Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση αντιμετωπίζουν το ευρώ και οι αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωπαϊκής οικονομικής αλυσίδας. Από απειρία της δικής μας κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία έγινε ο πρώτος στόχος των κερδοσκόπων, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει. Και από την κερδοσκοπία και από τη σε βάρος μας τοκογλυφία. Τώρα σειρά έχουν η Πορτογαλία, η Ισπανία και στη συνέχεια κάποιοι άλλοι «αδύναμοι κρίκοι». Και μέσα στο 2010 προβλέπεται ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα έχουν υπερβολικό έλλειμμα (πάνω από 3% του ΑΕΠ τους), καθώς μέχρι σήμερα οι 20 χώρες βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Δυστυχώς η Κομισιόν, η ΟΝΕ και η ΕΚΤ με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις δηλώσεις των ιθυνόντων έπαιξαν το παιχνίδι της διεθνούς κερδοσκοπίας. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου και σε πτώση οδηγήθηκαν και τα χρηματιστήρια. Βέβαια μια υποτίμηση του ευρώ είναι καλοδεχούμενη για την προώθηση των εξαγωγών των ευρωζωνικών προϊόντων. Και ίσως η ΟΝΕ και η ΕΚΤ να επιδίωξαν την υποτίμηση του ευρώ για την αύξηση του βαθμού ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Να δούμε όμως πώς θα αντιδράσουν και οι ΗΠΑ στην υπερτίμηση του δολαρίου που πλήττει τις εξαγωγές τους.
2Γεγονός είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πέτυχαν τεράστια κέρδη και από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των αδύναμων κρίκων της ΕΕ (και της ΟΝΕ) και από τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών των ισχυρών νομισμάτων (ευρώ, δολαρίου, γεν). Η ηγεσία της ΕΕ εκτιμά ότι όλη αυτή η αναταραχή προκαλείται από την ανεπάρκεια των φορολογικών εσόδων των κρατών, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και μελετά σοβαρά την καθιέρωση ενιαίων κοινοτικών φόρων. Δεν μας έφτανε η αύξηση της εσωτερικής φορολογίας, τώρα θα έχουμε και κοινοτική φορολογία, για την εξεύρεση πηγών αύξησης των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών. Οι εμπνευστές της ιδέας αυτής έχουν τη γνώμη ότι οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες θα καταβάλλουν τους φόρους αυτούς χωρίς μεγάλες αντιδράσεις αν οι φόροι συνδεθούν με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσπάθεια απαλλαγής από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η δημοσιονομική κρίση και η κρατική «φτώχεια» φέρνουν «πράσινους φόρους». Μετά την «πράσινη ανάπτυξη» θα έχουμε και πράσινους φόρους. Και ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί μαζί με τον ποιητή να αναφωνήσει: «Όλα πρασίνισαν εντός μου, έχασα το φως μου»! Γιατί ασφαλώς θα χάσει το πορτοφόλι του, καθώς τα εκκαθαριστικά των ΔΟΥ θα έρχονται βροχή. Ίσως όμως οι πράσινοι φόροι να είναι και η τελευταία πράξη του δράματος. Ίσως ξεκινήσουν οι εκλεγμένοι ηγέτες των κρατών και αποκόψουν τη διαπλοκή με την οικονομική δύναμη και περιορίσουν τον γιγαντισμό των διαφόρων funds και την καταστροφική δραστηριότητά τους. Θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την επάνοδο στην οικονομική ομαλότητα.
3Τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ και από τα μέταλλα ο χρυσός κατά κύριο λόγο και η πλατίνα συγκεντρώνουν την προτίμηση των επενδυτών, από την αρχή της φετινής δύσκολης χρονιάς. Τα κρατικά ομόλογα ειδικά των οικονομικά ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) γίνονται ανάρπαστα από τους επενδυτές, θεσμικούς και ιδιωτικά κεφάλαια, παρά τα χαμηλά επιτόκια. Θεωρούνται σίγουρο καταφύγιο, σε αντίθεση με τις εισηγμένες μετοχές, που η αξιοπιστία τους έχει σημαντικά μειωθεί. Ομοίως και η ζήτηση χρυσού παρουσιάζεται ενισχυμένη. Οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση χρυσού θα είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και υπολογίζουν ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η τιμή του θα φτάσει στα 2.000 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή η τιμή σχεδόν θα διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους! Αστρονομική απόδοση με τα σημερινά δεδομένα. Προσωπικά έχουμε τη γνώμη ότι εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα, άνοδο τιμών θα παρουσιάσουν και τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα το 2010 (όπως σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο κ.λπ.) λόγω αύξησης της ζήτησής τους από τις αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας, καθώς προβλέπεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας κατά 9,5% και της Ινδίας κατά 7% τουλάχιστον. Επενδυτές, σπεύσατε.


Σχολιάστε εδώ