ΥΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το 2010, με τους ατυχέστατους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του και τη μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τη δεινή οικονομική κρίση, οδηγούμαστε σε «νέα Ύμια», δηλαδή σε απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας με αυτήν την ιδιότυπη αλλά υπαρκτή «τριπλή κατοχή» της χώρας μας από Κομισιόν – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που με την παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης ουσιαστικά «εισέβαλαν» στην Ελλάδα και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας. Άλλη μια, δυστυχώς, «γκρίζα ζώνη» δηλαδή…

Μάλιστα -και αυτό πολλαπλασιάζει τις έτσι κι αλλιώς μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες- έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι:

• Αυτή η άνευ όρων παράδοση, η παραχώρηση των πάντων, έγινε χωρίς η χώρα μας να διασφαλίσει ούτε ένα ευρώ! Δηλαδή τα δώσαμε όλα χωρίς να πάρουμε σχεδόν τίποτα! Εκτός κι αν θεωρείται κέρδος ότι «πετύχαμε» να πάρουμε μια κάποια πολιτική στήριξη και την αόριστη υπόσχεση πως θα μας εγγυηθούν τη λήψη δανείων, με την προϋπόθεση όμως να λάβουμε και άλλα, ακόμα πιο σκληρά, μονεταριστικά μέτρα, όπως ακριβώς είχε επισημάνει απ’ την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»!

• Κι αυτό, το λεγόμενο δηλαδή «plan C», έρχεται γρήγορα, αφού στα πλαίσια της μηνιαίας τριπλής επιτήρησης, όπου για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά μπήκε η χώρα μας, στις 16 Μάρτη θα έχουμε τον… πρώτο έλεγχο.

• Άλλωστε ότι έρχεται τσουνάμι νέων, ακόμα σκληρότερων μέτρων σε σύγκριση με αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί, το προανήγγειλαν και οι Μέρκελ – Σαρκοζί και ο διάδοχος του Αλμούνια, ο γνωστός μας φιλότουρκος Φινλανδός Όλι Ρεν, και ο Τρισέ…

• Ο Παπανδρέου μάς έβαλε σ’ αυτήν την οικονομική κατοχή χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε καν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απ’ τους οποίους κατά τα άλλα ζητά συναίνεση, ούτε -φυσικά- τους… ιθαγενείς αυτής της χώρας! Είναι δε χαρακτηριστικό της «πριγκιπικής» νοοτροπίας του και το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, όπως αυτή της Πέμπτης, επέλεξε να μη συνοδεύεται απ’ τον υπουργό Οικονομικών ή έστω από κάποιο στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου, αλλά απ’ τον… άσχετο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα!

Κι ας μη μας θεωρήσει κάποιος υπερβολικούς επειδή κάνουμε αναφορά σε «Ύμια της οικονομίας» και σε οικονομική κατοχή, αφού ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι «αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας»…

Το τσουνάμι των νέων μέτρων

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα νέα, ακόμα περισσότερο μονεταριστικά μέτρα άγριας λιτότητας (ορισμένα απ’ αυτά «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» τα είχε παρουσιάσει την περασμένη Κυριακή) θα περιλαμβάνουν:

– Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή ακόμα και δύο μονάδες. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γι’ αυτό δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός τόσο έναντι της Μέρκελ όσο και του Σαρκοζί.

– Ακόμα πιο «άγριο» συνταξιοδοτικό και σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσο και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων.

– Νέα επιδρομή στα εργασιακά, με το κόλπο της «ελαστικής, ευέλικτης εργασίας».

– Νέα φοροεπιδρομή, ακόμα χειρότερη απ’ αυτήν που εξαγγέλθηκε.

– Μεγαλύτερη περικοπή επιδομάτων, μέχρι και 20%, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το 30%!

– Κατάργηση του 14ου μισθού, ίσως με κάποιο «κόλπο», αλλά επί της ουσίας κατάργηση.

– Κατάργηση του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους.

Ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάει σε μέτρα σαν τα προαναφερθέντα δεν συνάγεται μόνο απ’ τη μηνιαία τριπλή επιτήρηση που επιβλήθηκε. Ήδη σε δύο περίπου μήνες η κυβέρνηση θα βγει στη γύρα για νέο δάνειο. Και επιπλέον η εκτίμηση ότι για το 2010 θα χρειαστούμε 54 δισ. δανεικά εκτιμάται ως συντηρητική. Και μάλλον θα χρειαστούμε γύρω στα 58 δισ…

Πελώριες ευθύνες…

Οι ευθύνες για όλα τα παραπάνω της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή είναι εξόφθαλμες. Όπως -για να μην παρουσιάζεται μόνο η μία όψη της αλήθειας- και οι ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη.

