Οι αγορές: το σκιάχτρο των… αλληλέγγυων «φίλων»

Τα κατάφερε ο… οξυδερκέστατος και… περινούστατος πρωθυπουργός μας! Τα επαχθέστατα και απάνθρωπα μέτρα των… αλληλέγγυων «φίλων» μας στις Βρυξέλλες ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! Και μάλιστα με γνώμονα την ακόρεστη βουλιμία των κερδοσκοπικών αγορών! Άξιος ο μισθός του και επάξια θα είναι η οσονούπω εκπαραθύρωσή του από τους βουλευτές και τους οπαδούς ενός προδομένου από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους θεωρεί, φαίνεται, ηλίθια και πειθήνια πιόνια…
Εγνώριζε άριστα ο διά κίβδηλων και ανέφικτων υποσχέσεων θριαμβευτής των τελευταίων εκλογών την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Παρά ταύτα, αντί να αξιοποιήσει δημιουργικά τον πολύτιμο χρόνο που διέθετε με αστραπιαίες κινήσεις περιστολής των ελλειμμάτων και του χρέους και στοιχειώδους έστω αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας, επιδόθηκε στην πλασματική διόγκωση του ελλείμματος –μέχρι και στο 14% σκεπτόταν να το αναβιβάσει!– προκειμένου να φορτώσει ΟΛΕΣ τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, λες και οι κυβερνήσεις από το 1980 και εντεύθεν υπήρξαν άμωμες…
Με το ίδιο σκεπτικό –ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται– επέβαλε σε διαφωνούντες υπουργούς και βουλευτές τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά. Επιτροπής, εννοείται, που θα ερευνήσει ΜΟΝΟ τα πεπραγμένα των πεντέμισι ετών των δύο κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή (ο οποίος, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, διέπρεψε με την αγέρωχη εξωτερική πολιτική που άσκησε υπέρ της πατρίδας μας, παρά τις εξόφθαλμες φιλοαμερικανικές τρικλοποδιές της περιβόητης Ντόρας, σε ευθεία αντίθεση με τους ευένδοτους σημερινούς κρατούντες).
Τι επιδίωξε ο (ακόμα) πρωθυπουργός με την εντολή του στον ανεκδιήγητο (Και για το γεγονός, ας μην το ξεχνάμε, ότι δεν υπέβαλε την παραίτησή του ως τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ που είχε κοστίσει τη ζωή σε 82 ανυπεράσπιστους συνανθρώπους μας) κ. Παπουτσή να ανακοινώσει τη σύσταση της περί ης ο λόγος επιτροπής; Πρώτον, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προαναφερθέντα –και εγκληματικά– δικά του λάθη. Δεύτερον, την από χέρι καταδικασμένη σε αποτυχία προσπάθεια να αναγορεύσει σε εξιλαστήριο θύμα και αποδιοπομπαίο τράγο τον άμεσο προκάτοχό του. Και τρίτον, να αποτρέψει την προσφερθείσα εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά κάλυψη.
Ως προς την τελευταία αυτή επιδίωξη, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς, εάν ο (ακόμα) πρωθυπουργός διακατέχεται από το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής. Απαντώ: ναι. Και εξηγώ: Διακατέχεται από το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής συμπλεγματικώ τω τρόπω. Διότι ο Σαμαράς γνωρίζει βαρβάτα οικονομικά τα οποία αγνοεί πλήρως ο ολίγιστος Γιωργάκης (όπως, άλλωστε, και ο κενολόγος στωμύλος και μέγας γκαφατζής υπουργός του επί των Οικονομικών) και φοβάται ότι θα τον κηδεμονεύσει αξιοκρατικά. Ήδη το παπανδρεϊκό Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ την άποψη Σαμαρά να ληφθούν μέτρα ΠΡΙΝ από τις 16 Μαρτίου, ώστε να μη μας τα επιβάλουν οι ανάλγητοι και ανεγκέφαλοι πάτρωνές μας, όπως τους αποκαλώ εγώ.
