ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο «ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ!

Για εφαρμογή των δύο επίμαχων νόμων νωρίτερα ίσως και από το 2013, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, μιλούν κυβερνητικά στελέχη, προκαλώντας ανησυχία και αναταραχή σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που ήδη κινούνται στη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου για την ακύρωση των μέτρων.

Άμεση είναι η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής, που για πρώτη φορά μετά τη Mεταπολίτευση όχι μόνο παγώνει αποδοχές αλλά οδηγεί και σε ονομαστική μείωση των αμοιβών, που θα ξεπεράσει το 20% στις περισσότερες περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ περικόπτεται το κονδύλι των επιδομάτων κατά 10% (σ.σ.: Τα επιδόματα και άλλες πρόσθετες παροχές αποτελούν το 50% με 60% των συνολικών αποδοχών.) Μπροστά στην άγρια αυτή περικοπή των αμοιβών όλοι οι αρμόδιοι, νυν και πρώην, «ξεχνούν» ή καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν πως τα επιδόματα χορηγούνταν με κυβερνητικές αποφάσεις, όταν οι προϋπολογισμοί αδυνατούσαν (;) να χορηγήσουν κανονικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή ήταν επί χρόνια η κεντρική πολιτική κατεύθυνση, στην οποία βεβαίως εντάσσονταν και πελατειακού τύπου παροχές. Ακόμη:

• Άμεση είναι η εφαρμογή των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης που ρίχνουν και πάλι τα βάρη στους μισθωτούς: Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι και ιδιαίτερα οι φόροι στα καύσιμα, ενώ καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αφού συνδέεται με αποδείξεις που αν δεν καλυφθούν ακολουθεί «πρόστιμο».

Ως προς τα μέτρα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, κατηγορηματικοί είναι οι δύο εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας) και Γ. Ρωμανιάς (επιστημονικός συνεργάτης). Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ρομπόλης:

• Ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια «στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων», ενώ ο κ. Ρωμανιάς επισημαίνει ότι τα μέτρα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μόνο κατά δύο χρόνια.

Οι αλλαγές τόσο στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μειώνουν τις συντάξεις από 300 έως 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος στην εισήγησή του κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δεν έκανε αναφορά στην αναζήτηση νέων πόρων για να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα του συστήματος, παρά μόνο αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης.

Η εσπευσμένη και άδικη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων φαίνεται να οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων. Αν ο πανικός μετατραπεί σε κύμα φυγής, δραματικές θα είναι οι συνέπειες τόσο στη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και στη σταθερότητα του κρατικού προϋπολογισμού.

Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών παρατάξεων με κυρίαρχο το ερώτημα: «Πού το πάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;».

Σε αγώνα δρόμου για την ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών όσο και της κοινής γνώμης έχουν αποδυθεί οι κ. Ρομπόλης και Ρωμανιάς εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ. Στην πραγματικότητα οι δύο εμπειρογνώμονες έχουν υποκαταστήσει τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ (π.χ. Γ. Παναγόπουλο, Δ. Θωμά, Στ. Ανέστη) που αποφεύγουν τη συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές. Αντιθέτως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, (ΠΑΣΚ/ΔΥ) αφού ξεκαθάρισε αρμοδίως ότι θα αντιπαρατεθεί μέχρι τέλους με τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα επισημαίνοντας ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δεν κουράζεται να αναπτύσσει και να αναλύει τις θέσεις και τη στάση της ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προστατευθεί το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς με τα κυβερνητικά μέτρα δημιουργείται ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο κ. Πουπάκης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά.

Πάντως, οι (πάγιες) φιλεργατικές θέσεις που δημοσίως και επανειλημμένα εκφράζει ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προσλάβει τη μορφή επίσημης τοποθέτησης του κόμματός του.


Σχολιάστε εδώ