Σε καθεστώς τρόμου…
ΣΟΚ και δέος προκαλούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό αλλά και την εισοδηματική πολιτική, καθώς αλλάζουν το τοπίο σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο. Όλα αυτά υπό το κράτος των φημών περί χρεοκοπίας, κατάρρευσης της οικονομίας, προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε οι πολίτες να παρακολουθούν με… κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. «Καθήκον μας είναι να σώσουμε την οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να συμβάλουν στην προσπάθεια. Ωστόσο, τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων (την Τετάρτη πραγματοποίησαν απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι) και στις 24 Φεβρουαρίου προγραμματίζουν πανελλαδική, πανεργατική απεργία. Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων στην «επίθεση» που δέχεται η χώρα μας από τους διεθνείς κερδοσκόπους. Στήριξη που δεν θα είναι χωρίς… ανταλλάγματα. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην προμήθεια φρεγατών από τη Γαλλία και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γερμανία. Παράλληλα οι Βρυξέλλες θα έχουν υπό αυστηρή επιτήρηση τη χώρα μας, προκειμένου να εφαρμοστεί πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στο εσωτερικό οι πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κρίνουν παρά ταύτα αναγκαία (!) τα μέτρα, ενώ διχασμένη εμφανίζεται η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ στηρίζουν, αν και ο Αντ. Σαμαράς ζητά παράλληλα αναπτυξιακά μέτρα, ενώ διαφωνεί και με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Αντίθετα τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις συρρικνώνουν το εισόδημα των χαμηλόμισθων, κάνουν λόγο για «λαίλαπα μέτρων» και προειδοποιούν για μαζικές κινητοποιήσεις.
Άλλαξέ τα όλα!
ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας από το 2013 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και οι εθελούσιες έξοδοι. Όσον αφορά τα βαρέα – ανθυγιεινά επαγγέλματα, εκτός του ότι μειώνονται οι κατηγορίες, αυξάνεται σχεδόν για όλους ο χρόνος εργασίας. Άμεσα θιγόμενοι από τις αλλαγές είναι όσοι εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, αλλά περισσότερο οι μετά το 1992. Καταργείται η 35ετία και επεκτείνεται ο χρόνος στα 37 χρόνια. Τέλος, από το 2018 αλλάζει το σύστημα υπολογισμού της σύνταξης, ενώ μέχρι τότε θα έχουν συγχωνευθεί τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.
ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ στο Φορολογικό ασκείται ασφυκτική πίεση στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μεγάλες επαγγελματικές ομάδες υποχρεώνονται είτε να δίνουν αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών (ταξί, περίπτερα κ.ά.) είτε να καταβάλλουν ΦΠΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.). Όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται στη συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή. Ακόμη δαπάνες όπως δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αμοιβές οικιακών βοηθών κ.ά. θα θεωρούνται τεκμήρια, ενώ επιβάλλεται φόρος στις off shore εταιρείες. Τέλος, καθιερώνεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ύστερα από ένα όριο, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.
Διχασμένοι
ΕΝΤΑΣΗ στο πολιτικό πεδίο εξακολουθούν να πυροδοτούν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό. Στη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική ιθαγένεια θα δίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μόνο σε νόμιμους μετανάστες και στα παιδιά τους. Πρόσθεσε ότι η πολιτική για την ιθαγένεια θα συνοδευτεί με μέτρα για την προστασία των συνόρων, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την παραπληροφόρηση επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις θα προκαλέσουν «κύματα μεταναστών» προς τη χώρα μας και ότι η χορήγηση ιθαγένειας σε 500.000 μετανάστες εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών αναταράξεων. Ακόμη ανέφερε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ερχόμενη στην εξουσία θα το καταργήσει. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίσθηκε ότι οι μετανάστες ευθύνονται για τις περισσότερες εγκληματικές πράξεις, ζήτησε αντί για την ιθαγένεια να δοθεί στους μετανάστες κάρτα μακροχρόνιας παραμονής κι επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ακραίες» και «δηλητηριώδεις» χαρακτήρισε τις θέσεις του Καρατζαφέρη η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ψηφοθηρικό, αλλά τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας με λιγότερο αυστηρούς όρους. Τέλος ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υποχώρησε από τις αρχικές θέσεις της προκειμένου να διασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στο θέμα της οικονομίας.
Σεναριολογία
ΦΗΜΕΣ, σενάρια και αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς. Μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε αρμοδίως ενημερωθεί ότι επίκειται δίωξή του κι εκείνος έσπευσε να φύγει στη Γερμανία, ενώ ανέφερε ότι χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» πήγαν σε λογαριασμούς υπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από τη γερμανική δικαιοσύνη ένα βίντεο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται ο κ. Χριστοφοράκος να αναφέρεται σε ονόματα ελλήνων πολιτικών που πήραν «μίζες». Οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή διατυπώνουν αιχμές για τις δικαστικές αρχές, λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμη στείλει στη Βουλή όλο το υλικό που προέκυψε από τις έρευνες. Στο μεταξύ, η πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη (θα κληθεί από τον ΛΑΟΣ) να καταθέσει προκαλεί εκνευρισμό στη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν είναι σαφείς οι στόχοι του πρώην πρωθυπουργού.