«Ξέχασαν» να… εισπράττουν στον ΟΑΕΕ

Άφωνη έμεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν η διοίκηση του ΟΑΕΕ (ασφαλιστικός φορέας ελεύθερων επαγγελματιών) ενημέρωσε ότι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες «αναγκαστικής είσπραξης φόρων»! Η αποκάλυψη έγινε όταν το υπουργείο ζήτησε την ενεργοποίηση της διαδικασίας προκειμένου να εισπραχθεί όποιο ποσόν ήταν δυνατό από το 1,8 δισ. ευρώ των οφειλών των εργοδοτών προς τον ΟΑΕΕ.
Οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες γιατί τα τελευταία 15 χρόνια ουδέποτε κατέφυγαν σε τέτοια μέτρα είσπραξης – προφανώς γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να πιεσθούν για ελέγχους των εργοδοτών. Οι πολιτικές ευθύνες είναι αναμφισβήτητες, όμως το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Ταμείου μόνο για το 2010 απαιτούνται 500 εκατ. ευρώ και ήδη η διοίκηση εκπέμπει σήμα βοήθειας προς τους αρμόδιους για άμεση χρηματοδότηση.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν στην άγνοια των υπαλλήλων. Κατάσταση οφειλετών στον ΟΑΕΕ ζήτησαν από το υπουργείο Κοινωνικής Απασχόλησης για να μάθουν πού βαδίζουν. Τέτοια κατάσταση είναι ανύπαρκτη και απλώς υπολογίζεται ότι οι οφειλέτες είναι περίπου 300.000, χωρίς όμως να αποκλείεται και πολύ μεγαλύτερος αριθμός, που να φτάνει ακόμη και τους μισούς από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η μη αναζήτηση των οφειλών για πολλά χρόνια είχε αποτέλεσμα τη συσσώρευση των χρεών και τώρα, εν μέσω κρίσης, δυσκολεύονται και όσοι το επιθυμούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Προσπάθεια τώρα των κυβερνητικών αρμοδίων είναι η ανεύρεση αυτών που μπορούν να πληρώσουν και η απαίτηση από όλους να ανταποκριθούν τουλάχιστον στα τρέχοντα χρέη τους.
Για την εικόνα διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολλοί και σχεδόν παντού οι υπαίτιοι. Αυτοί που δημιούργησαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, την οποία τώρα καλούνται να επανορθώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, με περικοπές στα δικαιώματά τους και τις παροχές που απολάμβαναν. Η «μαύρη τρύπα» των χρεών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία είναι 8,5 δισ. ετησίως και σε συνδυασμό με τα χρέη του κράτους προς αυτά, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα.


Σχολιάστε εδώ