«Ναι» στον Γαμπρίτσο, αλλά χωρίς προσδιορισμό της αμοιβής!

Η συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπως αναμενόταν, έβγαλε στην επιφάνεια την απαίτηση για εξορθολογισμό του κόστους και για μείωση των αμοιβών σε στελέχη, παρουσιαστές και παραγωγές. Από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, με μεγαλύτερη ένταση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε το ζήτημα της «σπατάλης». Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ήταν αποκαλυπτικοί για τις αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στις επιλογές μισθοδοσίας της προηγούμενης διοίκησης. «Εξωφρενικά ποσά», «αδιανόητες αμοιβές», «ποσά-πρόκληση» ήταν μόνο μερικές από τις φράσεις του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος απάντησε πολύ προσεκτικά σε όλες τις αιτιάσεις των βουλευτών, δηλώνοντας πως γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΡΤ λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και χρειάζεται επαγγελματίες.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τέθηκε το θέμα της αμοιβής του Γ. Γαμπρίτσου και, καθώς ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ζητήθηκε τοποθέτηση από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Η απάντησή του ωστόσο δεν έκανε σοφότερους τους βουλευτές. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κ. Πετσάλνικου ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τις εντολές του πρωθυπουργού». Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι οι αμοιβές για δύο πρόσωπα της ΕΡΤ δεν θα ξεπερνούν την αμοιβή του απερχόμενου προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου, δήλωση που ξένισε, αφού λέγεται πως ο νέος πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης Θανάσης Παπαγεωργίου ως μη εκτελεστικό μέλος δεν θα αμείβεται με μισθό (όπως έγραψε το «Π») και θα λαμβάνει μόνο τις αμοιβές των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Το θέμα έμεινε ανοικτό προς επανεξέταση ύστερα από έξι μήνες.
Πιεστικός ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε με έμφαση πως δεν ικανοποιείται από τις ανακοινώσεις για διατήρηση των καλών που αφήνει στην ΕΡΤ η προηγούμενη διοίκηση. «Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σκάψει βαθιά», είπε ο κ. Κακλαμάνης. Η γάτα σκαλίζει την επιφάνεια και σκεπάζει, «ο σκύλος, ειδικά αν είναι κυνηγός, σκάβει βαθιά».
Ο ίδιος ρώτησε τον Γ. Γαμπρίτσο για τις σχέσεις του με την εταιρεία TelePassport και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι είχε μόνο ορισμένες μετοχές, τις οποίες πούλησε με ζημία το 2007. Στη συζήτηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων που έθεσαν οι βουλευτές, ο κ. Γαμπρίτσος δήλωσε πως θα γίνεται έλεγχος για την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας και, αν δεν υπάρχει σύστημα μέτρησης, θα το δημιουργήσει ο ίδιος.
Θα αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα της συνεργασίας με το Euronews, θα επαναξιολογήσει τη δομή, τη φυσιογνωμία, το είδος και το περιεχόμενο της ψηφιακής τηλεόρασης και θα ελέγξει το κόστος γραμμή με γραμμή, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Θετική γνώμη για τον Γ. Γαμπρίτσο, εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την επιφύλαξη αίρεσης της ψήφου από τον Απόστολο Κακλαμάνη, εξέφρασαν και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ -μόνο δύο ψήφισαν λευκό- και του ΛΑΟΣ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό.
Γαμπρίτσος: Προσπάθεια περιστολής του κόστους
Το «Π» παρουσιάζει το σχέδιο κατευθύνσεων του Γιώργου Γαμπρίτσου για την ΕΡΤ, όπως κατατέθηκε δημοσίως από τον ίδιο στην Επιτροπή της Βουλής:
«Η υπαγωγή της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για ενδυνάμωση της παρουσίας της ΕΡΤ στην προβολή του Πολιτισμού. Επίσης, οι μέχρι τώρα αποφάσεις του εποπτεύοντος υπουργού κυρίου Γερουλάνου έθεσαν έμπρακτα τη βάση της προσπάθειας για περιστολή των δαπανών. Η μείωση των αποδοχών στελεχών, πίσω και μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, θεωρείται απαραίτητη στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που περνά η χώρα μας. Η προσπάθεια περιστολής και εξορθολογισμού του κόστους θα συνεχιστεί με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ΕΡΤ λειτουργεί σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.
Τελειώνω τη σύντομη τοποθέτησή μου λέγοντας ότι είμαι τεχνοκράτης, αλλά ταυτόχρονα άνθρωπος της τηλεόρασης. Εργάζομαι στον τηλεοπτικό χώρο σχεδόν όλα τα χρόνια του εργασιακού μου βίου. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει μου δίνει την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη για να αναλάβω, εφόσον βεβαίως με κρίνει θετικά η Επιτροπή σας, τα διοικητικά ηνία του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της χώρας. Θα χτίσουμε πάνω σ’ αυτά που μας άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε τα καλώς κείμενα, αλλά θα αλλάξουμε και θα βελτιώσουμε αυτά που θα κρίνουμε ότι χρειάζονται αλλαγή και βελτίωση. Χωρίς όμως βιασύνη και κινήσεις εντυπωσιασμού. Κι αφού πρώτα προβούμε στην απαιτούμενη αξιολόγηση. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
Όραμα
«Θέλουμε την ΕΡΤ δημόσια τηλεόραση, όπως της αρμόζει. Που μας ενημερώνει, μας ψυχαγωγεί και μας εκπαιδεύει. Που αναδεικνύει τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας, τις δυνατότητές μας ως κοινωνία, που ενισχύει τον δημόσιο διάλογο και προβάλλει τον καλύτερο συλλογικό εαυτό μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές που επιτελούνται γύρω μας και μέσα στην κοινωνία μας. Χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις. Με διαφάνεια. Τους μετανάστες που ζουν ανάμεσά μας αλλά και τους Έλληνες της Διασποράς. Τους ξένους που θέλουν και θέλουμε να πληροφορηθούν για τη χώρα μας, να γνωρίσουν την Ελλάδα τού σήμερα. Τους νέους οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σύνθετο μέλλον και οι οποίοι όλο και περισσότερο έλκονται από τις νέες τεχνολογίες, το ίντερνετ, τους νέους δρόμους ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους δασκάλους, τους ανθρώπους που θα τονώσουν την αυτοεκτίμησή μας. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη ζωή των Ελλήνων.
Για να ανταποκριθούμε στα παραπάνω, διοίκηση και εργαζόμενοι θα συμφωνήσουμε και θα πιστέψουμε στους
ίδιους στόχους, θα διασφαλίσουμε την αξιοκρατία και θα εγγυηθούμε το επαγγελματικό ήθος. Θα ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Θα πετύχουμε τη σωστή στελέχωση και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές.
Με χρηστή διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα εξοικονομήσουμε πόρους, τους οποίους θα διοχετεύσουμε εκεί όπου χρειάζονται – στο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Άξια παραδείγματα στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν».


Σχολιάστε εδώ