Οι θέσεις του Αρείου Πάγου

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην τελευταία της συνεδρίαση ασχολήθηκε εκτενώς με τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν οι εξής προτάσεις:

α) Για τη συνταγματικότητα του νόμου:

Γνωμοδότησε ομοφώνως ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας με τη διαμεσολάβηση στην τελική κρίση επιλογής και άλλου οργάνου και εν προκειμένω της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, καθόσον τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο που τελικά θα αποφασίζει.

β) Για την ακρόαση των υποψηφίων:

23 μέλη της Ολομέλειας αποφάνθηκαν ότι δεν βλάπτει η ακρόαση των υποψηφίων από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ενώ 23 μέλη της Ολομέλειας θεώρησαν υποτιμητικό ο αυριανός πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ να εξετάζεται – ελέγχεται από βουλευτές με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πιέσεις, παρακλήσεις, συμβιβασμούς, υπόγειες διαδρομές κ.λπ.) και μάλιστα να εκφέρουν και γνώμη θετική ή αρνητική για τους υποψηφίους.

γ) Για τον πίνακα των προς εκλογή υποψηφίων:

Το νομοσχέδιο προβλέπει προεπιλογή έξι υποψηφίων από την κυβέρνηση (υπουργείο Δικαιοσύνης) για την επιλογή των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από τους έξι αυτούς, τους προεπιλεγόμενους δεσμεύεται η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να προτείνει τρεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και ένας από τους τρεις να επιλέγεται ως πρόεδρος ή Εισαγγελέας. Δηλαδή κωμωδία, αφού ο επιλεγείς θα είναι τελικά αρεστός στην εκάστοτε κυβέρνηση. Τι αλλάζει, συνεπώς, από το προηγούμενο καθεστώς, που ήταν πιο ειλικρινές;

Υπέρ της απόψεως αυτής ψήφισε 1 Αρεοπαγίτης.

Η πλειοψηφία των μελών του Αρείου Πάγου, 24 μέλη, υπερψήφισαν κατά πληροφορίες μας την εξής πρόταση του Αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Αθανασίου: Υποψήφιοι πρόεδροι να είναι όλοι οι αντιπρόεδροι του οικείου δικαστηρίου. Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να προτείνει τρεις εξ αυτών και το Υπουργικό Συμβούλιο να επιλέγει πρόεδρο έναν από τους τρεις.

Παρόμοιος τρόπος προτείνεται και για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ως προς τους αντιπροέδρους. Υποψήφιοι να είναι οι αρχαιότεροι Αρεοπαγίτες και σε αριθμό τριπλάσιο των κενουμένων θέσεων (π.χ. αν οι κενούμενες θέσεις είναι τρεις οι υποψήφιοι να είναι οι εννέα αρχαιότεροι Αρεοπαγίτες). Από αυτούς να επιλέγονται τελικά οι αντιπρόεδροι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ζητήσει κατά την προεπιλογή των ως άνω υποψηφίων να έχουν γνωμοδοτικό λόγο και οι οικείες Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τέλος, ως προς την αυτοδιοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων και Εισαγγελιών, η Ολομέλεια γνωμοδότησε με πλειοψηφία (23 μέλη) όπως οι πρόεδροι των συμβουλίων που θα διευθύνουν τα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες να είναι ανωτέρου βαθμού, επιλεγόμενοι από τις Ολομέλειες των αμέσως ανωτέρων δικαστηρίων, ενώ τα μέλη των συμβουλίων να επιλέγονται από τις οικείες Ολομέλειες των δικαστηρίων στα οποία υπηρετούν τα μέλη αυτά.


Σχολιάστε εδώ