Γκάφα με τις αποδείξεις

Τη μεγάλη γκάφα τους, που θα υποχρέωνε ακόμη και τους ασθενέστερους εισοδηματικά να συγκεντρώνουν αποδείξεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις καταναλωτικές τους δυνατότητες, αντιλήφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζουν αλλαγές στο καθεστώς συλλογής αποδείξεων.
Έτσι, προσανατολίζονται τώρα να μειώσουν τις αποδείξεις που θα απαιτούνται για να «πιάσουν» το αφορολόγητο όριο όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Όσοι δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, θα καλύπτουν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις αξίας 1.200 ευρώ (αντί των 3.600 που απαιτούνταν με τον συντελεστή του 30%), ενώ για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 20% του εισοδήματος. Αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν όσοι δηλώνουν περισσότερα από 20.000 ευρώ.
Αυτό, όμως, είναι το απλουστευμένο σενάριο, γιατί ορισμένοι εισηγούνται να καθιερωθεί κλίμακα με οκτώ «σκαλοπάτια» και με συντελεστές από 8-30%, ανάλογα με το εισόδημα. Στην κλίμακα αυτή, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο μόνο οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Το σύστημα αυτό είναι μεν πιο δίκαιο, αλλά η πολυπλοκότητά του θα ταλαιπωρήσει αρκετά τους φορολογουμένους.


Σχολιάστε εδώ