Επικαιρότητα
1
Στην Ουάσινγκτον βρέθηκε τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μηνός ο
αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, όπου είχε μια ολιγόλογη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και στη συνέχεια με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα. Στις συνομιλίες αυτές οι αμερικανοί επίσημοι έδωσαν εντολή να προχωρήσουμε σύντομα στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, δηλαδή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και του Σκοπιανού. Ο κ. Δρούτσας, με πλούσιες φιλοαμερικανικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν, διαβεβαίωσε τους αμερικανούς ομολόγους του ότι είναι επιθυμία και της παρούσης ελληνικής κυβέρνησης να κλείσουν όλες αυτές οι εκκρεμότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και ως απόδειξη ανέφερε τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με τους ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται στα θέματα αυτά, δηλαδή την προσεχή επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν και του Νταβούτογλου στην Αθήνα. Εν συνεχεία των γνωστών μυστικών επιστολών που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας και η προπαρασκευαζόμενη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Μιλόσοσκι για την επίλυση του θέματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τις πρωτοβουλίες αυτές, κυρίως την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, και υπέδειξαν τη σύσταση μεικτών επιτροπών που θα ασχοληθούν με την επίλυση των διαφορών, ενώ όπου υπάρξει διαφωνία συνέστησαν να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την υποστήριξη της Ελλάδος στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και συνέστησαν να αγνοήσει η Ελλάδα τη διαφωνία της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ένταξη της Τουρκίας. Έτσι όμως η Ελλάδα στο κοντινό μέλλον θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ακολουθώντας τις
υποδείξεις των ΗΠΑ, και θα απομονωθεί από τους εταίρους της ή θα ακολουθήσει την πολιτική που ευνοεί ο γαλλογερμανικός άξονας, γεγονός που είναι προς το συμφέρον της. Η ευθυγράμμιση με τον γαλλογερμανικό άξονα θα σταματήσει τις ορέξεις της Τουρκίας εις βάρος μας και ίσως αυτό επιταχύνει την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, την ύπαρξη των οποίων αναγνώρισε έμμεσα η κυβέρνηση Σημίτη στο Ελσίνκι. Η κυβέρνησή μας πρέπει να δώσει βαρύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί αυτές άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου, στις οποίες έχει μόνιμες βλέψεις η Τουρκία. Και οι κ. Παπανδρέου και Δρούτσας ας μην κάνουν ότι δεν κατανοούν πως στις βλέψεις της Τουρκίας είναι το να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα απέναντι στην Ελλάδα. Και είναι ακατανόητο η Γαλλία να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Ελλάδος περισσότερο από τους έλληνες πολιτικούς.
2
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων οι αμερικανοί ιθύνοντες συνέστησαν στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ, με τις πρωτοβουλίες του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς. Προς το παρόν ο κ. Δρούτσας έδειξε ότι και η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθεί την «κόκκινη γραμμή» που είχε υιοθετήσει επί του θέματος αυτού η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν έχει ενθουσιάσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επιθυμούν να ικανοποιήσουν ένα μέρος των απαιτήσεων του Γκρούεφσκι για να αποκτήσουν σταθερά ερείσματα στο κρατίδιο αυτό, που φαίνεται να το προορίζουν για δικό τους προτεκτοράτο στον χώρο των Βαλκανίων μαζί με το Κόσοβο. Να δούμε μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα τηρεί την «κόκκινη γραμμή». Και για την επίλυση του Κυπριακού βεβαίως ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί, και μάλιστα συνέστησαν να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν από τις εκλογές στον τουρκοκυπριακό τομέα που θα διεξαχθούν τον
Απρίλιο, στις οποίες οι ΗΠΑ επιθυμούν να επανεκλεγεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση του. Γι’ αυτό πίεσαν τον Χριστόφια να προβεί σε υποχωρήσεις σε ορισμένες αξιώσεις του Ταλάτ και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως ο ελληνοκυπριακός λαός, όπως απέδειξε με την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν, γνωρίζει τον τρόπο να εξουδετερώνει τις σε βάρος του συνωμοσίες των ισχυρών δυνάμεων. Στο πλαίσιο της αμερικανικής υποστήριξης προς τον Ταλάτ πρέπει να δούμε και την επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στα κατεχόμενα εδάφη και τις συζητήσεις του με τον Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού. Εν αναμονή εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα…