Καθυστερήσεις στην ΟΝΝΕΔ

Ακόμη και οι συνδιασκέψεις για την παρουσίαση των υποψηφίων και την ανάπτυξη προσυνεδριακού διαλόγου δεν έχουν ακόμη καθορισθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ξεκινήσουν στις 27 Φλεβάρη από τα Γιάννενα και θα ακολουθήσουν σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και τέλος στην Αθήνα, αμέσως πριν από το συνέδριο. Ωστόσο υπάρχουν δεκάδες θέματα ανοιχτά, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να δυναμιτίσουν τη διαδικασία. Πώς θα βοηθήσει επικοινωνιακά και οικονομικά το κόμμα τους υποψηφίους, ώστε να προβάλουν τον πολιτικό τους λόγο; Ποιοι νέοι κάτω των 18 ετών θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή των μαθητών της ΜΑΚΙ; Με ποια βάση δεδομένων θα γίνει η αδιάβλητη διαδικασία, καθώς αυτή του ΥΠΕΣ που χρησιμοποίησε το κόμμα δεν περιέχει τους κάτω των 18; Αυτά και άλλα ζητήματα έχουν θέσει στους κομματικούς κυρίως η πλευρά Χατζή αλλά και η πλευρά Παπαμιμίκου, οι οποίες είναι και οι πιο οργανωμένες. Ωστόσο και οι τέσσερις μέχρι στιγμής υποψήφιοι συμφωνούν στις διαπιστώσεις, αλλά διαφωνούν στις λεπτομέρειες, όπου συνήθως κρύβεται ο διάβολος…

Κινήσεις Χατζή
Πολύ αισιόδοξοι δηλώνουν οι φίλοι του Κώστα Χατζή με τα μηνύματα που παίρνουν από τις περιοδείες που κάνει ο (φερόμενος ως…) υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Πολύ καλή ήταν η παρουσία του στην Πιερία, κοντά στην έδρα (Θεσσαλονίκη) του κύριου αντιπάλου του. Ο Κώστας Χατζής στις ομιλίες του αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν δίνει βάση σε παλιούς διαχωρισμούς που βασάνισαν την ΟΝΝΕΔ. Άλλωστε οι φίλοι του υποστηρίζουν με πάθος ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε ποτέ σε μικροπολιτικές κόντρες μέχρι σήμερα, παρά μόνο συγκρούστηκε με βάση βαθιά πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Όταν αποχώρησε από τη γενική διεύθυνση της ΟΝΝΕΔ, προσθέτουν, το έκανε διότι η οργάνωση είχε μπει σε τροχιά ισορροπιών ανάμεσα σε ομάδες και ομαδάρχες, ενώ είχε αποϊδεολογικοποιηθεί η πολιτική της δράση και ο λόγος είχε γίνει πολύ στρογγυλός. Πάντως, παρά τα διακινούμενα σενάρια, δηλώνουν ευθέως σε όλη την Ελλάδα ότι ο Κώστας Χατζής θα είναι υποψήφιος σε κάθε περίπτωση, με οποιαδήποτε διαδικασία και με οποιουσδήποτε όρους. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, βγαίνουν δυναμικά μπροστά πλέον οι υποστηρικτές του, καλλιεργώντας κλίμα στη βάση της γαλάζιας νεολαίας. Πέρα από τα κεντρικά στελέχη που υποστηρίζουν τον Κώστα Χατζή, τα οποία σας έχουμε εγκαίρως παρουσιάσει, βλέπουμε έντονη κίνηση στην περιφέρεια. Ενδεικτικά, από πλευράς ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΑΕΙ αναφέρουμε τους Νίκο Πρωτόπαππα (Χίος), Λεωνίδα Σιάνη (Ρόδος), Κώστα Τσίγκη (Μυτιλήνη), Μιχάλη Σιγάλα (Σάμος), Νίκο Βασιλάκο (Ιωάννινα), Γιάννη Αργυρόπουλο (Λαμία), Χρήστο Μάλφα (Λάρισα), Βασίλη Ξυνό (Καλαμάτα), Αλέξανδρο Κορνιωτάκη (Οικονομικό ΝΟΠΕ
Αθήνας), Χαράλαμπο Γκόνο (Τοπογράφων ΕΜΠ), Άρη Λάβδη (Θεολογικό Αθήνας), Νίκο Κερερέ (Πολιτικό ΝΟΠΕ Αθήνας), Δημήτρη Νώτη (ΤΕΦΑΑ Αθήνας), Νίκο Βαϊραμάκη (Μαθηματικό Αθήνας), Χριστίνα Μάργιου (Νοσηλευτική Αθήνας), Δημήτρη Πάλη (Οδοντιατρική Αθήνας), Χριστίνα Μουτσοπούλου (Παιδαγωγικό Αθήνας).

Μηνύματα Παπαμιμίκου
Η πλευρά της κίνησης Νέων είναι γενικά ευχαριστημένη με τις εξελίξεις και κυρίως με την αποδοχή της από τον κόσμο. Κινούνται με χαμηλό προφίλ σε όλη την Ελλάδα και φαίνονται αρκετά μπροστά οργανωτικά. Υποστηρίζουν βάσιμα ότι μέχρι τώρα έχουν δικαιωθεί πολιτικά, καθώς υποστήριξαν έντονα και με πάθος εξαρχής την ανοιχτή διαδικασία, παλεύοντας να μη δοθεί χρίσμα από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ζήτησαν από την αρχή ξεκάθαρους και απλούς κανόνες του παιχνιδιού, αλλά σε αυτό, με ευθύνη όλων, δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί. Μεγάλη ανταπόκριση μας λένε ότι βρίσκει η πρότασή τους για διαφάνεια στη λειτουργία και στα οικονομικά της ΟΝΝΕΔ, με τη δημιουργία νέας νομικής μορφής για την οργάνωση και την απόδοση ΑΦΜ. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε. Πάντως επιμένουν ότι η στρατηγική τους βασίζεται σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΝΕΔ και δεν θα μπουν ποτέ σε διαδικασία κατηγοριών και λάσπης, καθώς νιώθουν ότι η πλευρά τους έχει θέσει μέχρι σήμερα πετυχημένα την πολιτική ατζέντα των θεμάτων.

Δυναμική Ιωάννου
Ο Κώστας Ιωάννου προχωρά δυναμικά την υποψηφιότητά του, προς έκπληξη πολλών! Μαθαίνουμε ότι συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές στα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, πέρα από διαχωρισμούς Καραμανλικών – Σαμαρικών – Ντορικών, καθώς βλέπουν έναν δικό τους άνθρωπο ως υποψήφιο. Μάλιστα ο υποψήφιος πρόεδρος δίνει μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, καθώς και ο ίδιος είναι απόφοιτος ενώ διδάσκει πλέον ως συνεργάτης σε ΤΕΙ! Εμείς παρατηρήσαμε ότι τον υποστηρίζουν μέλη της ΟΝΝΕΔ που δήλωναν ευθαρσώς ότι υποστήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη. Εκείνος μας λέει ότι οι υποστηρικτές του είναι κατά βάση αδέσμευτοι άνθρωποι, νέοι που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασχοληθεί με τα ζητήματα της κομματικής ηγεσίας αλλά και νέοι εκτός ΟΝΝΕΔ. Δηλώνει ότι περιμένει μεγάλη στήριξη από τα στελέχη που ασχολούνται με τα ΤΟΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος είναι πρόεδρος ΤΟΣΥΝ (της Μαγούλας) και έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για συγκέντρωση απόψεων των ΤΟΣΥΝ σχετικά με τα προβλήματά τους. Στις κατηγορίες ότι αποτελεί αδύναμη υποψηφιότητα απαντά ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι ακόμη «φερόμενοι ως υποψήφιοι», ότι το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα ανακηρύξει τους υποψηφίους και ότι ο ίδιος έχει συγκεντρώσει μέσα σε μία εβδομάδα ήδη 40 υπογραφές συνέδρων και πιστεύει ότι θα υπερβεί κατά μεγάλο αριθμό το απαραίτητο όριο. Συμμετέχει ήδη με εκπρόσωπό του στις συνεδριάσεις του ΕΓ και δηλώνει ότι βασίζεται στο τρίπτυχο «εργατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμός». Αξίζει να διαβάσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις του στο προσωπικό του άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα.

