Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Συνεχίζεται το… γαϊτανάκι των αντιφατικών εκθέσεων μεγάλων ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι απίστευτο το παιχνίδι που γίνεται στον κλάδο, με άμεσες «παρενέργειες» και στην ίδια την εικόνα και στις επιδόσεις της αγοράς μας. Τα τελευταία «χτυπήματα» στις ελληνικές τράπεζες ήρθαν από την S&P, που υποβάθμισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις της για τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα αυτής της νέας πραγματικότητας τα… βίωσαν έντονα αρκετές από αυτές στο ταμπλό, αλλά και από τη Moody’s που μεσοβδόμαδα υποβάθμισε τις υβριδικές εκδόσεις των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.
4Στον αντίποδα είχαμε μια έκθεση της JP Morgan για συνολικά επτά ελληνικές τράπεζες, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να χαρακτηρίζει «κορυφαίες επιλογές» (top picks) τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους ευρωπαϊκές. Η JP Morgan θεωρεί και συστήνει ως μακράν κορυφαία επιλογή την Εθνική Τράπεζα, με δεύτερη καλύτερη επιλογή την Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί τη σύστασή του για τους τίτλους των Alpha Bank, Αγροτικής, Eurobank, αλλά και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ μόνο για την Πειραιώς υποβαθμίζει τη σύστασή του. Επειδή όμως ακόμα και οι καλύτερες ειδήσεις πάντα κάτι κρύβουν, στην προκειμένη περίπτωση η JP Morgan διατηρεί μεν τις συστάσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα όμως μειώνει τις τιμές-στόχους για όλες τους!
4Δεν θα μπορούσε να μη βγάλει έκθεση για το ΧΑ και η ελβετική UBS. Αυτήν τη φορά οι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας δηλώνουν πως στην παρούσα φάση είναι πιο «ορθή» επιλογή η διακράτηση ρευστότητας, στο ερώτημα όμως «μετοχές ή ομόλογα;» τάσσονται ευθέως υπέρ των αγορών μετοχών και ως προτάσεις τους ξεχωρίζουν τους τίτλους του ΟΠΑΠ και της Alpha Bank.
4Τι τρέχει με τη ΔΕΗ; Οψόμεθα και ευελπιστούμε σε καλύτερη συνέχεια, ενώ «τρέχουν» οι ειδήσεις για πιθανή συνεργασία της επιχείρησης με άλλη εισηγμένη ή και με μη εισηγμένη αλλά «ικανού μεγέθους» εταιρεία…
4Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα reports πολλών εγχώριων αναλυτών και εταιρειών. Ενδιαφέρον γιατί δείχνουν πως τελικά ούτε κι αυτοί οι επαγγελματίες με την εμπειρία ετών δεν εμπιστεύονται ακόμα αρκετά το ΧΑ. Εξ ου και συστήνουν τις λεγόμενες «αμυντικές μετοχές». Μετοχές όπως των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil, της Coca-Cola, της ΕΧΑΕ αλλά και των μεγάλων κατασκευαστικών. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