Αμυντική συνεργασία μάς πρότειναν οι Γάλλοι κι εμείς αδιαφορούμε!

Για τον λόγο αυτό μάλιστα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν και πολεμικά τους πλοία!

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στις 23 Νοεμβρίου 2009 (κυβέρνηση Παπανδρέου) ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συγκεκριμένα ο γάλλος υπουργός είχε πει:

1. «Διαβίβασα ένα προσχέδιο ενός εγγράφου εργασίας το οποίο προέρχεται από τη γαλλική κυβέρνηση, το οποίο θα μας επέτρεπε σε μερικούς μήνες να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε να έχουμε αυτήν την κοινή αρχιτεκτονική, αυτό το κοινό υπόβαθρο στις σχέσεις μας».

2. «Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε μια συμπληρωματική προσπάθεια για την Ελλάδα, για να έχει μια επιτήρηση του θαλασσίου χώρου της και με την παρουσία γαλλικών πλοίων, μέσα στα πλαίσια της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης αλλά και για να υποστηρίξουμε τα ελληνικά σχέδια να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος επιτήρησης των θαλασσών».

Από τότε έχουν περάσει δυόμισι μήνες και η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος ζητά να πληροφορηθεί πού οφείλεται η αδράνεια την οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση σʼ ένα ζήτημα που είναι εξαιρετικά σοβαρό και μας συμφέρει γιατί αφορά στην ουσία μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τους Γάλλους.

Να σημειώσουμε ότι πριν από δύο χρόνια ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντʼ Εστέν είχε αποκαλύψει πως το 1975 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας μας Κ. Καραμανλής είχε παραγγείλει γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα με τη δέσμευση των Γάλλων ότι κατά την περίοδο κατασκευής των αεροσκαφών αυτών, αν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση, γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα με γάλλους πιλότους θα αναλάμβαναν την υπεράσπιση του εναέριου χώρου μας!


Σχολιάστε εδώ