«Ούτε λουφάζουμε, ούτε λαϊκίζουμε…»
Μέχρι τότε η Ρηγίλλης θα παραμείνει σταθερή στη γραμμή της συναίνεσης σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και πιο συχνά θα υπογραμμίζει τις διαφορετικές απόψεις της, θα τονίζει τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις της. Παράλληλα θα ασκεί σταδιακά πιο έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, όσο και στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, ατολμία, απραξία και λανθασμένες επιλογές.
«Oύτε λουφάζουμε στη γωνία ούτε λαϊκίζουμε στα κεραμίδια, παράγουμε πολιτική. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα, θα συγκρουστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς σε πρόσφατη κομματική σύσκεψη. Προμήνυμα για την «αλλαγή πλεύσης» αποτέλεσε και η απαντητική δήλωση του Π. Παναγιωτόπουλου στις καταγγελτικές για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αναφορές του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος επισήμανε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο την τύχη της χώρας έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και έχει τις ευθύνες για ό,τι συμβαίνει, ενώ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα πεπραγμένα της ΝΔ ως άλλοθι για τη δική του αδράνεια και την κακή διαχείριση. Στη διπλή αυτή κατεύθυνση θα κινηθεί η αντιπολίτευση τους προσεχείς μήνες, θα καταστεί δε πιο σαφής αμέσως μετά το συνέδριο. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχουν αμβλυνθεί τα «αισθήματα οργής» που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία για την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει η αποδόμηση της σημερινής κυβέρνησης.
Όλοι κρίνονται…
Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε, ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το κόμμα. Έλλειψη συντονισμού, χαμηλά αντανακλαστικά στις κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, διγλωσσία στη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Την γκρίνια αρκετών στελεχών προκαλεί ο εκπρόσωπος Π. Παναγιωτόπουλος για τον τρόπο που χειρίζεται το επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς θεωρούν ότι αντιδρά με βραδύτητα (σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέλθει ένα ολόκληρο 24ωρο για να απαντήσει σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες) και ότι χρησιμοποιεί «ξύλινη γλώσσα».
Οι γκρίνιες έχουν φθάσει μέχρι το γραφείο του κ. Σαμαρά, ωστόσο είναι τουλάχιστον αβάσιμες οι φήμες που διακινούνται από ορισμένους ότι στο πακέτο των αλλαγών που θα κάνει περιλαμβάνεται και η θέση του εκπροσώπου. Πέραν του ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά για την αρχηγία, θα ήταν το λιγότερο παράδοξο να αντικατασταθεί ο εκπρόσωπος ενός κόμματος τρεις μόλις μήνες μετά τον διορισμό του, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους επικεφαλής των Τομέων και των Γραμματειών, που είναι νέοι και άφθαρτοι στην πλειονότητά τους. Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι «όλοι κρίνονται» από τα αποτελέσματα και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, με αλλαγές ή μετακινήσεις προσώπων. Το πρόβλημα είναι ότι σε επίπεδο βουλευτών δεν έχει πολλά περιθώρια, καθώς από τους ενενήντα έναν που διαθέτει το κόμμα ένας σημαντικός αριθμός κατείχε κυβερνητικές θέσεις την προηγούμενη πενταετία και ως εκ τούτου έχει φθαρεί πολιτικά.
Τους προσεχείς μήνες ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να «χτίσει» το ηγετικό του προφίλ σε διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με ξένους ηγέτες, καθώς και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 22 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Κύπρο, στις 25 του ίδιου μήνα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, μέσα στον Μάρτιο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο (με τον οποίο έχει τακτική επικοινωνία), ενώ εκκρεμεί το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των συντηρητικών Ντ. Κάμερον.
Λυκουρέντζος αντί Τραγάκη
ΤΙΣ τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ύφεση στην ενδοκομματική διαμάχη, καθώς η Ντ. Μπακογιάννη, λόγω και της κατώτερης του αναμενόμενου υποδοχής που συνάντησε κατά την περιοδεία της στην Κρήτη, απέφυγε τις δημόσιες παρεμβάσεις. Αλλά και από τη Ρηγίλλης απέφυγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.
Το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες, αφού –σύμφωνα με τις πληροφορίες– θα δει το φως της δημοσιότητας συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη, ενώ την προσεχή Παρασκευή θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχο του Γ. Τραγάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρηγίλλης θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Αρκαδίας Α. Λυκουρέντζου, ενώ είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει η πλευρά της τέως υπουργού Εξωτερικών. Αν δηλαδή θα προτείνει δικό της υποψήφιο ή θα προτιμήσει τη λύση του «λευκού». Το βέβαιο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις θα προκληθεί ένταση και θα ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας.
Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Ρηγίλλης έχει μπει σε ρυθμούς συνεδρίου. Τη Δευτέρα συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον Αντ. Σαμαρά η Οργανωτική Επιτροπή, ενώ την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Προσυνεδριακή Διάσκεψη, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Από τα κεντρικά του κόμματος έχουν σταλεί προσκλήσεις και στα 200.000 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στις οργανώσεις του Λεκανοπεδίου και υπολογίζουν ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα είναι κατάμεστο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Διάσκεψη ο κ. Σαμαράς θα εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία, όπου θα περιγράψει το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία τόσο στον ρόλο της αντιπολίτευσης όσο και όταν στο μέλλον γίνει κυβέρνηση της χώρας. «Το μοντέλο της διακυβέρνησης που λειτούργησε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εξάντλησε τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια νέα Μεταπολίτευση», θα πει χαρακτηριστικά.