Την ηγεσία της ΓΣΕΕ διεκδικούν 3 στελέχη της ΔΑΚΕ!

Τρία συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, οι κ. Γ. Τσαλικάκης, Φώτης Αγαδάκος και Αντ. Μπιρμπίλης, ρίχνονται στη μάχη για ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας στη ΓΣΕΕ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί απάντηση αν ο γραμματέας της ΓΣΕΕ θα είναι και ο νέος πρόεδρος της παράταξης (σ.σ.: ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης κατείχε μέχρι την εκλογή του το αξίωμα του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, αλλά και του προέδρου της ΔΑΚΕ).
Τελικοί αντίπαλοι στις διαδικασίες θα παραμείνουν, σύμφωνα με ενδείξεις, ο νυν γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Τσαλικάκης και το μέλος της ΕΕ Φ. Αγαδάκος, παρότι ο κ. Τσαλικάκης επιμένει ότι δεν θα υπάρξει άλλος υποψήφιος, μόλις τεθεί επισήμως η δική του υποψηφιότητα. Τη βεβαιότητα ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά εκφράζει και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, χωρίς όμως να διευκρινίζει προς ποιον θα κινηθούν οι εκλογές της παράταξης. Πάντως:
Τόσο ο κ. Πουπάκης, όσο και ο κ. Τσαλικάκης συμφωνούν στην ανάγκη ανανέωσης της ομάδας των συνδικαλιστών που θα εκλεγούν για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και του ηγετικού πυρήνα της ΔΑΚΕ. Μία εβδομάδα πριν από το 34ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας η παράταξη θα αποφασίσει ποιος θα τεθεί επικεφαλής και θα είναι και ο νέος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ενώ για το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ θα αποφασίσουν οι σύνεδροι κατά το συνέδριο της παράταξης, στα μέσα Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαλικάκης διεκδικεί και το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ από τώρα, παρά τις αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις αρκετών μελών της παράταξης.
Ο κ. Αγαδάκος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, όμως αισιοδοξεί ότι η υποψηφιότητά του θα στηριχθεί από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών στελεχών. Αποστάσεις από τις διαδικασίες αυτές τηρεί επισήμως και δημοσίως ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, διαβεβαιώνοντας ότι μόνο η παράταξη θα πρέπει να αναδείξει τη νέα ηγεσία της, τόσο σε επίπεδο ΓΣΕΕ όσο και σε επίπεδο ΔΑΚΕ.
Στην πορεία προς τα δύο συνέδρια (ΓΣΣΕ τον Μάρτιο και ΔΑΚΕ τον Μάιο) μεσαία στελέχη της ΔΑΚΕ δεν αποκλείουν να υπάρξει υποψηφιότητα-έκπληξη (σ.σ.: όχι πάντως του κ. Μπιρμπίλη) που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου της ΝΔ ο κ. Τσαλικάκης είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ ο κ. Αγαδάκος είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Ντ. Μπακογιάννη, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Πώς διαμορφώνονται
οι συσχετισμοί
Ενισχυμένη σε ψήφους και πιθανότατα σε έδρες εμφανίζεται η ΠΑΣΚΕ εν όψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ τον Μάρτιο. Απώλεια ψήφων, με διατήρηση όμως των εδρών τους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, εκτιμάται ότι θα έχουν η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση πιθανολογείται πως θα χάσει και ψήφους και μία έδρα.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα και οι πρώτοι υπολογισμοί που γίνονται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των συνεδρίων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, ενώ μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρη η αποτύπωση των συσχετισμών των συνδικαλιστικών δυνάμεων εντός ΓΣΕΕ. Η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη συμμετοχή του γραμματέα Οργανωτικού Β. Μουτάφη (ΠΑΣΚΕ), του αναπληρωτή Φίλ. Ταυρή, καθώς και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης.
Κοινός ο προβληματισμός για τη -χαμηλότατη- συμμετοχή των εργαζομένων στη δύναμη της Συνομοσπονδίας (περί το 13%), αποκλίνουσες όμως οι απόψεις για τα αίτια της απομαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη κατατίθενται προτάσεις για διοργάνωση και οργανωτικού-καταστατικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ για να «ανοίξει» η οργάνωση και στην πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται σε ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.). Η διοργάνωση συνεδρίου με αυτόν τον χαρακτήρα είναι πιθανό να δρομολογηθεί στη διάρκεια του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ και με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο του 2010 – εφόσον οι «πολέμιοι» αυτής της εξέλιξης, που ανήκουν κυρίως στο γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό προσωπικό, μειοψηφήσουν κατά τη συνεδριακή διαδικασία.
Ως προς τη δύναμη των συνδικαλιστικών παρατάξεων, εφόσον η ΠΑΣΚΕ εξασφαλίσει και ψήφους και επιπλέον έδρα, τότε θα ανακτήσει και τη συνδικαλιστική κυριαρχία σε επίπεδο διοίκησης και ΕΕ της ΓΣΕΕ, όπου τώρα οριακή πλειοψηφία έχουν -χωρίς να έχουν καταφέρει να την εκμεταλλευθούν- οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.
Επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ θα είναι -εκτός απροόπτου- ο σημερινός ηγέτης και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, «υπονομεύεται» και από «τα αριστερά» και από «τα δεξιά» από ολιγάριθμες ομάδες συνδικαλιστών, που θεωρείται ότι σε αυτήν τη φάση δεν διαθέτουν την ισχύ για αντικατάστασή του.


Σχολιάστε εδώ