Με απεργία απειλείται ο ΔΟΛ μετά την απόφαση για περικοπές 20%

Ο Στ. Ψυχάρης έκανε σαφή προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» των περικοπών, διαβεβαιώνοντας ότι στους δημοσιογράφους δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά εθελουσία έξοδος, με κίνητρα σε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Mετά και τα όσα συνέβησαν στη Γενική Συνέλευση όλων των Μέσων του ΔΟΛ, είναι φανερό πως από την κορυφή και με τη βοήθεια υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και συνδικαλιστών επιχειρείται ο διαχωρισμός σε δύο κατηγορίες εργαζομένων. Σε αυτούς που θα πληγούν από τις περικοπές και σε αυτούς που δεν θα πληγούν. Στη δεύτερη κατηγορία θεωρούν πως ανήκουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Νέα», που δεν ενημερώθηκαν από τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ για τη Γενική Συνέλευση και δεν παραβρέθηκαν. Αποδέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή των «Νέων» ότι στην εφημερίδα δεν θα γίνουν απολύσεις και θα καταρτισθεί κατάλογος με όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ ανακοίνωσε ακόμη στους συνδικαλιστές ότι ισχύουν όλες οι απολύσεις στον Βήμα FM -οκτώ δημοσιογράφοι και τέσσερις διοικητικοί που έμειναν από την περίοδο του City FM- ενώ δήλωσε πως δεν θα απολυθούν μόνο όσοι προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου, δηλαδή οι έγκυοι, ο εκπρόσωπος κ.λπ.
Και ενώ οι δημοσιογράφοι των «Νέων» δεν πήγαν στη συνέλευση, όλοι οι υπόλοιποι ζήτησαν παρέμβαση των σωματείων, συνάντηση με τους εκδότες και προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις ακούστηκε η κήρυξη στάσης εργασίας σε όλα τα Μέσα του ΔΟΛ, 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης προκειμένου να πληγούν τα φύλλα της Κυριακής και της Δευτέρας αλλά και η μείωση κατά 5.000 – 8.000 ευρώ των αμοιβών 15 υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού.

Το ψήφισμα των εργαζομένων
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:
1) Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση, με
οποιαδήποτε μορφή, σε οποιοδήποτε Μέσον του Ομίλου και για καμία ειδικότητα, και ζητάμε την επαναπρόσληψη των συναδέλφων που έχουν απολυθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε αγωνιστικά, με κινητοποιήσεις και κλιμάκωση του αγώνα μας.
2) Ζητάμε από τα σωματεία μας να συναντηθούν αμέσως με την εταιρεία και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας να προχωρήσουν άμεσα σε εξαγγελία των κινητοποιήσεων.
3) Ζητάμε από την Εργασιακή Επιτροπή των εκπροσώπων των εργαζομένων από όλες τις ειδικότητες στον ΔΟΛ να βρίσκεται σε εγρήγορση για την αμοιβαία ενημέρωση και τον συντονισμό μας.

Σκληρή εθελουσία στα «Νέα»
Από τη διανομή του αναλυτικού προγράμματος της εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής των «Νέων» προκύπτει πως έμμεσα υποχρεώνονται σε έξοδο από τον Οργανισμό εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δημοσιογραφικό, τεχνικό και υπαλληλικό τομέα. Ενώ ο Χρ. Μεμής υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ξεκαθάρισε πως όποιος δεν δεχθεί την εθελουσία -από όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση- θα επαναξιολογηθεί το πώς θα χρησιμοποιηθεί εντός ΔΟΛ!
Ενδεικτικό είναι ότι οι δημοσιογράφοι των «Νέων» εκλήθησαν στη «δική τους Γενική Συνέλευση» για να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της επιχείρησης. Ανάλογο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί και στο «Βήμα».
Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου αφορά όλους τους εργαζομένους και κλιμακώνεται σε έξι κατηγορίες:
– Όσοι έχουν ήδη κατοχυρώσει τη συνταξιοδότηση λαμβάνουν την αποζημίωση κατά 100%.
– Όσοι χρειάζονται δύο έτη για τη συνταξιοδότησή τους λαμβάνουν την αποζημίωση συν μπόνους 5 μισθούς ανά έτος μέχρι τη συνταξιοδότηση, ενώ καλύπτεται και το κόστος αυτασφάλισης.
– Όσοι έχουν υπηρεσία άνω των 20 χρόνων λαμβάνουν αποζημίωση και 9 μισθούς μπόνους.
– Εργαζόμενοι από 15 έως 20 χρόνια λαμβάνουν την αποζημίωση συν 7 μισθούς μπόνους.
– Εργαζόμενοι από 10 έως 15 χρόνια λαμβάνουν αποζημίωση συν 5 μισθούς μπόνους.
– Εργαζόμενοι κάτω των 10 ετών δουλειάς λαμβάνουν διπλή αποζημίωση.


Σχολιάστε εδώ