Διχάζουν τη βάση του ΠΑΣΟΚ τα μέτρα
Τα στελέχη που εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαφωνία τους ήσαν οι Π. Οικονόμου, Κ. Πανταζής, Χρ. Κισκήρα, Σακελλάρης, ενώ η Τ. Αντωνίου διατύπωσε έναν συνολικότερο προβληματισμό σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται πως ο Π. Οικονόμου είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν η πορεία της κυβέρνησης και τα οικονομικά μέτρα. Τελικά και κάτω απ’ την πίεση των περιστάσεων ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να δεχθεί το αίτημα για το οποίο μέχρι σήμερα κώφευε και να υποσχεθεί συνεδρίαση του ΕΣ για τις 26-27 Φλεβάρη…
Σύμφωνα με χαρακτηριστική έκφραση μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Παρασκευής εμφανίστηκε για πρώτη φορά «ώριμος» δείχνοντας να έχει αντιληφθεί το μέγεθος, το βάθος του προβλήματος στην οικονομία, κάτι που δεν είχε δείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου.
Την κριτική πάντως δεν την απέφυγε.
Τα τέσσερα προαναφερθέντα στελέχη επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι:
– Υπάρχει μια ασυνέπεια μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών και της κυβερνητικής πράξης, ιδιαίτερα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα οποία δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με… το ΠΑΣΟΚ.
– Δείχνει η κυβέρνηση να πορεύεται χωρίς στρατηγική.
– Με τα όσα έχουν γίνει, με τις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση στην Κομισιόν, αναπόφευκτα θα μας ζητήσουν και θα αναγκαστούμε να δεχθούμε νέα, επαχθέστερα μέτρα.
– Απουσιάζει απ’ τον κυβερνητικό λόγο και την πράξη η αναπτυξιακή προοπτική.
– Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.
Η Τ. Αντωνίου, αφού αναφέρθηκε στις αιτίες της κρίσης, ζήτησε ως ένα μέτρο ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος γενικότερα Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, αίτημα στο οποίο συμφώνησε και ο Δημ. Κουσελάς.
Πάντως στη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου μάλλον «τα μάσησε» και δεν ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για το ζήτημα αυτό. Δεν το απέκλεισε βέβαια, αλλά και δεν ξεκαθάρισε αν το δέχεται…
Επίσης η Τ. Αντωνίου έκανε εκτενή αναφορά στο αγροτικό, εξαιτίας τόσο των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και της φιλολογίας (που «έπαιξε» και εντός ΠΑΣΟΚ…) ότι η στάση που κράτησε υπαγορεύτηκε απ’ την προσωπική της αντιπαράθεση με την αρμόδια υπουργό Κατ. Μπατζελή.
Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, υπογράμμισε. Και αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες του αγροτικού χώρου.
Με αφορμή και το αγροτικό, αλλά και τους χειρισμούς στην οικονομία, ο Κ. Ασκούνης επεσήμανε την απουσία ομάδας διαχείρισης κρίσεων.
Υπήρξαν πάντως και δύο μέλη του ΠΣ τα οποία εκφράστηκαν υπέρ των μέτρων (!) ή τουλάχιστον της ανάγκης στήριξής τους απ’ τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι… «αφού ανακοινώθηκαν, δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω» και συνεπώς να στηριχθούν!
Ήσαν οι Γ. Μίχας και Π. Κουκουλόπουλος…
«Ντρεπόμαστε να είμαστε
ΠΑΣΟΚ»!
Και μπορεί στο Πολιτικό Συμβούλιο τα μέτρα να πέρασαν με λίγες φωνές κριτικής, ωστόσο στις κομματικές οργανώσεις το κλίμα είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Εκεί επικρατούν οργή, αποστασιοποίηση, αναχωρητισμός και… ένταξη στο στρατόπεδο όσων κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα.
Η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη και η επωδός που κυριαρχεί είναι το:
– Ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ!
Επισημαίνεται πως το παραπάνω κλίμα εκ των πραγμάτων μεταφέρεται και στους πράσινους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση και δύσκολα τολμούν να περιοδεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Σημειώνεται δε ότι το κλίμα δεν διαμορφώνεται μόνο απ’ τα οικονομικά (διαμορφώνεται κυρίως απ’ αυτά, αλλά όχι αποκλειστικά).
Υπάρχουν κάμποσες ακόμα αιτίες, όπως το φιάσκο με τα βιογραφικά. Τα κατώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι τα περιβόητα βιογραφικά ήσαν το άλλοθι προκειμένου να αποκλειστούν ΠΑΣΟΚοι με ιστορία και προσφορά, στα πλαίσια της… ποινικοποίησης της ιδιότητας του μέλους του Κινήματος!
Ενώ οξύτατες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι επαπειλούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπου η οργή ξεχειλίζει, επειδή όπως τονίζεται «χάθηκαν τα τρία ΔΕΝ του Ανδρέα Λοβέρδου»…
Ενώ οι βουλευτές, εκτός απ’ το μέγιστο πρόβλημα που πλέον αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με τους ψηφοφόρους τους, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και το… διαχρονικό πρόβλημα των εκάστοτε κυβερνητικών βουλευτών, δηλαδή την απροθυμία έως και άρνηση των υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων να τους βγαίνουν έστω στο τηλέφωνο…
Και ο «Καλλικράτης»
Το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το σχέδιο «Καλλικράτης» για το οποίο έγινε εκτενής συζήτηση και σε κάποιες περιπτώσεις ανέβηκαν οι τόνοι. Τελικά όμως αποφασίστηκε να γίνει μέσα στον μήνα συνάντηση της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου (αποτελείται από τους Κουκουλόπουλο, Ασκούνη, Μίχα, Παυλίδου και Όθωνα) με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Ραγκούση προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι προώθησής του στη βάση, καθώς επίσης να γίνει ειδική συνεδρίαση του οργάνου παρουσία και του πρωθυπουργού για να επικυρωθούν οι αποφάσεις που θα πάρουν τα μέλη της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τον Γ. Ραγκούση. Το πνεύμα πάντως που επικράτησε ήταν να στηριχθεί η επιλογή για εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη των ωφελειών του στην τοπική αυτοδιοίκηση.