Ας μην απεκδύεται όμως και η σημερινή κυβέρνηση των δικών της ευθυνών.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση για τη λήψη μέτρων -περίπου τέσσερις μήνες!- οδήγησε στην πλήρη απαξίωση της Ελλάδας, στα μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια που μας κόστισαν δεκάδες δισ. ευρώ, ανεβάζοντας με φρενήρεις ρυθμούς τα spreads, και στην -εν τέλει- ιδιότυπη κατοχή της χώρας μας.

Και γι’ αυτά είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός. Κι ας μην υποκρίνεται ότι… είναι αθώος του αίματος. Για να μην πάμε στις προεκλογικές εξαπατήσεις, όταν ισχυριζόταν πως «λεφτά υπάρχουν» και έταζε στους πάντες τα πάντα…

Ακόμα και την κρίσιμη ημέρα, την περασμένη Πέμπτη, όπως προαναφέραμε, αυτό που «πέτυχε» ήταν η άνευ όρων παράδοση χωρίς να διασφαλίσει ούτε το ελάχιστο, δηλαδή την εγγύηση για τη λήψη δανείου!

Και έτσι φάγαμε μια ακόμα σφαλιάρα απ’ τις αγορές που ανέμεναν άλλα, αφού άλλωστε αυτήν την προσδοκία είχε και η ίδια η κυβέρνηση δημιουργήσει, με την εκ νέου άνοδο των spreads που είχαν πριν καθοδικές τάσεις, την πτώση του χρηματιστηρίου κ.λπ.

Αλλά ακόμα και αυτή η διαπραγματευτική ικανότητα του Γ. Παπανδρέου στην κρίσιμη διαβούλευση των Βρυξελλών αμφισβητείται.

«Δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά», είναι η εκτίμηση. Μάλιστα στελέχη έμπειρα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι:

– Αντί να δεχθεί αδιαμαρτύρητα ο Γιώργος όσα του επέβαλε ο γαλλογερμανικός άξονας, θα έπρεπε να «εκβιάσει» ο ίδιος με προσφυγή στο ΔΝΤ, κάτι που δεν θα μπορούσαν να δεχθούν, επειδή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο ευρώ, αφού η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ευρωζώνης…

Αντιδράσεις και εντός ΠΑΣΟΚ

Φυσικά τα παραπάνω αναμένεται πως θα δημιουργήσουν και εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη. Ακόμα και με απαξιωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα σκληρής λιτότητας. Σύμφωνα δε με κάποιες εκτιμήσεις, το επόμενο δίμηνο αναμένεται ιδιαίτερα «θερμό»…

Αλλά έχει σημασία και το γεγονός ότι εκτός απ’ τα κόμματα της Αριστεράς και το συνδικαλιστικό κίνημα, έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εκτός απ’ τους συνδικαλιστές και πολιτικά στελέχη, ακόμα και υπουργοί, έχουν σημαντικές διαφορές.

Μέχρι στιγμής τις εκφράζουν μόνο «εντός των οργάνων», όπως τους έχει άλλωστε διαμηνύσει ο Γιώργος. Αλλά εκτιμάται ότι όσο οι κοινωνικές αντιδράσεις θα φουντώνουν, τόσο οι διαφοροποιήσεις θα δημοσιοποιούνται…

Στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν ανακοινωθεί το φορολογικό τσουνάμι, η Λ. Κατσέλη και ο Β. Βενιζέλος «την έπεσαν» και μάλιστα «άγρια» στον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ παραπλήσιες απόψεις έχει και ο Χρ. Παπουτσής.

Εκεί όπου επικρατεί κυριολεκτικά χάος είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι περισσότεροι βουλευτές (και πρώην βουλευτές) είναι από απογοητευμένοι έως οργισμένοι. Εισπράττουν άλλωστε και την οργή των ψηφοφόρων τους, πιέζονται, ακόμα και αποδοκιμάζονται, αν τολμήσουν να μιλήσουν υπέρ των μέτρων. Με μεγάλο κόπο τούς συγκρατούν ο Παπουτσής και ο Ευθυμίου, αλλά όπου να ‘ναι το ποτήρι ξεχειλίζει…

Και μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (για να μην πάμε πιο κάτω, σε τοπικές οργανώσεις…) επικρατεί επίσης αναταραχή. Ήδη έχει ζητηθεί απ’ τους Π. Οικονόμου και Γ. Παναγιωτακόπουλο η σύγκληση του οργάνου, που δεν έχει συνεδριάσει μετά την εκλογή του Ξυνίδη στη θέση του γραμματέα!

Επίσης αντιδράσεις έχουν καταγραφεί από πρώην βουλευτές (Στ. Τζουμάκα, Γ. Παρασκευά κ.ά.), ενώ αυτό που απομένει προς διερεύνηση είναι το πότε θα εκδηλωθούν συνολικότερα οι αντιδράσεις εκτός του κομματικού πλαισίου…


Σχολιάστε εδώ