Κάτω στον Πειραιά

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν και απελευθερώθηκαν καρδερίνες, σπίνοι, φλώροι, λούγαροι, σκαθράκια, χειμωνόσπινοι και χονδρομύτες. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι εκτός του ότι η μαζική παγίδευση των πτηνών είναι βάναυση, είναι και παράνομη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 79/409. «Πιστεύουμε», συνέχισε, «πως οι παράνομοι του είδους πήραν το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει την παράνομη παγίδευση πουλιών. Για να σταματήσει όμως το φαινόμενο θα πρέπει να θωρακίσει τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και να τις ενισχύσει με περισσότερο προσωπικό».

// Ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες και οι εργαζομένοι στις επιχειρήσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, καθώς η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τούς έχει κάνει τον… βίο αβίωτο! Ενδεικτικά ο Θεόδωρος Πιτσιρίκος, μέλος του ΔΣ της Διαχείρισης της ΒΙΠΑΣ και πρόεδρος της εταιρείας ΚΥΜΗ ΑΒΕΕ τονίζει: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρχικά τη φοβερή δυσοσμία τις πρωινές ώρες ανάλογα με τον άνεμο και ακόμη εντονότερα κατά τις ζεστές ημέρες από τις 5.30 το πρωί, που ξεκινά η εναπόθεση των απορριμμάτων. Το βράδυ συμπιέζουν τα σκουπίδια και τα μεταφέρουν στα Λιόσια. Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη. Η περιοχή είναι γεμάτη από σκουπίδια. Από το 2005 αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση, που μετεγκαταστήσαμε στις επιχειρήσεις μας στο Βιομηχανικό Πάρκο. Όταν δε συμπιέζουν τα απορρίμματα βγαίνουν κάποια υγρά προς την οδό Εργασίας και έως τη Λεωφόρο Σχιστού. Πρόκειται για υγρά απόβλητα σκούρου χρώματος με εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή». Εξάλλου ο Θανάσης Καλαμπόκας, πρόεδρος της εταιρείας INJEGOV ΕΠΕ και μέλος του ΔΣ της Διαχείρισης του ΒΙΠΑ Σχιστού, καταγγέλλει με τη σειρά του: «Υπάρχει θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας. Δεν γνωρίζουμε καν εάν έχει τηρηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπάρχει έντονη δυσοσμία. Υπάρχουν υγρά απόβλητα στον δρόμο. Μας έχουν πνίξει τα ποντίκια. Επιβαρύνεται άμεσα το περιβάλλον. Όταν έχει ζέστη και άπνοια δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από την μπόχα. Αφήστε που τις ώρες αιχμής, από τα σκουπιδιάρικα, δεν μπορούν να περάσουν ούτε τα φορτηγά των επιχειρήσεών μας για να δουλέψουμε». Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Οι αρμόδιοι ας κατανοήσουν το πρόβλημα και ας πάρουν τα μέτρα τους.

// Στην καθυστέρηση της ανακοίνωσης της συνένωσης των δήμων με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, επικεφαλής του συνδυασμού Υπερνομαρχία Δράσης Αθηνών – Πειραιά στο 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Συγκεκριμένα είπε: «Είχα την τιμή να έχω για τρία χρόνια την πρώτη θέση ευθύνης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μπορεί να μου πει κάποιος τι είδους περιφέρεια είναι αυτή που δημιουργήθηκε από δύο νομούς από την αδιάσπαστη ενότητα που αποτελεί η Πελοπόννησος και έναν νομό από την ηπειρωτική Ελλάδα; Μήπως πρέπει από μηδενική βάση να ορίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες τις νέες ελπιδοφόρες ενότητες των αιρετών περιφερειών, αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα; Αντίστοιχα, για να καταλήξουμε στα νέα και σε βάθος χρόνου σταθερά όρια των νεοσύστατων δήμων, φθάνουν λίγοι μήνες (χρόνος πολύ μικρός) για πραγματική διαβούλευση και μάλιστα προεκλογικοί μήνες ή, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, οι τοπικιστικές αντιδράσεις, οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι προσωπικές πολιτικές θα αλλοιώσουν την επιστημονικά και αυτοδιοικητικά αποδεκτή ενότητα; Μήπως παραμονές των δημοτικών εκλογών αντικαταστήσουμε το πεδίο αναμέτρησης των υποψηφίων, που πρέπει να είναι ο προγραμματικός λόγος και η πρόταξη πολιτικών για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας, σε χαμηλού επιπέδου διαμάχη μεταξύ, ας μου επιτραπεί η έκφραση, Βροντάκηδων και Φουρτουνάκηδων, δηλαδή εκείνων των ”πατριωτών” που δεν θέλουν τις συνενώσεις και των ”ενδοτικών” που τις οραματίζονται;».

// Το δικό τους ιδιόκτητο σπίτι απέκτησαν οι Πόντιοι του Κορυδαλλού που συσπειρώνονται στον σύλλογο «Εύξεινος Πόντος». Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο επί της οδού Δημητρακοπούλου 85 στον Κορυδαλλό, συνολικού εμβαδού 600 τ.μ., που περιλαμβάνει υπόγεια αίθουσα για τις ομάδες χορού και βεστιάριο, ισόγειο που στεγάζει το γραφείο του ΔΣ, καθώς και τρεις ορόφους για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ενεργού συλλόγου. Τα εγκαίνια της Στέγης Ποντίων έκανε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος τιμήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Δημ. Χριστοφορίδη για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση της Στέγης. Για τον ίδιο λόγο τιμήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Στ. Χρήστου, μια και η Στέγη είναι ένα όραμα πολλών ετών για τους Πόντιους της περιοχής.

// Ενιαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχει στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά αποφάσισαν να καταρτίσουν ο Δήμος Πειραιά, η ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η ΕΑΧΑ ΑΕ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας) σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο δημαρχείο. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Π. Φασούλας δήλωσε: «Πιστεύω ότι τόσο η ανάπλαση αλλά και η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά μπορεί να προχωρήσει και γι’ αυτό θα ζητήσω στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο να ενταχθούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πειραιά. Εμείς παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και τις ιδέες μας. Πιστεύουμε ότι η λειτουργικότητα της ΕΑΧΑ είναι ένα καλό παράδειγμα και για τον Πειραιά και μπορούμε να το ακολουθήσουμε, εντασσόμενοι σε αυτό».

// Το προσεχές Σάββατο στις 7 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά, η Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά θα κάνει την καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή της στην οποία θα βραβευθούν και τα παιδιά των μελών, τα οποία αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη σχολική χρονιά 2008-2009.

// Με απόλυτη επιτυχία έγινε την περασμένη Κυριακή στο «Κάβο ντ’ Όρο» η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες – Σύγχρονη Νίκαια. Στον συνδυασμό μέχρι σήμερα, αν και δεν έχουν συμπληρώσει ούτε δύο μήνες από την ίδρυσή του, έχουν γραφτεί 1.000 μέλη! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Μαρωνίτης τόνισε ότι παρόλο που μεγάλο μέρος του λαού της Νίκαιας τον θέλει για υποψήφιο δήμαρχο και ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο, θα πειθαρχήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία του πολιτικού του φορέα, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα διασφαλίσει μια επιλογή που θα ενώσει και θα οδηγήσει τη Νίκαια στην ανάκαμψη. Ο ίδιος θα στηρίξει σε κάθε περίπτωση την επιλογή του ΠΑΣΟΚ και θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει σελίδα η αγαπημένη του πόλη. Τη δήλωση αυτή του Γ. Μαρωνίτη καταχειροκρότησαν όρθιοι όλοι οι παριστάμενοι, που έδειξαν ότι εκτιμούν την ξεκάθαρη στάση του και γι’ αυτό τον στηρίζουν.

// Με μεγάλη επιτυχία έγινε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα Ποντίων Περάματος η ιδρυτική διάσκεψη των μελών της νέας δημοτικής παράταξης Συνεργασία για το Πέραμα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, ενώ μετείχαν και πολλοί παράγοντες της δημοτικής ζωής της πόλης, όπως ο πρώτος επί δύο τετραετίες σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου, Βαγγέλης Κάρδαρης, που ήδη έχει ανεξαρτητοποιηθεί, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Κούλα Παπαδάκη και άλλοι. Οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι επιβεβλημένη η κάθοδος στις εκλογές ενός νέου σχήματος μια και ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Γλύκας έχει οδηγήσει τον δήμο σε απαξίωση και χρεοκοπία.

// Από τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Γλύκα πήραμε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι επιστολή-απάντηση σε δημοσίευμά μας. Λόγω όμως του προχωρημένου της ώρας δεν προλάβαμε να τη δημοσιεύσουμε, κάτι που θα κάνουμε στο επόμενο φύλλο μας.

// Πολλοί Πειραιώτες προτιμούν τους τελευταίους μήνες, όταν έχουν προβλήματα υγείας, να πηγαίνουν στο Σωτηρία. Σε ορισμένους το γεγονός φάνηκε περίεργο, αλλά εκείνοι που ξέρουν λένε ότι αιτία είναι ο διοικητής του νοσοκομείου Γ. Δαβάκης που ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρώην αντιδήμαρχος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα περιστατικά από τον Πειραιά και τους δίνει προτεραιότητα.

// Επιβεβαιώνεται ότι δεν έλεγε την αλήθεια ο σύμβουλος της παράταξης κ. Κάρλες όταν υποστήριζε δημόσια στο διαδίκτυο ότι ο σύμβουλος Π. Αγγελόπουλος, που είχε διαγραφεί από τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας με την υπ’ αριθ. 98403/7-8-07 απόφαση για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, έχει επανέλθει. Την Παρασκευή το μεσημέρι προσπάθησε, λίγο πριν από το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Κάρλες να πείσει τους συμβούλους να υπογράψουν την επανένταξή του! Βέβαια δεν τα κατάφερε και ο κ. Αγγελόπουλος παραμένει εκτός συνδυασμού. Και βέβαια ο κ. Κάρλες είναι εκτός πραγματικότητας όταν λέει ότι επανήλθε. Και εκτός αλήθειας φυσικά. Γιατί όμως;

// Είχαμε και άλλη φορά την ευκαιρία να αναφερθούμε στις πολύ πετυχημένες τοποθετήσεις ιερέων ή προϊσταμένων σε ναούς του Πειραιά από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ. Σε επίρρωση αυτών να πούμε ότι την περασμένη Κυριακή ο ναός της Αγίας Παρασκευής στην Καλλίπολη ήταν κατάμεστος και όταν ρωτήσαμε τι γίνεται μας είπαν ότι κάνει εξαιρετικές ομιλίες ο π. Γεώργιος Δορμπαράκης και πάνε να τον ακούσουν! Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται και στο πνευματικό κέντρο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο π. Ιωάννης Παναγιώτου εξηγεί λαϊκά αλλά και θεολογικά τη θεία λειτουργία. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο κόσμος χρειάζεται την Εκκλησία και η Εκκλησία πρέπει να έχει τον τρόπο να τον στηρίξει. Υπό την έννοια αυτή η Μητρόπολη Πειραιά πετυχαίνει τον στόχο της και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Καλή Σαρακοστή!


Σχολιάστε εδώ