Με απευθείας ανάθεση το πρόγραμμα της ERT World

Πάγωσε η υπόθεση ανανέωσης προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ μόλις τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης κατάλαβαν πως οι εκπομπές στη δορυφορική δίνονταν σπαστά, σε κομμάτια, με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων. Η υπόθεση, όπως είναι φανερό, κρύβει πολύ ζουμί, αλλά προς το παρόν μπήκε στο ράφι για να αντιμετωπιστεί από τα νέα μέλη της διοίκησης.
Η μέθοδος, σύμφωνα με όσα κατανόησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ήταν η εξής: Κάποιες από τις εκπομπές της ERT World δεν αναθέτονταν συνολικά με βάση την κατάθεση προτάσεων από εταιρείες παραγωγής στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που γίνεται κάθε χρόνο ή σε κάποια άλλη προκήρυξη για ανάθεση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Κάποιες εκπομπές εγκρίνονταν από το ΔΣ της ΕΡΤ με εισήγηση της διοίκησης κάθε τρίμηνο, ανά δέκα εκπομπές και με κόστος κάτω από 800.000 ευρώ. Έτσι, δεν απαιτούνταν να γίνει διαγωνισμός, αφού το ποσόν ήταν μικρό! Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταγγέλλουν σήμερα παραγωγοί, στην ERT World έβγαινε πρόγραμμα κόστους 4 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς οι άλλες εταιρείες να έχουν τρόπο να μάθουν για τις ανάγκες αναθέσεων.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης τεκμηριώνεται πολύ περισσότερο αν σκεφθεί κανείς πως οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής για εκπομπές ή ντοκιμαντέρ στα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ έπαιρναν όλες μαζί περίπου 10 με 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Η προκήρυξη που έγινε την άνοιξη του 2009 για το Πρίσμα +, το ψηφιακό κανάλι των ΑμΕΑ, που απαιτούσε ειδικές προδιαγραφές και στην οποία εγκρίθηκαν παραγωγές από 26 εταιρείες, ήταν συνολικού κόστους 16 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, όπως λένε οι ανεξάρτητες εταιρείες σήμερα, είχε βρεθεί τρόπος παράκαμψης της υποχρέωσης προκήρυξης προγράμματος. Κι έτσι ορισμένες μόνο τηλεοπτικές παραγωγές εγκρίνονταν ειδικά για την ERT World σε κομματάκια των δέκα εκπομπών, χωρίς να αντιδράσει κανείς.


Σχολιάστε εδώ