Ιδανική υποψηφιότητα
Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ που πιστεύουν –και πιέζουν– για μία, νέα, «ιδανική υποψηφιότητα». Θέτουν μάλιστα και συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να καλύπτει ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ: να είναι έντιμος, να ξέρει γράμματα, να έχει ασκήσει διοίκηση, να μην ήταν υπάλληλος υπουργού, να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει στην οργάνωση, να μην είναι φασίστας, να έχει καλούς συνεργάτες. Υπονοούν φυσικά ότι καμία από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες δεν καλύπτει αυτά τα κριτήρια, ενώ υπάρχει στέλεχος που μπορεί να βγει μπροστά με αυτό το προφίλ! Μάλιστα ακούμε ότι άνθρωποι από όλο το φάσμα της οργάνωσης, από πρωτοετείς ΔΑΠίτες μέχρι βασικότατοι επιτελάρχες των δύο κύριων υποψηφίων, άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, προτρέπουν συγκεκριμένο στέλεχος να είναι υποψήφιος. Και του προσφέρουν λόγω και έργω υποστήριξη. Έχει δεχθεί, ακούμε, δεκάδες πανομοιότυπες εισηγήσεις. Δέχεται προτροπές ακόμη και από ανώτατα στελέχη της ΝΔ και ίσως, παραδόξως, περισσότερες από τη Σαμαρική ομάδα. Λέτε, αν προκύψει νέα υποψηφιότητα, αρκετές από τις υπάρχουσες να μη φθάσουν στην κάλπη;

***

Έξι προτάσεις
για την ΟΝΝΕΔ

Του KΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
Προέδρου ΤΟΣΥΝ Μαγούλας, υποψηφίου προέδρου ΟΝΝΕΔ

Οι επικείμενες εκλογές της ΟΝΝΕΔ έρχονται σε μία εποχή με τελείως διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από τη βάση δημιουργεί νέα δεδομένα και αλλάζει το υπάρχον status quo. Πρόκειται για μία νέα πορεία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει…
Ο τέως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου έβαλε τη σφραγίδα του σε μία σειρά από πρωτοβουλίες.
Δημιούργησε το περιοδικό της ΟΝΝΕΔ. Διοργάνωσε πετυχημένα φεστιβάλ. Θέσπισε το ραδιόφωνο, εισηγήθηκε τον θεσμό των ΤΟΣΥΝ, εκσυγχρόνισε τα γραφεία της Νεολαίας.
Πατώντας σε γερές βάσεις, λέμε ναι σε όλα, γιατί έτσι η ΟΝΝΕΔ είναι σύγχρονη και δυνατή, αλλά πάμε κι ένα βήμα μπροστά. Προτείνουμε 6 σημεία τα οποία είναι απαραίτητα για μια σύγχρονη νεολαία ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας:
1. Να μπουν στο διαδίκτυο όλες οι κατά τόπους ΟΝΝΕΔ.
2. Δημιουργία Γραμματείας Ενημέρωσης και Υποδοχής των Προβλημάτων και των Προβληματισμών των Νέων
3. Οικονομική διαφάνεια. Ανάρτηση Προϋπολογισμού κι απολογισμού στο διαδίκτυο προς ενημέρωση όλων. Τίποτα κρυφό από κανέναν. Όλα στο φως.
4. Περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη του νόμου για τα ΤΟΣΥΝ. Τα ΤΟΣΥΝ χρειάζονται δυνατό θεσμικό πλαίσιο και εναρμόνιση με τον «Καλλικράτη», ώστε η πολιτική να παραχθεί ξανά στην τοπική κοινωνία.
5. Δημιουργία Γραμματείας Τακτικών Συνδιασκέψεων, η οποία θα δραστηριοποιείται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε όλη τη χώρα, με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων για τα σύγχρονα προβλήματα των νέων, με παράλληλη ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος ώστε να αναπτυχθεί λόγος και ρόλος στη νεολαία.
6. Θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου στις εκλογές ΟΝΝΕΔ για τα μέλη και τους φίλους από 15-32 ετών.
Βασικός μας στόχος είναι να φέρουμε τους νέους και τις νέες κοντά μας. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση σύμφωνα και με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, η οποία κοινοποιήθηκε στην 7η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να θέσουν υποψηφιότητα.
Η δική μου υποψηφιότητα, ως ενός μεσαίου στελέχους του κόμματος, τείνει προς τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας. Πράγματι, δεν υπήρξα συνεργάτης ή στέλεχος κάποιου υπουργού του κόμματος. Δεν έχω εργαστεί ή θητεύσει σε κάποιο υπουργείο.
Προέρχομαι από την παραγωγική διαδικασία. Είμαι ένας από όλους τους νέους που υπηρέτησαν την παράταξη και τη νεολαία της.
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «παρεούλες» και στεγανά στην πολιτική.
Είμαι ένας από εσάς…

