Οικονομία στην Άμυνα
• Η στήλη προτείνει μέθοδο άμεσου περιορισμού των στρατιωτικών δαπανών τουλάχιστον κατά 30%, χωρίς να θιγούν μισθοί, επιδόματα κ.λπ.
– Κατάργηση των απευθείας αναθέσεων. Όλα με διεθνείς διαγωνισμούς. Διαφάνεια στην πράξη. Κάθε «απευθείας ανάθεση» κρύβει λαμογιά.
– Ενεργοποίηση των ρητρών που προβλέπονται στις συμβάσεις. Γνωρίζει ο κ. υπουργός πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα εισέρεαν στον δημόσιο ταμείο (π.χ. αεροσκάφη RYE, υποβρύχια, ηλεκτρονικός πόλεμος, ελικόπτερα NH-90 κ.ά., κ.ά.), αν οι «παράγοντες» έκαναν το καθήκον τους και δεν χαριζόντουσαν (γιατί άραγε, απορώ) στους μεγαλοκαρχαρίες;
– Επιλογή άξιων και έμπειρων στελεχών για τις θέσεις – κλειδιά της ΓΑΑΕΕ, Επιτελείων Υπουργού, αμυντικές βιομηχανίες. Να δούμε, επιτέλους, management, από την απουσία του οποίου (προσθέστε και τις λοβιτούρες) χάνονται τεράστια ποσά.
– Για το φαγοπότι των «απορρήτων δαπανών» θα μιλήσω αργότερα…
Fatus Olus
• Είναι μια τηλεοπτική εκπομπή γνώσεων στον Alpha, του Θεσσαλονικιού, συμπατριώτη του κ. Βενιζέλου, Σωτήρη Καλυβάτση. Φάτους όλους, μη μείνει τίποτα… Φάτα όλα (τα στρατόπεδα) στην περίπτωσή μας.
• Ύστερα από την «παραχώρηση» των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, ήρθε η σειρά των στρατοπέδων, με «έναρξη διανομών» τη Θεσσαλονίκη. Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία… Πέντε στρατόπεδα της Δ. Θεσσαλονίκης:
– Ζιάκα
– Μ. Αλεξάνδρου
– Π. Μελά
– Καρατάσσου
– Παπακυριάζη.
• Συσκέψεις επί συσκέψεων κομματαρχών, τοπικών παραγόντων, εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τον κ. υπουργό, για το μοίρασμα των στρατοπέδων.
• Θα ήταν κανείς αρνητικός και κακόπιστος αν επέμενε ότι ανενεργά στρατόπεδα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν. Υπάρχουν, ασφαλώς, περιθώρια εκμετάλλευσης, αλλά όχι παραχωρήσεων με περιορισμό του χώρου στρατιωτικής χρήσης. Άλλο όμως το «μαζέψτε τα και φύγετε και δεν μας ενδιαφέρει πού θα βολευτείτε». Υπάρχουν ενεργές Μονάδες σε αυτά, που δεν μπορεί να μείνουν στον δρόμο για να ασκήσει «λαϊκή πολιτική» κάποιος υπουργός.
• Σημειώνω τα εξής αναμφισβήτητα:
– Υπάρχουν, ανά την Ελλάδα, ζωτικά προβλήματα που αφορούν τον στρατωνισμό Μονάδων.
– Οι παραχωρήσεις εκτάσεων (το πώς θα γίνουν και αν θα γίνουν) δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά νόμων.
– «Παραχώρηση» σημαίνει μεταβίβαση ενός δικαιώματος σε κάποιον άλλον, που γίνεται με βούληση του δικαιούχου. Τα στρατόπεδα αποτελούν περιουσία, επί πολλοίς, του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και του ΥΕΘΑ. Με βάση τον ιδρυτικό νόμο του πρώτου (4407/29), η περιουσία αυτή διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για συμπλήρωση των μέσων τής κατά ξηράν άμυνας της χώρας. Παραχώρηση εκτός νομίμων πλαισίων είναι παράνομη και καθόλου τιμητική για την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ. Φθάνουν πια οι λαϊκισμοί…
– Επομένως, κανένας υπουργός δεν πρέπει να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις και να κάνει δωρεές σε τοπάρχες και αρχιερείς εις βάρος των Ε.Δ. Δεν έχει το δικαίωμα.
• Σήμερα ο Στρατός Ξηράς έχει φοβερές ελλείψεις. Γνωρίζει ο κ. υπουργός την αθλιότητα των χώρων στρατωνισμού των Μονάδων αʼ γραμμής και των ξενώνων στελεχών; Γνωρίζει τις ελλείψεις ανταλλακτικών, μέσων εκπαίδευσης κ.λπ.;
• Να διατεθούν, λοιπόν, μέρη των στρατοπέδων στην αυτοδιοίκηση ή αλλαχού, αλλά όχι δωρεάν. Με καταβολή αποζημίωσης από τους πόρους τους. Τα χρήματα που θα εισπραχθούν να διατεθούν σε βελτίωση στρατωνισμού και σε προμήθεια υλικών που αφορούν την άμυνα.
