Βάλτε τέλος στην αλητεία των συνδέσμων ποδοσφαίρου

Το ρεπορτάζ λέει: Με βόμβες λύνουν πλέον τις διαφορές τους εκτός γηπέδων οι χούλιγκαν των συνδέσμων των «αιώνιων αντιπάλων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Την ισχυρή έκρηξη στις 3 Φεβρουαρίου στο γραφείο των οπαδών του Παναθηναϊκού στο Μαρούσι, που αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή, την ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα εμπρηστική επίθεση, προφανώς απάντηση, στα γραφεία οπαδών του Ολυμπιακού στο Περιστέρι. Τα δύο περιστατικά έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που φοβούνται ότι, αν συνεχιστούν, θα υπάρξουν και νέα ανθρώπινα θύματα από τα «τυφλά» βομβιστικά χτυπήματα.
Δυστυχώς πριν από δύο χρόνια, την 16/12/07, εδημοσίευσε το «ΠΑΡΟΝ» σημείωμά μου υπό τον τίτλο «Οι σύνδεσμοι φιλάθλων άντρα κακοποιών»- Κενές εξέδρες στους αγώνες ποδοσφαίρου πρέπει να είναι η απάντηση των άλλων φιλάθλων.
Στο σημείωμά μου εκείνο εξηγούσα γιατί οι περισσότεροι σύνδεσμοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι εγκληματικές εστίες και πάντοτε λειτούργησαν ως συμμορίες και μέσα πίεσης προς την Πολιτεία, είτε για να χαριστούν τα χρέη στις ΠΑΕ είτε για να μειωθούν οι ποινές των σωματείων είτε για να τους φτιάξει γήπεδο η Πολιτεία κ.λπ. Έχουμε λοιπόν τους οργανωμένους σκληροπυρηνικούς από τη μια μεριά και από την άλλη τις ΠΑΕ και ΚΑΕ που όχι μόνο τους καλύπτουν με την ανοχή και τη σιωπή τους, αλλά και -αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα- τους στηρίζουν οικονομικά. Πώς; Με τις προσλήψεις στις διάφορες επιχειρήσεις των μετόχων. Με τη χρηματοδότηση των γραφείων τους. Με τα δωρεάν εισιτήρια που τους δίνουν να διαχειρίζονται, τις πληρωμένες μετακινήσεις τους κ.λπ. Έτσι δημιουργήθηκαν φανατισμένοι στρατοί πίεσης με στόχο τη στήριξη α) των ίδιων των παραγόντων – μετόχων β) των σωματείων και των συμφερόντων τους, οικονομικών – αγωνιστικών κ.ά. και γ) τολμώ να πω, την ανατροπή των πολιτικών μέτρων που αντιτίθενται σε προσωπικά τους συμφέροντα. Χαρακτηριστικά αναφέρω το παράδειγμα των διαδηλώσεων κατ’ επίφαση φιλάθλων οπαδών του ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη με συνθήματα εναντίον της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Και εδώ υπενθυμίζουμε στους πράγματι αγνούς φιλάθλους όχι την ανικανότητα των πολιτικών, αλλά για μας τη σκόπιμη αδιαφορία τους στην εφαρμογή των νόμων που οι ίδιοι εψήφισαν, κρύβοντας έτσι είτε άνομα συμφέροντα είτε τον φόβο μη επανεκλογής τους. Βεβαίως η ανεξέλεγκτη δράση των οργανωμένων οπαδών, τόσο εντός των γηπέδων όσο και εκτός, έχει απασχολήσει πολλές φορές το Κοινοβούλιο, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Έτσι, με αφορμή την πάταξη της βίας των οπαδών, ψηφίζεται ο νόμος 2725/1999, που μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί 11 φορές. Στη συνέχεια το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ορίζει εποπτεύουσα αρχή των συνδέσμων τη ΓΓΑ και υποχρεώνει τους συνδέσμους να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να επισυνάπτουν καταστάσεις μελών και αποσπάσματα ποινικών μητρώων. Όμως οι οπαδοί, πάντα με τις ευλογίες των ΠΑΕ και ΚΑΕ, συνέχισαν την ανεξέλεγκτη δράση τους, ενώ άρχισαν να λύνουν τις διαφορές τους και εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα τη δολοφονία εν ψυχρώ στην Παιανία του Μ. Φιλόπουλου το 2007.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός προσπάθησε, συνηγορούσης της Βουλής, να θέσει τις ομάδες και τους οπαδούς ενώπιον των ευθυνών τους και πέρασε νόμο μετατρέποντας τα οπαδικά εγκλήματα εντός και εκτός γηπέδου σε ιδιώνυμα για να έλθει λίγο αργότερα ο Γιάννης Ιωαννίδης και να αναθεωρήσει την εν λόγω διάταξη νόμου δίνοντας, λέει, μια δεύτερη ευκαιρία στην οπαδική αλητεία, ενώ παράλληλα νέος νόμος απαγορεύει στους συνδέσμους να λαμβάνουν και να διακινούν εισιτήρια. Απαγορεύει τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών και υποχρεώνει τις ΠΑΕ να ιδρύσουν λέσχες φιλάθλων. Τέλος υποχρεώνει τους καταδικασθέντες για αθλητικά εγκλήματα να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους την ώρα του αγώνα της ομάδας τους και τις αρμόδιες αρχές να τηρούν μητρώο παραβατών. Βεβαίως τα μέτρα αυτά και αρκετά και καλά είναι, αν εφαρμοζόντουσαν στην πράξη. Με τα λόγια όμως δεν κάνουν τίποτε. Με το ΘΑ κάνουμε και ΘΑ ράνουμε όχι μόνο αποτέλεσμα δεν υπάρχει, αλλά το μόνο που γίνεται είναι να γελοιοποιούνται οι αθλητικές ηγεσίες και να δίνεται το δικαίωμα στην αλητεία και τον χουλιγκανισμό να μην παίρνουν στα σοβαρά όχι μόνο την κάθε αθλητική ηγεσία, αλλά το κράτος, την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία κ.λπ. Μάθετε, επιτέλους, κύριοι κυβερνώντες ότι το κεφάλαιο χουλιγκανισμός στις χώρες της Ευρώπης έχει τελειώσει, γιατί εκεί μιλούν οι νόμοι. Ομιλεί η πολιτική βούληση των αθλητικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων. Δυστυχώς αυτό που λείπει στη χώρα μας και έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη είναι η εφαρμογή των νόμων. Μόνο η εφαρμογή των νόμων είναι ικανή να ανατρέψει τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της χώρας. Η βία εκτρέφεται από την ατιμωρησία. Είθε ο νέος ΓΓΑ, που έχει δώσει δείγματα αποφασιστικότητας με τις εξαγγελίες του, να προχωρήσει και στην απόλυτη εφαρμογή τόσο των αποφάσεών του όσο και των νόμων χωρίς κανένα συμβιβασμό, βέβαιος ότι μόνο έτσι θα πετύχει. Οι δε αγνοί φίλαθλοι καλούνται να συμβάλουν αφήνοντας κενές τις εξέδρες των ομάδων, απομονώνοντας την αλητεία των οπαδών. Επιτέλους βάλτε τέλος.

* Διετέλεσε πρωταθλητής ΠΓΣ, μέλος ΕΓΣ, ιδρυτής
ΕΟΠΕ, ως αξιωματικός μέλος ΑΣΑΕΔ, πρόεδρος
ΚΕΣΠΠ και άμισθος συνεργάτης του Γ. Ορφανού,
παραιτηθείς για λόγους αρχών.


Σχολιάστε εδώ