****

ΓΑΛΑΖΙΕΣ σπόντες

Αμνήμονες και κλακαδόροι
Τα «καρφιά» πάνε κι έρχονται προς τους υποψήφιους προέδρους της ΟΝΝΕΔ. Πρόσφατα γνωστό στέλεχος που ασχολείται με τον χώρο την κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο φώναζε, σχεδόν, προς όλους τους υποψηφίους ότι αν θέλουν να βρίσκονται παρόντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι και όχι οι παρατρεχάμενοι κλακαδόροι! Φίλος της στήλης, που το συζητήσαμε, μας έλεγε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έλεγε τα ίδια στις εσωκομματικές της ΝΔ, διότι θα εξέθετε την Ντόρα που είχε ολόκληρο σχετικό επιτελείο! Μόνο στον Αντώνη την έπεφτε ότι δεν ήταν αρκετά «ηλεκτρονικός»…
ΟΝΝΕΔ και ΜΚΟ
Μία από τις κορυφαίες ατάκες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό στη διαμάχη για την εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ είναι ότι η γαλάζια νεολαία «Χρειάζεται Αρχηγό και όχι πρόεδρο ΜΚΟ». Οι εμπνευστές του ρητού, που εξελίσσεται σε σύνθημα, θέλουν εμφανώς να πλήξουν τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, λόγω της ενασχόλησης του με ΜΚΟ. Ωστόσο κάποιοι άλλοι, λίγο πιο σκεπτόμενοι, βλέπουν ότι θίγονται και άλλοι, καθώς με ΜΚΟ παρομοίαζε, λένε, η ΟΝΝΕΔ τα τελευταία 2-3 χρόνια…
Παράλληλα
Το καλύτερο σχόλιο για τις υπόγειες εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ το ακούσαμε από προβεβλημένο στέλεχος της γαλάζιας νεολαίας: Παράλληλες υποψηφιότητες! Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι αν με τον όρο «παράλληλες» αναφέρεται στην αρχή της κούρσας ή στο τέλος…
Διαρροές
Ποια στελέχη της ΟΝΝΕΔ υποστηρίζουν ότι, αν αποφασίσουν να κάνουν συντονισμένες διαρροές και κινήσεις, ο υποψήφιος της καρδιάς τους θα μάθει από την τηλεόραση ότι εκλέχθηκε;

