ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Σ’ αυτό, λοιπόν, το παγκόσμιο θολό τοπίο των απορυθμίσεων και των απελευθερώσεων, πιστεύουμε πως ο έλληνας αγρότης και η ελληνική Γεωργία μπορούν να επιβιώσουν, αν η Πολιτεία εφαρμόσει μια σωστή και τολμηρή αγροτική πολιτική με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.

Οι φετινές, ωστόσο, κινητοποιήσεις των αγροτών ανέδειξαν πολλές αδυναμίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, η οποία εμφανίστηκε αδιάλλακτη, απροετοίμαστη και χωρίς μπούσουλα στην αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων. Αντί, λοιπόν, να συνεχίσει όλες τις ευεργετικές για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία της χώρας πολιτικές που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να δώσει λύσεις στα συσσωρευόμενα προβλήματα του αγροτικού τομέα και των αγροτικών νοικοκυριών, συμπεριφέρθηκε με αλαζονεία και εκδικητικά απέναντι στον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των αγροτών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε πέρυσι την παροχή 425 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών που υπέστησαν ποιοτικές ή ποσοτικές ζημιές κατά το 2008. Την πολιτική μας αυτή το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε τότε να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, ακολουθώντας μια διπλή τακτική, όταν στο εσωτερικό χαρακτήριζε «ψίχουλα» το ποσό των αποζημιώσεων στους αγρότες και στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «παρανομίες της κυβέρνησης της ΝΔ».

Στην πραγματικότητα, όμως, με τη συμπεριφορά της ουσιαστικά προέτρεπε –και συνεχίζει να το κάνει– την ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα μας για το περυσινό πακέτο αποζημιώσεων, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών της επιδιώξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούμε πως οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους αγρότες πέρυσι δεν αποτελούν κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο, και αν ακόμη μετά τη μακρά διαδικασία της έρευνας, οι ανωτέρω αποζημιώσεις δεν θεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποζημιώσεις πληρωμής ζημιών κατά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ – αν και εμείς τεκμηριώσαμε πλήρως την αναγκαιότητα και την ορθότητα της πληρωμής αποζημιώσεων με τα έγγραφα 1678/18-3-2009, 2433/16-6-2009 και 3210/17-8-2009 που αποστείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ – αλλά θεωρηθούν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, και τότε η χώρα μας δεν θα αναγκαστεί σε καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (της 28/10/09) επιτρέπεται η καταβολή και εθνικών ενισχύσεων για τα δύσκολα έτη 2008 και 2009.

Η ΕΕ συνεπώς έρχεται εκ των υστέρων και νομιμοποιεί κάθε πράξη εθνικής ενίσχυσης στους αγρότες των ευρωπαϊκών χωρών. Προχωρεί, μάλιστα, στην παροχή δυνατότητας συμψηφισμού για τα τυχόν ληφθέντα ποσά ως αποζημιώσεις ή κρατικές οικονομικές ενισχύσεις κατά τα έτη 2008 και 2009. Δυστυχώς, όμως, η τακτική αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προστρέχει στις Βρυξέλλες, όπως στην αρχαιότητα στην «Αυλή του Δαρείου», εκθέτει την Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας.

Δεύτερον. Αντί η σημερινή κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τις δομές που δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση του «αγροτικού κτηματολογίου», συνεχίζει να συμπεριφέρεται εκδικητικά και να αναλώνεται σε εξεύρεση τρόπων δυσφήμησης του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην ολοκληρωθεί –με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης και της ΠΑΣΕΓΕΣ– η ψηφιοποίηση τον Δεκέμβριο και να καταβληθεί στους αγρότες μόνον το 1,2 δισ. από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει το έργο της σύνταξης του «αγροτικού κτηματολογίου» στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς όφελος των αγροτών, ενόχλησε την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία χάνει τεράστια ποσά και επιχορηγήσεις. Έτσι, προσπαθεί να ακυρώσει το σύστημα που οικοδομήσαμε με κόπο, για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγρότες μας.

Στην ανεξέλεγκτη δράση της ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν δύο βασικές τομές:

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι αγροπατέρες, που επί δεκαετίες εκπροσωπούν δήθεν τον αγροτικό κόσμο, να μην μπορούν να εκλέγονται πέραν των δύο θητειών. Και επίσης θα πρέπει να καταργηθεί η επιχορήγηση που δίνει το ΥπΑΑΤ, μέσω του ΕΛΓΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να κινηθεί αυτοδύναμα με βάση τις εισφορές των μελών της, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας.

Τρίτον. Για την εξασφάλιση της απαραίτητης ασφάλειας και σιγουριάς για την απρόσκοπτη συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων των αγροτών –ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως είναι η σημερινή– η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πρόσθεση ενός νέου ασφαλίσιμου κινδύνου στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα κύρια αγροτικά μας προϊόντα, με μέγιστη οικονομική συνεισφορά από χρήματα της ΕΕ τα οποία εξευρέθησαν από τον Έλεγχο Υγείας (Health Check) της ΚΑΠ του Αυγούστου 2009.

Τέταρτον. Η πολιτική της προώθησης της κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, με σκοπό την καταπολέμηση των κινδύνων της λειψυδρίας και την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, υπήρξε κύρια προτεραιότητα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας – πολιτική επιλογή που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία φαίνεται να εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση.

Και πέμπτον. Στο πλαίσιο της χάραξης της πορείας της αγροτικής μας οικονομίας μετά το έτος-σταθμό 2013, πραγματοποιήσαμε έναν χρήσιμο και παραγωγικό διάλογο με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ολόκληρη τη χώρα και επαναλειτουργήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με στόχο τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας τα επόμενα χρόνια.

Οι αγρότες λοιπόν δεν είναι μόνοι τους. Λύσεις υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και σχέδιο. Ας μην αφήσουμε να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.


Σχολιάστε εδώ