Χωρίς άδειες και σχέδιο, αλλά με δικαιώματα εκπομπής!

Κιμπουρόπουλος: Δεν παίζουμε
με την τηλεθέαση

Ξεκάθαρος για το ψηφιακό μέρισμα εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος. «Δεν παίζουμε με την τηλεθέαση» ήταν το μήνυμά του προς την κυβέρνηση και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ψηφιακό μέρισμα που θα προκύψει από τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι απαραίτητο για τις τηλεοπτικές εταιρείες. Στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της Digea ο γενικός διευθυντής Γιώργος Μαθιός δήλωσε πως είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί» η αξία του μερίσματος «τόσο το σύνολό του όσο και ανά χώρα με ενιαίο τρόπο», δεδομένου ότι «διαφορετικές χρήσεις παράγουν διαφορετικά έσοδα». «Η δυνατότητα για μέρισμα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα με βάση», σύμφωνα με την Digea, «τη θέση της σε σχέση με γειτονικές χώρες», «την πολυπλοκότητα του ανάγλυφου και τον αριθμό σημείων εκπομπής που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού (άρα και συχνοτήτων)» και τη σπουδαιότητα που έχει ανά χώρα η επίγεια εκπομπή για την παροχή της ελεύθερης τηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση όμως η Digea, θεωρώντας πως παρέχει δημόσια υπηρεσίες ενημέρωσης, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει χώρο προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Εντύπωση προκάλεσε η επίθεση προς την ΕΡΤ, με την οποία ήταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι για είσοδο στην Digea. H εταιρεία των «7 αδελφών της ελληνικής τηλεόρασης» θεωρεί πως υπάρχει «έλλειμμα νομιμότητας της ΕΡΤ» σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που έλαβε το 2006 με την εκπομπή τριών πιλοτικών προγραμμάτων, που στοίχισαν «πολλά χρήματα». Η ΕΡΤ δεν έχει ακολουθήσει ακόμη πουθενά με μετάδοση των αναλογικών της προγραμμάτων, τα δε πιλοτικά ως επί το πλείστον εκπέμπουν από τα σημεία που δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ, σημειώθηκε στην παρουσίαση.

«Είδαμε την ΕΡΤ να προχωρεί μονομερώς» σε διάφορες κινήσεις, είπε ο Κ. Κιμπουρόπουλος. «Νωρίτερα είχαμε δει τα τηλεοπτικά δικαιώματα να εκτοξεύονται στα ύψη μετά τη μονομερή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους», όπου η ΕΡΤ απέκτησε τη χρονιά εκείνη ποσόν που αντιστοιχεί στο 75% της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης. Ήταν τότε που η ΕΙΤΗΣΕΕ κατέθεσε την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια, πέντε χρόνια αργότερα, μετά και την αποτυχία της συνεργασίας, τίθεται εμμέσως ζήτημα νομιμότητας της εκπομπής της ΕΡΤ.

Και αν το 2006 η ΕΡΤ είχε προνομιακή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, στη συνέχεια ο νόμος 3592/2007 της δίνει τη δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο 14. παρ. 3, να εκπέμπει το αναλογικό της πρόγραμμα ψηφιακά χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή της σε εταιρεία πάροχο.

Υπάρχει όμως η εισήγηση πως πρέπει να κάνει σχετική αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία έχει συνταχθεί, αλλά δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε εδώ