Αν δεν είσαι καθηγητής, δεν έχεις τύχη…

Δεν έχουμε τίποτε με τους κύριους καθηγητές. Τους υποληπτόμεθα, αλλά δεν δεχόμαστε ότι είναι οι μόνοι
ικανοί σε τούτη τη χώρα. Είναι μέρος της κοινωνίας και ό,τι συμβαίνει στους άλλους χώρους συμβαίνει και στον δικό τους… Και δυστυχώς τα συμπτώματα της διαφθοράς βασιλεύουν. Όρα τις κλοπές δισεκατομμυρίων στο Πάντειο και το φαγοπότι πανεπιστημιακών με τα περιβόητα προγράμματα.
Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχουν
ικανοί. Όμως άλλο θεωρία, άλλο
ωραιοποιήσεις στα λόγια, κι άλλο πράξη. Και η εμπειρία δεν είναι και τόσο θετική. Όπου χρησιμοποιήθηκαν, από τη μεταπολίτευση και εδώ, σε πολιτικές θέσεις (υπουργοί), αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς ως διοικητές, δεν τα πήγαν -οι περισσότεροι- καλά… Τα αποτυπώματα που άφησαν το επιβεβαιώνουν. Τα πιο πολλά ήταν αρνητικά.
Αυτά ως πρόλογος… Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης ενοχλήθηκε από το δημοσίευμά μας στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, με τίτλο «Σωφρονιστικά και άλλα – Πώς ”βαφτίστηκε” επιστήμονας από τον υπουργό Δικαιοσύνης ένας υπάλληλος Μέσης Εκπαίδευσης», που σχολίαζε τη σύνθεση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ).
Στα δώδεκα μέλη του, οι ΕΞΙ, δηλαδή οι μισοί, είναι καθηγητές, λέκτορες και επίτροποι. Ούτε ΕΝΑΣ για δείγμα μάχιμος δικηγόρος, που ζει κάθε μέρα από την πρώτη γραμμή το ποινικό ακροατήριο, από κοντά τον κάθε διάδικο, και κυρίως κρατούμενους, έχει δε από πρώτο χέρι γνώση της συμπεριφοράς των κρατουμένων από τις επαφές τους στις φυλακές και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκεί.
Τυπικά ο υπουργός νομιμοποιείται επιλέγοντας και τους 6 από το σώμα των καθηγητών. Το σχετικό άρθρο 8 του Σωφρονιστικού Κώδικα κάνει λόγο για «πέντε μέλη ΔΕΠ ελληνικών πανεπιστημίων, κατά προτίμηση νομικούς με ενασχόληση σε θέματα ποινικού, σωφρονιστικού ή συνταγματικού δικαίου». Ρωτάμε ποιος από τους 6 έχει ενασχόληση με θέματα ποινικά. Και ασφαλώς, όταν ο νομοθέτης λέει ενασχόληση, έχει υπόψη παρουσία στα δικαστήρια και όχι στις έδρες του πανεπιστημίου. Αλλά και να μην ήταν αυτή η σκέψη, η βούληση του νομοθέτη, ποιο θα ήταν το πρόβλημά σας, κύριε Καστανίδη, αν επιλέγατε και ΕΝΑΝ δικηγόρο μάχιμο, που θα έχει και την ιδιότητα του καθηγητή; Είναι δυνατόν, κύριε υπουργέ, να μην έχει λόγο για τις φυλακές στο κατ’ εξοχήν επιστημονικό συμβούλιο, ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε προέδρους του οποίου ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόσφερε τη θέση που κατέχετε σήμερα εσείς; Και από πού βγάζετε το συμπέρασμα, κύριε Καστανίδη, ότι ο νόμος το απαγορεύει; Άδικο έχει που διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ. Παξινός; Λέτε να μην ξέρει κι αυτός τι του γίνεται;
Ως προς τον εκλεκτό σας κ. Καπάνταη, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να ΕΧΕΙ θέση «διευθυντή καταστήματος κράτησης» και όχι να εκτελεί χρέη διευθυντή. Έπρεπε να υπάρχει… διευκρίνιση για τα αυτονόητα, κύριε υπουργέ; Βαφτίζουμε δηλαδή νόμιμο ό,τι νομίζουμε; Και δεν λαμβάνουμε υπόψη καμία άλλη παράμετρο; Υπάρχει μόνο το γράμμα του νόμου και τίποτε άλλο;
Αυτά και παραθέτουμε την επιστολή που μας έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την επισήμανση ότι οι φράσεις «τα ψεύδη που γράφει ο συντάκτης» και «όπως αναίσχυντα ισχυρίζεται ο συντάκτης» δείχνουν αδυναμία πειστικών επιχειρημάτων και φυσικά εκφράζουν τον αποστολέα. Απλώς θυμίζουμε στον κ. Καστανίδη ότι ξέρει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ πώς έχει λειτουργήσει το «ΠΑΡΟΝ» και ότι δεν χτυπάει ποτέ κάτω από τη ζώνη…