Αρνούμενος τη συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης, επειδή έτρεμε τη φυσιολογική λόγω γνώσεων κηδεμόνευσή του από εκείνον, υπέστη τα πολύ χειρότερα. Άφησε το πεδίο ελεύθερο στον αρχηγό της ΝΔ να αλωνίζει με τις ιδέες και τις προτάσεις του και να γοητεύει μέγα τμήμα του εκλογικού σώματος. (Ακόμα και αρκετά σημαντικό ποσοστό αριστερών πολιτών θα δει με καλό μάτι ορισμένα από τα μη αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει.)
Παραθέτω, όπως μου την υπαγόρευσε με πηγή το διαδίκτυο νεαρός φίλος μου –ο γράφων είναι σκράπας στα της σύγχρονης τεχνολογίας– την ακόλουθη εισαγωγή «δέσμης μέτρων» που ανέγνωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Προτείνουμε τη λήψη μέτρων χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους που στόχο έχουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε να μη βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση και να μην εκτιναχτεί η ανεργία. Η δέσμη μέτρων πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση χωρίς καμία χρονοτριβή, αλλιώς θα προκληθεί ασφυξία στην αγορά».
Το μεγάλο κακό, όμως, το έχει διαπράξει ήδη ο Γιωργάκης, ο καπετάνιος του «Τιτανικού», ο οποίος αγνοεί παντελώς στοιχειώδεις κανόνες της ναυσιπλοΐας και ο Σαμαράς δεν είναι μάγος για να σώσει τη χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό –τη θηλιά μάς την έχουν βάλει ήδη– των… προστατών της.
Περιμένει, λέει, η Ελλάδα στήριξη και βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Τι σόι στήριξη και τι σόι βοήθεια άραγε; Πριν καν ανακοινωθούν οι σχετικές και… ευεργετικές αποφάσεις, ο ευγενέστατος κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup, μας έκανε την καρδιά περιβόλι, λέγοντας σε συνέντευξή του απερίφραστα και κυνικά ότι «ΠΡΩΤΑ η Ελλάδα πρέπει να θεραπεύσει τις αδυναμίες της και μετά μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας». Και σαν να μην έφτανε αυτό, έσπευσε να προσθέσει: «Αν αμφισβητηθεί από τις αγορές η αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η Ευρωζώνη δεν θα παρέμβει παρά μόνον όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μια στήριξη υπό όρους». Σχόλιο πρώτο: Αλληλεγγύη και στήριξη εκ των υστέρων είναι αέρας κοπανιστός. Σχόλιο δεύτερο: Οι αγορές δεν κυβερνούν μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και την αρχινεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ένωση που έμεινε θρησκευτικά προσηλωμένη στο μονεταριστικό Μάαστριχτ, όταν οι πολίτες που υποτίθεται εκπροσωπεί οδηγούνται –πλην των εκμεταλλευτών τους– στην απόγνωση. Σχόλιο τρίτο: Αν η παρούσα ή άλλη κυβέρνηση εφαρμόσει τα αναμενόμενα από τις Βρυξέλλες μέτρα, το να μειώσουμε δηλαδή το έλλειμμα στο… 3% – τότε θα οδηγηθεί η χώρα μας στον όλεθρο και οι περισσότεροι Έλληνες στα προαύλια των νεκροταφείων.
Με δεδομένη την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσφυγή στο οποίο επιθυμούσε ο Γιωργάκης και του τη συνέστησε και… ο ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ! – Ταμείο γδάρτη και αγγλοσαξονικών συμφερόντων που με τη δηλητηριώδη τεχνογνωσία του ΟΔΗΓΗΣΕ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ περίπου 80 χώρες. Αν ενδώσουμε στη… γενναιοδωρία του θα αποδειχθούμε ιδανικοί αυτόχειρες.
Έναν Ελευθέριο Βενιζέλο θα χρειάζονταν οι Βρυξέλλες. Σούζα θα κάθονταν μπροστά του και θα έκαναν μόκο οι… περισπούδαστοι κύριοι Τρισέ, Γιουνκέρ, Όλι Ρεν και τα αδρά αμειβόμενα γραφειοκρατικά υποπόδια των ποδών τους.


Σχολιάστε εδώ