Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Η «ελληνική διάσωση»
σε πλήρη ανάπτυξη!
δ Τελικώς εάν κάποιος ισχυρισθεί ότι η Ελλάδα κατάφερε να «εξαγάγει» την κρίση της στην Ευρωζώνη και να προκαλέσει στην πράξη την κινητοποίηση όλων των ευρωπαϊκών φορέων, οργανισμών και πρωτίστως κυβερνήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η… «μετάσταση» των οικονομικών προβλημάτων μας στις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ και κατ’ επέκταση στο ίδιο το ευρωνόμισμα, θα έχει άραγε άδικο;
δ Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο: έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα δημοσιονομικά της χώρας και κυρίως μέχρι να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η χώρα μας -άρα ΚΑΙ η αγορά μας- θα τεθεί υπό κοινοτική επιτροπεία (και πόσο «σκληρή» θα είναι αυτή), οτιδήποτε βλέπετε να συμβαίνει στη χρηματαγορά μας ΔΕΝ αντικατοπτρίζει ούτε τις προοπτικές ούτε την πραγματική εικόνα της αγοράς. Επομένως όσο παράλογη είναι η ημερήσια «βουτιά» του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΑ (όπως τη Δευτέρα για παράδειγμα), τόσο αδικαιολόγητα και εκτός πραγματικότητας είναι και τα διάφορα μίνι ράλι που ακολούθησαν, στηριζόμενα σε φήμες, σενάρια και εν τέλει σε κερδοσκοπικές κινήσεις εγχώριων και μη κεφαλαίων.
δ Δικαιολογημένη είναι μόνον η… απορία, ακόμα και έμπειρων επενδυτών, μπροστά στα όσα συμβαίνουν, δικαιολογημένη είναι ακόμα και η «νευρική κρίση» ορισμένων που είτε αδυνατούν να ακολουθήσουν τις όποιες κινήσεις μεγάλων παικτών είτε βλέπουν τα κεφάλαιά τους να εγκλωβίζονται σε τίτλους «καταφύγια». Θυμηθείτε απλώς πως στο ξεκίνημα της εβδομάδας είδαμε ακόμα και τη διαδικασία αυτόματης διακοπής της διαπραγμάτευσης και διενέργεια δημοπρασίας (Call Auction) για 30 και πλέον τίτλους, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Ακόμα και αυτά τα χαρτιά ΔΕΝ απετέλεσαν «ασφαλείς» επιλογές στη θύελλα της Δευτέρας. Ποιος άραγε μας εγγυάται ότι ανάλογες εικόνες δεν θα τις ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον στο ΧΑΑ;
δ Επομένως είναι ηλίου φαεινότερο πως στη δεδομένη χρονική στιγμή η επιλογή της τοποθέτησης ρευστότητας σε αγορά μετοχών είναι μια κίνηση που ΔΕΝ συνιστάται στα μικρομεσαία βαλάντια. Σύμφωνοι, δεν φαίνεται να υπάρχουν κι άλλες επιλογές για όποιον δεν θέλει να βλέπει τα χρήματά του να «λιμνάζουν», αλλά το ζητούμενο είναι πόση αντοχή έχει ο καθένας μας σε ακραίες κινήσεις.
δ Που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να σταματήσουν έτσι εύκολα …
ΥΓ.: Αναστάτωση επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά και μετά την ανακοίνωση του νέου φορολογικού καθεστώτος. Ο λόγος για την επιβολή φόρου υπεραξίας επί των μετοχικών κερδών και την υπαγωγή των μερισμάτων των μετοχών στη φορολογική κλίμακα. Κάτι που σημαίνει πως ακόμα και οι intraday κινήσεις, οι αγοραπωλησίες δηλαδή μέσα στην ίδια συνεδρίαση, που δέχονται «καπέλο» φόρου τέτοιο ώστε να καθίστανται ασύμφορες. Θεωρητικά αυτό καλό θα κάνει στην αγορά. Μόνο θεωρητικά όμως, γιατί στην πράξη έστω κι αυτή η βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών ήταν μια κάποια λύση …
ΥΓ.2: Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν πως πλέον ούτε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν στηρίζουν τις εταιρείες τους! Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη των εισηγμένων δεν μπαίνουν πια ούτε στον κόπο να αγοράσουν ίδιες μετοχές σε τιμές που αντικειμενικά είναι «ευκαιρία». Με δυο λόγια, είτε δεν «πιστεύουν» πια στα χαρτιά τους είτε δεν έχουν καν τη ρευστότητα να αυξήσουν τα ποσοστά τους σε τιμές – πρόκληση! Δεν είναι καλά σημάδια αυτά…