ΜΟΜΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αγεφύρωτες διαφορές

Η απόφαση της ΕΔΕΚ ελήφθη την περασμένη Δευτέρα με 115 υπέρ της αποχώρησης, 8 εναντίον και 3 αποχές. Ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου, υποστήριξε ότι η ΕΔΕΚ έπραξε το πολιτικά και το ηθικά ορθό, εφόσον οι διαφωνίες της με τον Πρόεδρο, ειδικότερα στο Κυπριακό, δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν. Η ΕΔΕΚ είχε καλέσει τον Πρόεδρο Δημήτρης Χριστόφια να αποσύρει τις θέσεις του για εκ περιτροπής Προεδρία, για σταθμισμένη ψήφο και για την παραμονή τουλάχιστον 50.000 εποίκων. Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το αν υπήρξε ή όχι πρόοδος στο Κυπριακό. Για την ΕΔΕΚ η υπόθεση της προόδου είναι επικοινωνιακό τρικ για να σωθεί ο Ταλάτ από την ήττα (που φαίνεται ότι θα υποστεί στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές των κατεχομένων) και διαδικασία αθώωσης της Τουρκίας, απαλλαγής δηλαδή από τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης.

Κυβερνητική αντίδραση

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σέβεται, όπως είπε, την απόφαση της ΕΔΕΚ. Άφησε, όμως, αιχμές ότι ούτως ή άλλως η ΕΔΕΚ τον αντιπολιτευόταν και ότι ήταν βεβιασμένη η απόφαση, καθότι εκκρεμούσε συνάντηση μεταξύ των συνεργαζομένων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι από τη συνάντηση τίποτε δεν θα άλλαζε, αφού ο κύπριος Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να μεταβάλει την πολιτική του.

Παρέμβαση Xριστόφια και πρόωρες εκλογές

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας αισθάνεται έντονο τον κίνδυνο να απομονωθεί, αφού έξοδο από την κυβέρνηση μελετά και το ΔΗΚΟ. Για να κερδίσει χρόνο ο κύπριος Πρόεδρος, πήρε την Τρίτη τηλέφωνο τον πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν και του ζήτησε να συναντηθούν για να βρουν τρόπους συνέχισης της συνεργασίας. Το τηλεφώνημα Χριστόφια είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί συνεδρίαση του ΔΗΚΟ που είχε ως θέμα την πιθανότητα αποχώρησης από την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να δώσει τα δύο υπουργεία που αφήνει η ΕΔΕΚ προκειμένου να κρατήσει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση και να αποφύγει την πλήρη απομόνωση. Πάντως, εάν αποχωρήσει και το ΔΗΚΟ, μπορεί μεν λόγω του προεδρικού συστήματος της Κύπρου να μην πέφτει η κυβέρνηση, όμως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κούλλης Μαυρονικόλας έχει υποστηρίξει ότι εγείρεται ζήτημα πρόωρων εκλογών μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ με τις ψήφους της οποίας ο Δημήτρης Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος.

Οι συμμαχίες
και οι προεδρικές

Η κίνηση της ΕΔΕΚ, εκτός του ηθικού της σκέλους, συνιστά επένδυση για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, αφού στόχος της είναι να διεκδικήσει τον κύριο αντιπολιτευτικό λόγο, μια και ο ΔΗΣΥ θεωρητικά και μόνο αντιπολιτεύεται τον Πρόεδρο στο Κυπριακό. Εάν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το ΔΗΚΟ, τότε μαζί με το Ευρωπαϊκό Κόμμα μπορούν να σχηματίσουν ένα αρραγές αντιπολιτευτικό μέτωπο εν όψει και των προεδρικών εκλογών εάν ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δεν καταλήξει σε λύση. Όμως, ακόμη και σε λύση να καταλήξει, οι ενέργειές του θα πάσχουν από έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης. Μοναδική σωτηρία για τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια θα είναι η δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας με τον ΔΗΣΥ για τη λύση του Κυπριακού.

Όμως η συμμαχία αυτή δεν τυγχάνει, για ιδεολογικούς και άλλους ιστορικούς λόγους, της υποστήριξης της βάσης των δυο κομμάτων.

Το πείραμα θα μπορούσε να πετύχει μόνο εάν ήταν εγγυημένο το «ναι» σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, η κυπριακή κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά, επειδή κατανοεί ότι η υπό συζήτηση λύση συνιστά παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν. Γιατί λοιπόν ο ΔΗΣΥ να στηρίξει τώρα τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και να μη σκληρύνει τη στάση του, όχι επί της ουσίας του Κυπριακού, αλλά επί των χειρισμών, και να διεκδικήσει στο πλαίσιο συμμαχιών με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τις επόμενες προεδρικές εκλογές, χρεώνοντας τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια με διπλή αποτυχία, στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση;

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα με τον ΔΗΣΥ είναι ότι τα λοιπά κόμματα δεν εμπιστεύονται τον πρόεδρό του, Νίκο Αναστασιάδη. Συνεπώς, σε μια τέτοια συνεργασία είτε θα εξευρεθεί στέλεχος κοινής αποδοχής από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ή κοινής αποδοχής από τον ΔΗΣΥ.

Η απομόνωση

Οι προεδρικές εκλογές είναι σχετικώς μακριά. Το κοντινό είναι η συνάντηση Χριστόφια – Κάρογιαν και η απόφαση του ΔΗΚΟ. Οι διαφωνούντες του ΔΗΚΟ με τον κύπριο Πρόεδρο, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κολοκασίδης και Κυριάκος Κενεβέζος, θέλουν αποχώρηση από την κυβέρνηση εδώ και τώρα, γεγονός που αν συμβεί θα αφήσει τον Πρόεδρο σε πλήρη απομόνωση.

Έξωθεν συστάσεις
προς την ΕΔΕΚ!

Για την αποτροπή του διαζυγίου ΕΔΕΚ – Χριστόφια παρενέβησαν άμεσα και απροκάλυπτα οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Ο πρόεδρός τους κ. Μάρτιν Σουλτς, έστειλε στον Γ. Ομήρου μακροσκελή επιστολή, καλώντας τον να μην προχωρήσει. Τελικά βέβαια οι πιέσεις δεν απέδωσαν…


Σχολιάστε εδώ