Στον δρόμο που χάραξε ο Χριστόδουλος προσχωρεί τώρα ο Ιερώνυμος

Η προχθεσινή απόφαση της Συνόδου δίνει τέλος στη σχέση «αγάπης» που είχε εγκαινιάσει με την εκλογή του πριν από δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε στην προχθεσινή συνεδρίασή της να παρακάμψει το Πατριαρχείο και να βγάλει μια ανακοίνωση του τύπου… «αγαπιόμαστε μεν, αλλά κουμάντο στην Ελλάδα θα κάνουμε εμείς». Εξέφρασε με λίγα λόγια τον σεβασμό της στους ιερούς κανόνες, στους συνοδικούς τόμους και ιδιαίτερα βεβαίως στην Πατριαρχική Πράξη του 1928 για να «γλυκάνει» τους Φαναριώτες, αλλά υπογράμμισε ότι η υπόθεση Μπεζενίτη ανάγεται σε «ειδική περίπτωση», δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το θέμα και η υπόθεσή του έχει κλείσει. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η υπόθεση μπαίνει «στο αρχείο», ο πρώην Αττικής δεν μπορεί να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό (και επομένως χάνει το δικαίωμα της προσφυγής στο Πατριαρχείο) και μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να κινήσει αμέσως τη διαδικασία εκλογής νέων Μητροπολιτών στα «κομμάτια» όπου έσπασε η Μητρόπολη Αττικής.

Η «ταμπακέρα» της υπόθεσης δεν είναι φυσικά η τύχη του Παντελεήμονα, αλλά το γνωστό πρόβλημα που πριν από πέντε χρόνια είχε προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Μακαριστού Χριστόδουλου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όσοι παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά θα γνωρίζουν πόσο θόρυβο είχε προκαλέσει τότε η υπόθεση όπου ο Μακαριστός επικαλούνταν τους νόμους του ελληνικού κράτους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους ιερούς κανόνες. Τότε άκρη δεν είχε βγει, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει υπουργοί, Μητροπολίτες και επιχειρηματίες για να τα βρουν οι δύο πλευρές. Πέντε χρόνια μετά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δείχνει να ακολουθεί τα… χνάρια του προκατόχου του (αν και τότε έλεγε ότι διαφωνούσε με τους χειρισμούς του), δικαιώνει τον Μακαριστό για τους αγώνες που είχε κάνει σχεδόν μόνος (και βαλλόταν πανταχόθεν) και ακολουθεί τους νόμους του κράτους, προχωρώντας στην κάλυψη των δύο κενών θέσεων στις Μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου στις οποίες χωρίστηκε η Μητρόπολη Αττικής. Αυτή η εξέλιξη, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα διαμάχη μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στελέχη του οποίου εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την απόφαση της ΔΙΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος, πριν γίνει ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα, συγκαλεί στις 23 Φεβρουαρίου τη (μεγάλη) Σύνοδο της Ιεραρχίας για να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες και μετά «έχει ο Θεός…».


Σχολιάστε εδώ