ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΕΝΣ!

Ο Τ. Τέλλογλου, μάλιστα, στην κατάθεσή του τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 1999 εκτός από τα δύο μεγάλα κόμματα κι ένα ακόμα μικρό κόμμα της Κεντροδεξιάς είχε πάρει λεφτά! Επίσης κατέθεσε ότι το κύκλωμα με τις μίζες λειτουργούσε μέσω γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ ανάμειξη είχαν και συνδικαλιστές του ΟΤΕ!

Όπως αποκαλύπτεται, η Ζήμενς επί σχεδόν 14 χρόνια χειραγωγούσε τα κόμματα, την πολιτική ζωή όλης της χώρας και τους μεγάλους επιχειρηματίες!

Να σημειώσουμε επίσης πως, όπως αποκαλύφθηκε, ο προϋπολογισμός του έργου που ανατέθηκε στη Rom Telecom ήταν 685 εκατ. ευρώ και η μίζα έφθανε στο 10%!

Τόσο… επιτυχημένη ήταν αυτή η σύμβαση, που τα περισσότερα από τα καλώδια που δόθηκαν στον ΟΤΕ για αντικατάσταση ή εγκατάσταση νέων γραμμών ήταν άχρηστα και σάπισαν στα χωράφια!

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της δεύτερης εβδομάδας των εργασιών της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς έχει ως εξής:

Την Τρίτη ο Ματζουράνης

Χωρίς να έχει αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή συνέχισε για δεύτερη εβδομάδα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς, με τις καταθέσεις των δημοσιογράφων Τάσου Τέλλογλου και Αριστέας Μπουγάτσου. Έπειτα από επανειλημμένες διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος Σήφης Βαλυράκης πήρε τη διαβεβαίωση ότι το υλικό θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, που θα εξεταστεί ο Γιάννης Μαντζουράνης ο συνήγορος του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη.

Στις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι να ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής το επίμαχο DVD με το προϊόν υποκλοπής των συνομιλιών του Μ. Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του στο σπίτι του στη Γερμανία, όπου διέφυγε από την Ελλάδα, και η κλήτευση του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού.

Ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος διέφυγε στο εξωτερικό επειδή είχε ενημερωθεί ότι θα συλληφθεί.

Αναφέρθηκε επίσης σε διαχρονικές πληρωμές της Ζήμενς στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι δωροδοκίες από τη Ζήμενς είχαν πάρει τη μορφή μηχανής από το 1998 έως τον Οκτώβριο του 2004, τα μεγάλα ποσά δίδονταν χέρι με χέρι, ενώ η διαδικασία των πληρωμών είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής του ΟΤΕ Θ. Τόμπρα. Η αποκάλυψη του λογαριασμού του Τάσου Μαντέλη προέκυψε, όπως είπε, τυχαία και εξέφρασε αμφιβολία αν μπορούν να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα, αφού «δόθηκαν για μίζες συνολικά 145 εκατ. μάρκα και έχουν αποκαλυφθεί μόνον οι 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1 εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μεγάλες πληρωμές στα δύο μεγάλα κόμματα δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2000, όπου ξοδεύτηκαν πενταπλάσια ποσά από την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τέλλογλου, το καλοκαίρι του 2004 με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Γ. Βουλγαράκη και υφυπουργό τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, τροποποιήθηκε η σύμβαση για την παραλαβή του συστήματος C4Ι, με συνέπεια να δοθούν 31 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία των εταιρειών που το αντιπροσώπευε, ενώ την ίδια χρονική περίοδο διοχετεύθηκαν 750.000 ευρώ από τα «μαύρα ταμεία», προς κατεύθυνση που δεν έχει προς το παρόν ταυτοποιηθεί.

Σε παράνομες χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου, που μίλησε για δαιδαλώδες κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε η Ζήμενς για την καταβολή του «μαύρου χρήματος» με την αξιοποίηση εταιρειών επικοινωνίας, διαφημιστών, χρηματιστηριακών εταιρειών, δημοσιογράφων ιδρυμάτων και ΜΚΟ, όπως η «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η «Action Αid» της Αλ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και η εξωχώρια λιβεριανή εταιρεία Mayo την περίοδο 1990-94. Επικαλούμενη την απολογία Χριστοφοράκου, είπε ότι είχαν ανοιχθεί δύο λογαριασμοί, ύψους 600.000 και 400.000 ευρώ, σε τράπεζα της Ελβετίας, και μέλη του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν να παραμείνουν τα ποσά αυτά εκεί και να τα διαχειριστεί ο κ. Τσουκάτος.

Η ίδια δημοσιογράφος αποκάλυψε την ύπαρξη δικογραφίας με τρανταχτά ονόματα υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αφορά την αμαρτωλή σύμβαση των 160 εκατ. ευρώ της Ζήμενς με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, αλλά παρέμεινε στο συρτάρι του ανακριτή Δ. Οικονόμου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι όταν ο ανακριτής Δ. Οικονόμου αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στο Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2009, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε τη Βουλή με πρόφαση τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα των Χρ. Βερελή (ο πρώην υπουργός ζήτησε με επιστολή του να καταθέσει στην Επιτροπή και να κληθεί και ο ανακριτής Οικονόμου), Μ. Λιάπη, Κ. Χατζηδάκη και Ευ. Στυλιανίδη, και ο ανακριτής είχε στη διάθεσή του μαρτυρικές καταθέσεις που καταλόγιζαν ευθύνες στα πολιτικά αυτά στελέχη αρκετούς μήνες πριν κλείσει η Βουλή.

Ο ίδιος ανέλαβε την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2006, έναν χρόνο μετά την έθεσε στο αρχείο και έπειτα από παραγγελία Εισαγγελέως την επανενεργοποίησε.

Σύμφωνα με την κ. Μπουγάτσου, ο φαύλος κύκλος του «μαύρου χρήματος» σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ είχε ξεκινήσει ήδη από το 1997 και συνεχίστηκε και το 2002, όπου δόθηκαν μίζες ύψους 15,9 εκατ. ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η «ομερτά» μεταξύ εκείνων που προώθησαν τη συγκεκριμένη σύμβαση με τον Προαστιακό. Αναφέρθηκε και στις συμβάσεις της Ζήμενς με τον ΟΤΕ, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες προκειμένου να κοστίσει φθηνότερα στο ελληνικό Δημόσιο.

ΒΑΤΟΠΕΔΙ

Δεκαπέντε μέρες μετά τη σύστασή της δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αργ. Λαφαζάνη και Δ. Παπουτσή, που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική, λύθηκε με την αντικατάστασή τους από τους βουλευτές Ντ. Ρόβλια (είχε πάρει μέρος και στην προηγούμενη) και Ν. Γιαννακοπούλου.

Η Επιτροπή προσανατολίζεται να ερευνήσει την πορεία του χρήματος αλλά και την τύχη των αποφάσεων για την επιστροφή όσων ακινήτων ανταλλάχθηκαν με το νερό της λίμνης Βιστονίδας.

Αποφασίστηκε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Μονής, του Εφραίμ αλλά και των μοναχών Αρσένιου, Αναστάσιου και Ευδόκιμου. Επίσης ζητά το άνοιγμα λογαριασμών offshore εταιρειών που σχετίζονται με τη Μονή, δηλαδή των Madeus, Rassadel, Bensecra, Iver Management, Medon, Torcasso, καθώς και των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα.

Την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα τρία μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχαν αποφανθεί για το τι πρέπει να γίνει ώστε να επιστραφούν από τη Μονή στο Δημόσιο τα παραχωρηθέντα ακίνητα, και θα ακολουθήσουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης.


Σχολιάστε εδώ