***

ΠΡΑΣΙΝΕΣ σπόντες

Τα κουμάντα του γραμματέα
Αληθεύει ότι μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ομάδας του Κώστα Πανταζή (ο Κώστας Τοροσίδης) εργάζεται στο Γραφείο του Γραμματέα του Κινήματος ως συνεργάτης; Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο βάσει του καταστατικού; Αληθεύει ότι ο νεαρός σύντροφος εμφανίζεται ως γενικός «κουμανταδόρος» του Γραφείου του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ;
Ηλεκτρονικές κόντρες
Τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πρόσβασης είναι γνωστό ότι αποτελούν αγαπημένο θέμα συζήτησης των πράσινων παιδιών του ΓΑΠ. Τελευταία επιτυχία είναι ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Έχει πλάκα ότι ορισμένοι πράσινοι καμαρώνουν, διότι το έργο σχεδιάστηκε επί Μπενάκη και υλοποίηθηκε επί Σιούφα! Πάντως είδαμε κάτι πράσινα παιδιά, όπως τους Παπαχατζή, Βρυώνη, Κούκιο και άλλους ιστολόγους (πράσινους και αριστερούς), να ανταλλάσουν απόψεις και να τσακώνονται για τις τεχνικές λεπτομέρειες
Με τις κούτες
Μερικές φορές είναι πολύ μπροστά τα πράσινα παιδιά του ΓΑΠ. Είδαμε πρόσφατα μερικά να κουβαλάνε κούτες με τα πρώτα OLPC (one laptop per child – ένας υπολογιστής για κάθε παιδί) που ήρθαν στην Ελλάδα. Το OLPC αποτελεί το στοίχημα της παγκόσμιας κοινότητας για φθηνό, ενεργειακά αυτόνομο δικτυωμένο υπολογιστή για όλα τα παιδιά του αναπτυσσόμενου και ανεπτυγμένου κόσμου. Αποτελεί μάλιστα αγαπημένο θέμα του ΓΑΠ, των συνεργατών και των παιδιών του, οπότε έγινε θέμα η άφιξη των πρώτων κομματιών!
Πετάει ο γάιδαρος;
Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σχεδόν έκπληκτος, παρατηρούσε την κατάληψη του ΤΕΙ Λαμίας από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ και θυμήθηκε τα χρόνια του στην ΕΦΕΕ, όπου σύντροφος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έλεγε: «Δύο πράγματα δεν θα δούμε ποτέ, σύντροφε Πανταζή, τον γάιδαρο να πετάει και τη ΔΑΠ να ψηφίζει πλαίσιο καταλήψεων». Έχει ο καιρός γυρίσματα, μια και η ΔΑΠ δεν ψηφίζει καταλήψεις, αλλά ενίοτε τις πραγματοποιεί…
Έστω στα ΤΕΙ.

