Κόντρα Βγενόπουλου – κυβέρνησης

Το σύστημα πληροφορικής «Ήφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών, που ανέλαβε η SingularLogic του ομίλου της Marfin με απευθείας ανάθεση από τον Γ. Αλογοσκούφη, βρίσκεται πίσω από τη σκληρή αντιπαράθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου με την κυβέρνηση, η οποία κλιμακώθηκε με μια επιστολή-σοκ του επικεφαλής του ομίλου MIG στον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», που είχε αποκαλύψει από τον Ιούνιο του 2008 την απευθείας ανάθεση στη SingularLogic, αιτία της σύγκρουσης είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να δώσουν τέλος στη λειτουργία του συστήματος από την ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής και να ζητήσουν, βάσει της σχετικής σύμβασης, να εκπαιδευθούν οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ στη λειτουργία του για να το παραλάβουν και να το λειτουργούν στο εξής.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την ανάθεση στην οποία είχε προχωρήσει ο Γ. Παπαθανασίου προεκλογικά, βάσει της οποίας η SingularLogic θα λειτουργούσε το σύστημα άλλον έναν χρόνο με τίμημα 6 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες της, και δέχθηκε μόνο την πληρωμή 1,2 εκατ. ευρώ για να συνεχισθεί η λειτουργία του συστήματος στη μεταβατική φάση μέχρι την παράδοσή του στη ΓΓΠΣ.
Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Α. Βγενόπουλος παρενέβη για πρώτη φορά στην υπόθεση, που μέχρι τότε χειρίζονταν τα στελέχη της θυγατρικής του ομίλου του, με μια επιστολή προς τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία διέρρευσε αυτή την εβδομάδα και στο διαδίκτυο (δημοσιεύθηκε στο μπλογκ fimotro).
Στην επιστολή αυτή, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βγενόπουλος εξαπολύει σκληρή προσωπική επίθεση στον καθηγητή Σπινέλλη, προειδοποιώντας τον μάλιστα ότι η SingularLogic διακόπτει στο εξής κάθε επικοινωνία μαζί του, «μέχρι να απολογηθείτε για το ύφος των γραπτών και προφορικών αιτιάσεών σας».
Για την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εγκρίνει τους χειρισμούς της ΓΓΠΣ, καθώς μάλιστα για την απευθείας ανάθεση και τη λειτουργία ενός φορολογικού συστήματος από ιδιωτική εταιρεία είχε ασκήσει σκληρή κριτική προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν υψηλό το μέχρι στιγμής συνολικό κόστος του «Ήφαιστος», που προσεγγίζει τα 17,5 εκατ. ευρώ για την πρώτη διετία λειτουργίας του.
Το κόστος αυτό, βεβαίως, δεν μπορούσε να ελεγχθεί με την αξιοποίηση του ανταγωνισμού των εταιρειών πληροφορικής, αφού ο κ. Αλογοσκούφης είχε μεριμνήσει για την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, που του έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάθεση, χωρίς να υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές σε έναν ανοικτό διαγωνισμό.


Σχολιάστε εδώ