Νέα… τορπίλη στον ΣΥΝ από τον Αλαβάνο!

Σε μια περίοδο που ο ΣΥΝ επιχειρεί να βάλει το κόμμα σε μια εξωστρεφή πορεία μετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που εξαγγέλλει συνεχώς η κυβέρνηση, η νέα παρέμβαση Αλαβάνου ήρθε να αναταράξει εκ νέου τα εσωκομματικά νερά, αφού αντέδρασε όχι μόνο η Ανανεωτική Πτέρυγα αλλά και η ίδια η ηγεσία του κόμματος.

Ο Α. Αλαβάνος -πάντα με την ιδιότητα του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου- δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας πολιτική πλατφόρμα με θέμα «Να αλλάξουμε τα πράγματα», που με επίκεντρο την αντίθεση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ θέτει την ιδέα μιας πλατιάς συμπαράταξης η οποία θα είναι έξω από τα όρια της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι πλέον ο Α. Αλαβάνος κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας -αργά ή γρήγορα- μιας νέας κίνησης στον χώρο της Αριστεράς, η οποία δεν θα έχει καμία πλέον σχέση με τον ΣΥΝ. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο «μανιφέστο» του Α. Αλαβάνου παρέστησαν κορυφαία στελέχη που δραστηριοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το υπογράφουν 40 στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς.

Ο Α. Αλαβάνος είπε ότι είναι καιρός να συναντηθεί ολόκληρη η ριζοσπαστική Αριστερά «με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έχουν διαρκή και γόνιμη παρουσία στο κίνημα», προκειμένου να προωθηθεί ένα πρόγραμμα βαθύτερων αλλαγών που να αμφισβητεί έμπρακτα τη θεσμοποιημένη κοινωνική αδικία και στη θέση της «να αντιπροτείνουμε μια δημιουργική πορεία ισότητας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Η αυτόνομη πορεία του Α. Αλαβάνου -παρά το ότι ήταν αναμενόμενη με δεδομένη τη στάση του το τελευταίο διάστημα- προκάλεσε την ενόχληση όλων σχεδόν των στελεχών του ΣΥΝ, που διαβλέπουν μια προσπάθεια πλαγιοκόπησης του κόμματος με όχημα τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν αισθάνονται καθόλου καλά με τη συνύπαρξή τους με τον ΣΥΝ και ειδικά με την Ανανεωτική Πτέρυγα. Την ενόχλησή τους δεν έκρυψαν ούτε στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, που έλεγαν ότι τα κίνητρα του Α. Αλαβάνου δεν είναι καθόλου ευγενή, ενώ τον κατηγορούσαν ότι σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία ενισχύει φυγόκεντρες τάσεις και πριμοδοτεί την εσωστρέφεια. Η ηγεσία του ΣΥΝ αντέδρασε έντονα στην απαξίωση που επεφύλαξε ο Α. Αλαβάνος στις διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου (είπε ότι αυτές είναι παρακμιακές διαδικασίες που δεν αφορούν την κοινωνία) και μέσω κύκλων τόνιζαν ότι δεν μπορεί από τη μία να μιλάει για δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα έχουν λόγο τα μέλη του κόμματος και από την άλλη να χαρακτηρίζει παρακμιακή διαδικασία το συνέδριο του ΣΥΝ.

Όπως είναι φυσικό πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία είδε πίσω από την κίνηση Αλαβάνου μια προσπάθεια συγκρότησης πόλου κατά του ΣΥΝ, ενώ απευθυνόμενη στην ηγεσία του κόμματος τόνισε ότι τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος της να μην αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις προβληματικές σχέσεις ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ και να «περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών μέσα στο κόμμα».

Τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας συσκέπτονται συνεχώς προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Η πλειοψηφία προτείνει συμμετοχή στο συνέδριο με την κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας που θα κατατεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα τονίζεται ότι το μόνο θέμα που είναι υπαρκτό είναι το ξεκαθάρισμα των σχέσεων ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας την απεμπλοκή του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν συνεχιστεί η σημερινή κρίση. Βέβαια τίποτα δεν έχει κριθεί ως προς την τελική στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αφού στελέχη της τονίζουν ότι όλα είναι ανοιχτά και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της.


Σχολιάστε εδώ