• Αυτό έκανε και ο Πρόεδρος Σαρκοζί στη Γαλλία. Εκποίησε στρατόπεδα και τα έσοδα διατέθησαν για αμυντικούς σκοπούς και μόνο! Κανένας δεν διανοήθηκε εκεί να βάλει χέρι ούτε στα στρατιωτικά νοσοκομεία ούτε στα στρατόπεδα.
• Εν τω μεταξύ, ο μεγαλειώδης βενιζελικός οίστρος μεταδόθηκε στην Αθήνα, στη Λάρισα και αλλαχού, όπου η υπερνομάρχης κ. Μπέη έσπευσε να απαιτήσει την άμεση διάθεση μερικών στρατοπέδων.
• Ανεπιβεβαίωτες φήμες, μάλιστα, φέρουν τους δημάρχους Χολαργού, Παπάγου και Ν. Ψυχικού (στα όριά τους ευρίσκεται το Στρατόπεδο Παπάγου, ένθα στεγάζεται το υπουργείο Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία), να έχουν ήδη μοιράσει το Στρατόπεδο. Σε απάντηση στο ερώτημα: «Καλά, πού θα πάνε αυτές οι υπηρεσίες;» η απάντηση ήταν: «Υπάρχει ένα παλιό, τεράστιο σανατόριο έξω από την Τρίπολη, σε εγκατάλειψη. Είναι καλά εκεί».
• Εν τω μεταξύ, κάτι το οικονομικό, κάτι τα νοσοκομεία, κάτι τα στρατόπεδα κ.ά. στις 40 πρώτες ημέρες του χρόνου παραιτήθηκαν 187 αξιωματικοί. Θα βρεθεί κάποιος να ενδιαφερθεί;
Γιατί, κ. Μπεγλίτη;
• Δεν θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση του κ. Μπεγλίτη το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας στο Mega, όπου εδέχετο πυρά για τα πυρομαχικά αρμάτων.
• «Πρόκειται για προδοσία», κραύγαζε ο κ. Οικονομέας. «Δεν είναι δυνατόν να αγοράστηκαν πανάκριβα άρματα το 2003 και να είναι, από διετίας, χωρίς πυρομαχικά»…
• Ο κ. αναπληρωτής προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα…
• Απορώ ένας νέος πολιτικός, πολλά υποσχόμενος, γιατί δεν κραύγαζε, με τη σειρά του, τα ακόλουθα:
– Εμείς, κύριοι, είμαστε εντελώς μη υπεύθυνοι για το πρόβλημα (όντως έτσι είναι) και προσπαθούμε να το επιλύσουμε.
• Ευθύνη έχει αυτός που τα παρήγγειλε γυμνά (γιατί;) και η κυβέρνηση της ΝΔ (υπουργοί – ΓΔΑΕΕ), που αδιαφόρησε επί 5 χρόνια. Να σας μιλήσω και για ανεκτέλεστες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ;
12 μαχητικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ
• Έγινε προχθές Πέμπτη η επίσημη παραλαβή τους (παρατζούμ – παραπατζούμ), έπειτα πολλές περιπέτειες που οφείλοντο στα «κόλπα» της σύμβασης.
• Υπενθυμίζουμε ότι αγοράσθηκαν από την BOEING (λέγετε ΑΧΟΝ) με τιμές υψηλότερες των FMS (απευθείας ανάθεση για «πατριωτικούς λόγους»).
• Τον ίδιο χρόνο αγοράσθηκαν 20 μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 (με τιμές διπλάσιες από αυτές των Φιλανδών), με χρόνο παράδοσης το 2007. Νεώτερες πληροφορίες φέρουν να παραδίδονται το… 2014! (Εταιρείες EADS, EUROCOPTER, AXON κ.ά.).
• Η πλάκα είναι ότι το κύκλωμα επιχειρεί να ενεργοποιήσει ΟPTION για άλλα ΝΗ-90. Ευτυχώς, το ΓΕΣ «δεν μασάει».
***
Με εκείνη την ιστορία για την καταστροφή, στη Βουλγαρία, των άχρηστων ναρκών που είχε ο Στρατός μας τι απέγινε; Τελικά πόσο πήγε το μαλλί; 4.200.000 ευρώ ή συν 1.000.000 ευρώ που έχει επιπλέον ζητηθεί μαζί με την παράταση του χρόνου καταστροφής;
Η Επιτροπή Αξιωματικών Παρακολούθησης της καταστροφής πράγματι παρακολουθεί από κοντά το πόσες νάρκες καταστράφηκαν; Μήπως μπορεί να μας πει κανείς, π.χ. ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ, πόσες φορές πήγε η εν λόγω επιτροπή στη Βουλγαρία και μετά από πόσες αναβολές; Με ποιους συναντήθηκε και τι έγραψε στην έκθεσή της;
Αυτά και αναμένουμε…