Ρίχνουν το… γάντι στον Ξυνίδη οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ!

Το πολιτικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ. Μέλη και στελέχη του αναζητούν τρόπους αντίδρασης, έχοντας τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) απέναντι, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες δυσαρεστημένους και τα κυβερνητικά στελέχη ανήσυχα για τη δυνατότητα εφαρμογής των ασφαλιστικών φορολογικών και εισοδηματικών μέτρων.

Η αναμέτρηση προδιαγράφεται σκληρή και η έκβασή της αβέβαιη: Σε περίπτωση που η ΠΑΣΚΕ και η ΠΑΣΚ/ΔΥ εμμείνουν στην αντίθεσή τους και μάλιστα με δυναμικό τρόπο (στις 24 Φεβρουαρίου θα γίνει γενική απεργία με προειδοποίηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων), τότε προεξοφλείται μεγάλη αναταραχή και στο κομματικό πεδίο. Ήδη τα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, υπό την κοινωνική τους ιδιότητα που δεν εξουδετερώνει την κομματική, έχουν «ρίξει το γάντι» στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, που μόλις προσφάτως δήλωσε ότι όποιος θεωρεί νεοφιλελεύθερα τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (και επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΥ) Σπ. Παπασπύρος χαρακτήρισε ακραία νεοφιλελεύθερες και μονατεριστικές τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που έχουν υιοθετηθεί και προειδοποίησε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές». Στην ίδια ομιλία του, κατά την απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, ο κ. Παπασπύρος πλαισιωμένος από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλο (ΔΑΚΕ) και Ηλ. Βρεττάκο (Αυτόνομη Παρέμβαση) ανακοίνωσε την κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου – μέρα 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό τομέα από τη ΓΣΕΕ. Προηγουμένως ο κ. Παπασπύρος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο (σ.σ.: ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο κοινή απεργία με την ΑΔΕΔΥ), ο οποίος εντούτοις είπε ότι βρίσκει θετική την απόφαση.

Ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στ. Ανέστης (ΠΑΣΚΕ) υποστηρίζει πως οι προτάσεις και τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, γι’ αυτό και η παράταξη θα δίνει καθημερινά τη μάχη για την ανάκλησή τους. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά η πλειοψηφία των μελών της ΠΑΣΚΕ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει, κάτω από κομματικές σκοπιμότητες, να «βάλει πλάτες» για να περάσουν τα νέα μέτρα, όπως εν πολλοίς έγινε με τον λεγόμενο νόμο Ρέππα του 2002.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ (ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων) παρευρέθηκαν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πιο προβεβλημένο τον Γ. Παναγιωτακόπουλο. Ήταν ακόμη εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης, ο Γ. Μπανιάς, ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, ο Δημ. Στρατούλης κ.ά.

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης που μίλησε για την «πιο βάρβαρη αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος που μίλησε για «τον θάνατο κάθε δημιουργικού και παραγωγικού στοιχείου της ελληνικής οικονομίας», ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σ. Κουτσουμπέλης μίλησε για αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους πιο χαμηλόμισθους έως τους πιο υψηλόμισθους υπαλλήλους…

Σημειώνεται ότι η όλη εκδήλωση (συγκέντρωση και πορεία) καλύφθηκε από δεκάδες, ευρωπαϊκά κυρίως, τηλεοπτικά συνεργεία.

Απεργία ΠΑΜΕ

Μαζική ήταν την Τετάρτη και η συμμετοχή εργαζομένων από ομοσπονδίες και σωματεία, στα οποία πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ, στην 24ωρη απεργία που κάλεσε. «Φράγμα» στα μέτρα ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, προβλέποντας πως αν τώρα δεν ανακληθούν θα ακολουθήσουν μελλοντικό και άλλα σκληρότερα. Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος προειδοποίησε την κυβέρνηση για σκληρούς αγώνες των εργαζομένων που, όπως είπε, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων.


Σχολιάστε εδώ