***

Τα παιδιά της Ιπποκράτους
Πολλά δημοσιεύματα θα έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες για τα ελάχιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λειτουργούσαν ως πρόσφατα το κόμμα, καθώς τα φώτα στο κτίριο της Ιπποκράτους ήταν ελάχιστα τα βράδια. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει με την ανακοίνωση των νέων υπευθύνων των Τομέων του κόμματος να αλλάξει αυτή η εικόνα. Πάντως η Νεολαία ΠΑΣΟΚ κρατά γερά και συνεχίζει να στελεχώνει τον μηχανισμό της νεολαίας στην Ιπποκράτους, παρότι πολλά στελέχη έχουν αναλάβει κρατικές θέσεις. Από όσα μαθαίνουμε είναι καθημερινή η παρουσία του Γραμματέα της Νεολαίας Κώστα Πανταζή, του Γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρου Θεοδωράκου, αλλά όχι τόσο πολύ του Γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλη Νικηφόρου, ο οποίος πιστεύει στην καθημερινή δουλειά στις σχολές και στους χώρους των νέων. Αν επισκεφθείτε την Ιπποκράτους, θα βρείτε σίγουρα εκεί τους συντρόφους Γκελετάκη, Καλπάκη, Παυλή, Κυζιρίδη, Κουκουδάκη, Ζαλοκώστα, Παπάζογλου, Ματζάφη, Ιωσηφίδη, Σώκο, Σιόκα, Λυκάκη, Γιακαλή. Επίσης πολύ τακτικοί είναι οι Πολυχρονάκος (Δυτική Αττική), Νικολαΐδης (Δυτική Αττική), Αναγνωστόπουλος (Β3) και Μπρέγιαννης (Β2). Παρά τις «κυβερνητικές» Σειρήνες, φαίνεται ότι θέλουν να αποδείξουν ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Γαλάζια κατάληψη στη Λαμία;
Την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Πανταζή, επισκέφτηκε το ΤΕΙ Λαμίας. Η παρουσία αυτή στο ΤΕΙ Λαμίας σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες, για έβδομη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, επιθέσεις που δέχεται η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΠ, μέσα στον χώρο του ΤΕΙ από τη συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ΔΑΠ, αυθαίρετα και χωρίς καμία νομιμοποίηση από τον Φοιτητικό Σύλλογο, έχουν κάνει κατάληψη του ιδρύματος και δεν επέτρεψαν την είσοδο της αντιπροσωπείας και του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στον χώρο του ΤΕΙ. Νομίζουμε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, καθώς η Νεολαία ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται για μία κατάληψη (!) την οποία έχει πραγματοποιήσει η ΔΑΠ του Ιδρύματος! Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλε «τόσο τις φασιστικές λογικές όσο και τις πρακτικές που ακολουθεί η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο ΤΕΙ Λαμίας, που θυμίζουν αλήστου μνήμης εποχές». Κάλεσε τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Ιδρύματος να καταδικάσουν τα βίαια επεισόδια, τα οποία έχουν παρατηρηθεί κατ’ εξακολούθηση, και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον. «Είναι προφανές ότι στοιχείο της δημοκρατίας, της παρουσίας και της συμμετοχής είναι ο σεβασμός της διαφορετικής φωνής και ο πλουραλισμός των πολιτικών και φοιτητικών παρατάξεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής
Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας από τον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Λαμίας.

Η Νέα Γενιά ξύπνησε!
Θυμάστε που σας γράφαμε όταν ανέλαβε ο νέος Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς ότι έχει μία σοβαρή ευρωπαϊκή εκκρεμότητα με το ζήτημα της διενέργειας διαλόγου για την ανεργία των νέων; Αποφάσισαν λοιπόν τώρα στην Αχαρνών να κινηθούν για το θέμα, όταν θα πρέπει μέχρι τις 15 Μαρτίου να στείλουν απαντήσεις και κείμενα στις Βρυξέλλες! Πάλι καλά, διότι μπορεί και να μη συμμετείχαν καθόλου, αφού το σύστημα δεν φαίνεται να έχει «κουρδιστεί» ακόμη. Κάλεσαν, μαθαίνουμε, τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική Εθνική Επιτροπή Διαλόγου από την Πέμπτη μέχρι αύριο. Το ΕΣΥΝ, ακούμε, το έχουν ήδη καλέσει, οπότε αναμένουμε να δούμε και νέους επιστήμονες και άλλους ανεξάρτητους νέους στην επιτροπή. Αν ενδιαφέρεσθε, προλαβαίνετε μέχρι αύριο να απευθυνθείτε για συμμετοχή στη ΓΓΝΓ. Πάντως η Επιτροπή θα είναι άμισθη. Λέτε να το έμαθαν από εμάς για την υποχρέωσή τους; Έκαναν πάντως έναν μήνα να αποφασίσουν να κινηθούν. Χρειάζονται περίπου 15 ημέρες για να αποφασίσουν ποιοι θα συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα συγκροτήσουν. Και μετά θα πιέζουν τους ενδιαφερόμενους να απαντήσουν σε 10-15 ημέρες για να προλάβει η επιτροπή να βγάλει συμπεράσματα σε μία εβδομάδα. Μάλλον δεν είχαν αυτό υπ’ όψιν τους οι Ευρωπαίοι όταν ζητούσαν ανοιχτό διάλογο με τη νεολαία…

