…από συγχωνεύσεις έως και απόσυρση της ΕΡΤ από τη διαφήμιση

«Προ δύο ετών, προ της κρίσεως, το ποσόν ήταν 550 εκατ. ευρώ» είπε, με αποτέλεσμα η πτώση να είναι της τάξεως του 28%. «Εάν πάρετε και το σύνολο των ισολογισμών των καναλιών, θα δείτε ότι έχουν ζημία», είπε χαρακτηριστικά στη συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση ο Π. Κυριακόπουλος. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και οι συγχωνεύσεις μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή οι επτά σταθμοί να γίνουν τρεις! Όμως, κανένα από τα στελέχη ή τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι σε θέση να πάρει τέτοια απόφαση, αφού είναι υπόθεση των ιδιοκτητών. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις σκέψεις αυτές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει την άποψή της. Μεταξύ των αναδιαρθρώσεων περιλαμβάνεται και η σκέψη για μετατροπή του Μακεδονία TV σε ΑΝΤ2, να δημιουργηθεί δηλαδή ένας σταθμός που θα μεταδίδει ταινίες και σειρές όλο το 24ωρο. Ως ανασταλτικός παράγοντας αναφέρεται το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για μια τέτοια κίνηση.
Μια από τις ιδέες που επανέρχονται είναι η απόσυρση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά, όπου συγκεντρώνει ετησίως περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η ιδέα είναι για την εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου, με την κατάργηση των διαφημίσεων και των εμπορικών δραστηριοτήτων και την αντικατάστασή τους από νέους φόρους που επιβαρύνουν τις
εταιρείες τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών. Η ΕΡΤ, με την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να απέχει από τη διαφημιστική αγορά, με εξαίρεση τα διαφημιστικά πακέτα και τις χορηγίες που έχει ήδη εξασφαλίσει για μεγάλα γεγονότα, όπως το Μουντιάλ και το Τσάμπιονς Λιγκ.
Πάντως, όπως σημειώνεται στην έκδοση του ΙΟΜ «ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα διαδικασία διερεύνησης του νέου φορολογικού συστήματος για τη χρηματοδότηση του ισπανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTVE. Η Επιτροπή, σημειώνεται, δεν αμφισβητεί την τροποποίηση του συστήματος χρηματοδότησης, ωστόσο έχει αμφιβολίες για τη συμβατότητα των νέων φόρων με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ο νόμος της Ισπανίας προβλέπει φόρο 3% επί των εσόδων των εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ελεύθερης λήψης και 1,5% για τους παροχείς συνδρομητικής τηλεόρασης, φόρο 0,9% επί των εσόδων των παροχέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και 80% του υπάρχοντος φόρου για τη χρήση του ραδιοφάσματος, μέχρι του ύψους των 330 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