ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
Η άλλοτε ανθηρή οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει προβλήματα και δύο από τους πιο αξιόπιστους οικονομολόγους της Μεγαλονήσου με διεθνή αποδοχή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προειδοποιούν την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι υπάρχει κίνδυνος, ως το τέλος του 2010, να ξεφύγει το έλλειμμα πέραν του 10% επί του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση θα είναι να προκληθούν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάλογες με αυτές που ζει σήμερα η Ελλάδα.
Σύγκρουση Χριστόφια
– βιομηχάνων
Η αντιπολίτευση, και ειδικότερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βρίσκεται σε μόνιμη
αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας.
Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο σε δημόσιο χώρο μεταξύ του προέδρου του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) Μάνθου Μαυρομμάτη και του Προέδρου Δ. Χριστόφια. Ο πρώτος, μιλώντας σε εκδήλωση οικονομικού περιεχομένου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υποστηρίζει όπως θα έπρεπε τον ιδιωτικό τομέα, για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι και ο ιδιωτικός τομέας, και όχι μόνο οι εργαζόμενοι, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Έλλειμμα και κακοδιαχείριση
Το καλπάζον δημοσιονομικό έλλειμμα εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα στην Κύπρο, που οφείλεται κυρίως στην κυβερνητική κακοδιαχείριση, η οποία επικεντρώνεται σε παροχές που δεν βοηθούν ούτε τους παραλήπτες ούτε την οικονομία.
Τώρα ο «πόλεμος» επικεντρώνεται στο εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα παραχωρήσει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ στην κρατική αεροπορική εταιρεία Eurocipria, της οποίας τα στελέχη έχουν ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου ξεπερνά το 7%, παρότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη του Τάσσου Παπαδόπουλου πλεόνασμα της τάξης του 3,5% επί του ΑΕΠ. Η εκτόξευση του ελλείμματος οφείλεται και στο βόλεμα ημέτερων οπαδών του ΑΚΕΛ μέσα από προσλήψεις τους στο Δημόσιο.
Μείωση μισθών
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα για την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τη μείωση ακόμη και αυτών των μισθών και των επιδομάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών αξιωματούχων του κράτους, η κυπριακή οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.