Φάουλ Διαμαντοπούλου
Πληθαίνουν τα δείγματα ότι η κυβέρνηση συνολικά αλλά και το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ειδικότερα έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το θέμα της διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης. Στην αρχή είχαμε το θέμα με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, όπου αρχικά η υπουργός κατήγγειλε το σύστημα επί ΝΔ, μετά ανακοίνωσε την αλλαγή του και εν συνεχεία κάνει συνεχώς αποσπασματικές αποσπάσεις, χωρίς καμία δημοσιότητα. Αυτό πείτε ότι το «τρώμε»… Το άλλο που παρατηρήσαμε είναι ότι και στον ορισμό διοικητικών συμβουλίων φαίνεται να ακολουθείται μία παράξενη λειτουργία, που μάλλον δεν ακολουθεί τις αρχές της κυβέρνησης για διαφάνεια και ανοιχτή διακυβέρνηση. Μάθαμε ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες παραιτήθηκε (επιτέλους…) η διορισμένη επί ΝΔ διοίκηση του Ινστιτούτου Νεολαίας. Το Ινστιτούτο ασχολείται με τη διαχείριση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Νέας Γενιάς. Η παραίτηση των προηγουμένων σημαίνει ότι βρέθηκαν οι αντικαταστάτες. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί. Αντ’ αυτού η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση τράπεζας (!) για τη βράβευση αριστούχων μαθητών ανακοίνωσε ότι τη μία θέση στη Διοίκηση του Ινστιτούτου Νεολαίας (που είναι έμμισθη, αν θυμόμαστε καλά…) θα καταλάβει η «πρώτη των πρώτων» των τελευταίων Πανελληνίων Εξετάσεων. Προφανώς η κίνηση της υπουργού είναι συμβολική, ίσως μάλιστα να ήταν και ορθή. Όμως θυμόμαστε πολύ καλά ότι οι θέσεις διοίκησης του Ινστιτούτου Νεολαίας είχαν προκηρυχθεί με την ανοιχτή διαδικασία του opengov. Η «πρώτη των πρώτων» άραγε εκδήλωσε ενδιαφέρον και πέρασε από αξιολόγηση; Ή με αυτόν τον πολύ ωραίο και έξυπνο επικοινωνιακά τρόπο θέλησε η Άννα Διαμαντοπούλου να στείλει μήνυμα στον υφυπουργό της Γιάννη Πανάρετο, που είναι και αρμόδιος για το opengov, ότι ξέρει τρόπους να υπερβαίνει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις; Διότι δεν πιστεύουμε ότι απλώς ήθελε να στείλει στα σκουπίδια την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια…

Εκκρεμότητα
του υπουργείου Παιδείας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Πεταλωτής έκανε σύσκεψη την Παρασκευή με τους εκπροσώπους Τύπου των υπουργείων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια στιβαρή (!) ομάδα επικοινωνίας της κυβέρνησης και να υπάρξει συντονισμός (λέμε τώρα..) της επικοινωνίας των υπουργείων και της κεντρικής πολιτικής επικοινωνίας της κυβέρνησης. Μέχρι εδώ καλά. Εμείς όμως ακόμη περιμένουμε το υπουργείο Παιδείας να μας πει ποιοι και πόσοι αποτελούν το περίφημο Γραφείο Τύπου στο Μαρούσι! Θυμάστε ότι είχαμε βγάλει το θέμα με τους 46 υπαλλήλους της υπουργού και τους 20 της υφυπουργού; Το υπουργείο, μέσω ενός ανώνυμου Γραφείου Τύπου είχε προσπαθήσει να τα μπαλώσει τότε, απαντώντας ότι δεν είναι αυτή η τελική σύνθεση και ότι μόλις ολοκληρωνόταν η επάνδρωση του υπουργικού Γραφείου θα γινόταν γνωστό σε όλους. Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και ακόμη περιμένουμε να ολοκληρώσει τη συγκρότηση του Γραφείου της η Άννα Διαμαντοπούλου! Μέσα σε εκείνα τα 46 άτομα περιλαμβάνονταν και δύο δεκάδες άτομα ως «Γραφείο Τύπου». Ελπίζουμε να μην πήγαν όλοι μαζί στον κύριο Πεταλωτή, μια και η υπουργός Παιδείας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει…

