Πώς ωραιοποιήθηκε το δημόσιο χρέος το 2002…

Όπως έχει επισημανθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βλέπει… από μακριά τους υπουργούς του (με εξαίρεση τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου…) είχε το αμέσως προηγούμενο διάστημα δύο συναντήσεις με επιτελικά της στελέχη.

Αλλά το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έκανε και μια άλλη αποκάλυψη, που αφορά σε άλλα παιχνίδια, την περίοδο Σημίτη, παιχνίδια μέσω των οποίων ωραιοποιούνταν η εικόνα της Ελλάδας σε ό,τι αφορούσε το χρέος της.

Συγκεκριμένα:

Η έντυπη έκδοση του «Der Spiegel», με τίτλο «Αόρατη ασχήμια» και υπότιτλο «Πώς η Goldmann Sachs βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στον καλλωπισμό του δημοσιονομικού χρέους», δημοσιεύει ρεπορτάζ του Beat Balzli, σύμφωνα με το οποίο, κατά το παρελθόν, η ωραιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε καταστεί δυνατή με τη βοήθεια και σύνθετων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ειδικότερα, στις αρχές του 2002 η Ελλάδα συμφώνησε με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs για πράξεις αγοραπωλησίας συναλλάγματος τύπου Cross Currency Swaps και, συγκεκριμένα, να περάσουν για κάποιο διάστημα στο ευρώ ελληνικά χρεόγραφα σε δολάρια και γεν, ύψους 10 δισ., και εν συνεχεία να επιστρέψουν στα αρχικά νομίσματα.

Σε αντίθεση όμως με τα συνηθισμένα swaps, στην περίπτωση αυτή έγινε χρήση εικονικών ισοτιμιών. Έτσι, χάρις στους πολύ πιο ευνοϊκούς συναλλαγματικούς όρους, η Goldman Sachs εξασφάλισε στο ελληνικό Δημόσιο επί πλέον πίστωση ύψους 1 δισ. δολαρίων. Το πρόσθετο αυτό δάνειο δεν εμφανίστηκε στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

Με ανάλογο τέχνασμα και τη βοήθεια άλλης αμερικανικής τράπεζας είχαν ρετουσάρει παλαιότερα και οι Ιταλοί το δημοσιονομικό τους χρέος.

Η Ελλάδα κάποια στιγμή αυτό θα αναγκαστεί να το πληρώσει, γιατί θα φανεί στο έλλειμμα. Η διάρκεια του δανείου υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ετών. Η Goldman Sachs εισέπραξε προμήθεια ενός εκατομμυρίου.

Για την επίμαχη υπόθεση, η αμερικανική τράπεζα δεν θέλησε να πάρει θέση, ενώ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε σχετικό γραπτό ερώτημά μας.


Σχολιάστε εδώ