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας (“Το Παρόν”) της Κυριακής 14.2.2010, συμπεριλάβατε δημοσίευμα με τίτλο “Σωφρονιστικά και άλλα”, όπου μεταξύ άλλων με παρουσιάζετε να έχω χρησιμοποιήσει “παραπειστικό τρόπο» και «αναλήθειες”, προκειμένου, να “δικαιολογήσω” τη συμμετοχή στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών (ΚΕΣΦ) του κ. Καπάνταη, ενός “απλού αποφοίτου εξαταξίου γυμνασίου”, στερώντας τη θέση αυτή από εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, γνωρίζοντας προφανώς τα ψεύδη που γράφει, δεν έθεσε την υπογραφή του στο δημοσίευμα, το οποίο όμως εξίσου με αυτόν εκθέτει και εσάς και την εφημερίδα σας.
Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας σας θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
Το άρθρο 8 του Σωφρονιστικού μας Κώδικα προβλέπει ρητά ότι το ΚΕΣΦ απαρτίζεται από: «(α) πέντε μέλη ΔΕΠ ελληνικών πανεπιστημίων, κατά προτίμηση νομικούς με ενασχόληση σε θέματα ποινικού, σωφρονιστικού ή συνταγματικού δικαίου, (β) έναν επιστήμονα εξειδικευμένο στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή σε άλλο συναφές αντικείμενο, (γ) έναν εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα εφετών, (δ) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής, (ε) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης, (στ) έναν διευθυντή καταστήματος κράτησης και (ζ) έναν κοινωνικό λειτουργό».
Όπως ευχερώς διαπιστώνετε από το κείμενο του νόμου, θέση δικηγόρου και μάλιστα μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν προβλέπεται στο νόμο και επομένως ήδη για το λόγο αυτό ούτε “θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί εκπρόσωπος του ΔΣΑ”, όπως αναφέρει αναληθώς ο συντάκτης του άρθρου, ούτε και θα μπορούσε να τοποθετηθεί.
Αντιθέτως, με βάση την πιο πάνω διάταξη, ορίστηκαν από εμένα, ως μέλη του ΚΕΣΦ, πέντε καθηγητές Νομικής, προερχόμενοι από τα τρία Νομικά Τμήματα της χώρας, οι οποίοι άλλωστε είναι και μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής. Με τον τρόπο αυτό, θεώρησα –και θεωρώ– ότι ο νομικός κόσμος εκπροσωπείται επαρκώς στο ΚΕΣΦ.
Στη θέση εξάλλου του επιστήμονα, εξειδικευμένου στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή σε άλλο συναφές αντικείμενο, δεν τοποθέτησα τον κ. Καπάνταη, ώστε να χρειαστεί να τον “βαπτίσω” επιστήμονα, όπως αναίσχυντα ισχυρίζεται ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, αλλά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, τον κ. Γεράσιμο Νοταρά, ως ειδικό για τη μεταχείριση ατόμων εξαρτημένων από τα ναρκωτικά. Αντίθετα, τον κ. Καπάνταη τον όρισα στη θέση του “διευθυντή καταστήματος κράτησης”, την οποία ακριβώς προβλέπει ο νόμος, χωρίς οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση. Αξίζει μάλιστα να επισημάνω ότι δεν τον όρισα καν ως τακτικό, αλλά ως αναπληρωματικό μέλος, αφού τακτικό μέλος είναι ο κ. Π. Δουλάμης, διευθυντής Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού.
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι αποτελεί χρέος κάθε καλόπιστου δημοσιογράφου, πριν από οποιαδήποτε δημοσίευση που περιλαμβάνει τόσες μειωτικές για την υπόληψη ενός ατόμου εκφράσεις, να ερωτά τουλάχιστον τον θιγόμενο.
Με εκτίμηση
Χ. Καστανίδης»


Σχολιάστε εδώ