Πρωτεύουσα Νεολαία
Δύο ελληνικές πόλεις μπήκαν στην τελική τριάδα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας ως υποψήφιες για τη διοργάνωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2012. Το Ηράκλειο Κρήτης, ο Βύρωνας και η πόλη Μπράγα της Πορτογαλίας είναι οι τελικές υποψήφιες! Μετά την πρώτη επιλογή, η τελική φάση της αξιολόγησης ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μελών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, όπου συμμετέχει ως μέλος το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και, συνήθως, αρκετοί Έλληνες ως εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ΜΚΟ νεολαίας. Στην πρώτη φάση της επιλογής αξιολογήθηκαν 10 πόλεις: οι τρεις φιναλίστ, η Λάρισα, η Μάλαγα από την Ισπανία, το Σαράγεβο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και πόλεις της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η επικρατέστερη πόλη είναι το Ηράκλειο, καθώς υποστηρίζεται από έμπειρα σε ευρωπαϊκά και νεολαιίστικα προγράμματα στελέχη, με αρκετή σοσιαλιστική επιρροή ανά την Ευρώπη. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι σοσιαλιστές είναι πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα νεολαίας… Πάντως τόσο η πρόταση του Ηρακλείου όσο και του Βύρωνα είναι πολύ καλές και μελετημένες, καθώς το Ηράκλειο έχει μια ομάδα νέων ανθρώπων πολύ ενεργών στα δρώμενα ενώ ο Βύρωνας έναν νέο σε ηλικία, δραστήριο και αποτελεσματικό δήμαρχο. Σχετικά με το θέμα, ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του Βύρωνα, ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης δραστηριότητας της πόλης. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική επιλογή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, πιστεύοντας ότι ο Δήμος Βύρωνα θα αναδειχθεί πρωταγωνιστής όχι μόνο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στη συμμετοχή των νέων στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και στην ανάδειξη κοινών προβληματισμών με τους νέους της Ευρώπης.

Απώλεια
Μερικές φορές, δυστυχώς, η ζωή τα φέρνει έτσι που πρέπει να αναφερθούμε στην απώλεια νέων ανθρώπων. Είναι λυπηρό, ιδιαίτερα όταν είναι απροσδόκητο και αναίτιο… Έφυγε την περασμένη εβδομάδα από τη ζωή, από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, την ώρα που παρακολουθούσε τηλεόραση στο σπίτι του, ο 31 ετών Αντώνης Γκάβρανιτζ, γνωστό στέλεχος στην Πάτρα της ΟΝΝΕΔ και στέλεχος της Περιφέρειας. Ο Αντώνης ήταν σύζυγος της προέδρου της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία είναι απαρηγόρητη και πραγματικά λύγισε. Δεκάδες Πατρινοί παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου την εξόδιο ακολουθία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου. Τραγικές φιγούρες οι οικείοι του νεαρού στελέχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στους οποίους συμπαραστάθηκαν οι συνάδελφοί του μαζί με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Τάσο Αποστολόπουλο και τους πρώην γενικούς γραμματείς της Περιφέρειας Παναγιώτη Καββαδά και Σπύρο Σπυρίδωνα, με τους οποίους ο εκλιπών είχε συνεργαστεί στενά. Παραβρέθηκαν επίσης ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος και πολλά στελέχη της νομαρχίας, του τραπεζικού χώρου, αλλά και της ΟΝΝΕΔ.

***

Πράσινη ανάπτυξη
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μάς καλεί όλους στην πρώτη της πολιτική εκδήλωση για τον νέο χρόνο με τίτλο «Οικονομική Διπλωματία και Πράσινη Ανάπτυξη, στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη), με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Ακούμε ότι θα έχουν πολύ κόσμο, καθώς η πράσινη ανάπτυξη και οι διεθνείς σχέσεις είναι το φόρτε των «πράσινων»! Σας είχαμε πει εγκαίρως ότι προετοιμάζουν κάτι τέτοιο, αλλά περιμέναμε να έχουν πιο νεολαιίστικο θέμα…


Σχολιάστε εδώ