Έτσι στήθηκε η κομπίνα με την πώληση των φιλέτων στη Βουλιαγμένη
Η επιστολή, που έφτασε στο Ιδιαίτερο Γραφείο την εβδομάδα που πέρασε, αφορούσε την πολύκροτη υπόθεση της αγοραπωλησίας των χρυσοφόρων οικοπέδων της Βουλιαγμένης.
Για όσους δεν θυμούνται –αν και το «Παρόν» πολλάκις έχει ασχοληθεί με το θέμα– πέρσι το καλοκαίρι οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου πούλησαν (την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του Αρχιεπισκόπου) τρία οικοπεδάκια χωρίς διαγωνισμό, αλλά με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης στον παλαιό καταπατητή της έκτασης (αν και τα δικαστήρια είχαν οριστικώς δικαιώσει την Εκκλησία). Το… φτωχαδάκι, δημοτικός υπάλληλος στο επάγγελμα όπως λέγεται, κατέβαλε ούτε λίγο ούτε πολύ 14 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αμέσως μετά, στο πλαϊνό από το γραφείο του «υπουργού Οικονομικών» της Εκκλησίας Αντώνη Ζαμπέλη, ο αγοραστής μεταπώλησε, αυτή τη φορά όμως αντί 15,5 εκατομμυρίων.
Εκτός όμως από εκείνους που προφανώς κέρδισαν από την αγοραπωλησία, υπήρξαν και οι… χαμένοι, όπως ο μεσίτης της περιοχής Λ.Δ. (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που με ένα… τρικ οι συμβαλλόμενοι τον πέταξαν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, εκτός συμφωνίας και άρα ο ίδιος έχασε το δικό του ποσοστό από τα συμβόλαια.
Του είπαν ότι δίνει πολλά!
Στα της επιστολής τώρα, που απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «(…) Με την ανάληψή σας στην Ηγεσία της Εκκλησίας και την αλλαγή των προσώπων, και παρακολουθώντας τη δήλωσή σας για την αξιοποίηση της περιουσίας, επανήλθα με γραπτή αίτησή μου σαν εκπρόσωπος του Π. (σ.σ. αναφέρει το όνομα του φερόμενου καταπατητή) έχοντας κάνει σε εμένα δύο πληρεξούσια για να διαχειριστώ εν λευκώ το θέμα του ως άνω οικοπέδου. Στην πρώτη αίτηση δεν ανέφερα ποσό με σκοπό να συζητήσουμε το τελικό τίμημα. Απάντηση δεν έλαβα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επανήλθα με νέα πρόταση προσφέροντας το ποσό των 16.000.000 ευρώ. Εκλήθην τότε στα γραφεία της ΕΚΥΟ (σ.σ. είναι η κεντρική οικονομική υπηρεσία της Συνόδου) για να μου πουν ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να κάνω προσφορά στα 13.000.000 ώστε να διαπραγματευθούμε σ’ ένα νέο ποσό, όπου και καταλήξαμε στα 14.000.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική είναι περίπου 11.500.000 ευρώ. Το θέμα μου περνάει Διοικούσα και στις 10/4/09 με συστημένη επιστολή προς εμένα, λαμβάνω γνώση με θέμα: “Έγκριση εκποιήσεως των υπ’ αρ. 5, 6 και 7 εκκλησιαστικών οικοπέδων του Ο.Τ. 105 Βουλιαγμένης Αττικής”. Έκτοτε «άρχισε μια κατ’ εμέ σκόπιμη άρνηση να μου δώσουν το φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσω στην πώληση. Το ενδιαφέρον πολύ μεγάλο, όμως παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις μου αρνούνται να μου δώσουν τα χαρτιά τους. Έστειλα και φαξ και τους έλεγα να στείλουν τον πλήρη φάκελο στη συμβολαιογράφο κ. Π.Γ.».
Και προσφορά
18 εκατομμυρίων!
«Από εκείνη την ημέρα που έστειλα το φαξ, στις 5/6/2009, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχοντας έρθει σε συνεννόηση με τον γιο του κ. Μ. (σ.σ. είναι γνωστός εφοπλιστής), κ. Α.Μ., για ποσό 18.000.000 ευρώ, στις 12/6/09 στο γραφείο του παρουσία του μηχανικού του, γίνεται ο εξής διάλογος: Ότι ο κ. Π. (άλλος εφοπλιστής αυτός, για τον οποίον ακούγεται ότι είναι ο αγοραστής των οικοπέδων μέσω off shore εταιρείας) του είπε, “το οικόπεδο το έχω κλείσει εγώ και σε παρακαλώ να σταματήσεις το ενδιαφέρον σου”, όπως και έγινε. Καταλαβαίνοντας πλέον ότι γίνεται κάτι πολύ ανορθόδοξο, παίρνω τον κ. Α.Μ. (σ.σ.: είναι μεγαλοδικηγόρος) και του λέω να κάνει προσφορά. Πράγματι κάνει προσφορά στο ποσόν των 16.000.000 συν 500.000 μιας επιταγής εις χείρας σας για κοινωνικούς σκοπούς. Ανήμερα της ονομαστικής σας εορτής (σ.σ.: την ημέρα δηλαδή που υπογράφηκαν τα συμβόλαια με τον καταπατητή), τη στέλνω στο προσωπικό φαξ του κ. Ζαμπέλη στις 8.24 το πρωί. Επίσης εγώ προσωπικά σας έφερα αντίγραφο στην υποδοχή της Αρχιεπισκοπής με τη διαβεβαίωση ότι θα τη λάβετε προσωπικά. Στις 15/6/2009 γίνονται το απόγευμα τα οριστικά συμβόλαια. Εν τω μεταξύ στις 12/6/2009 μετά από πίεση από τον καταπατητή μου ανακαλούν τα πληρεξούσια αφήνοντάς με έξω από κάθε πράξη, ώστε να μη μου καταβάλουν τη νόμιμη μεσιτική αμοιβή».
Αυτός είναι ο πυρήνας των γεγονότων, έτσι όπως τα αφηγείται ο μεσίτης Λ.Δ., ο οποίος έχει, βεβαίως, την ευθύνη της απόδειξης όλων όσα ισχυρίζεται στην επιστολή του. Έχει όμως εξαιρετική σημασία και το παρελθόν της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως την καταγράφει και πάλι ο κ. Δ., όταν σε ανύποπτο χρόνο και επί ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είχε κάνει επαφές με τον τότε επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών, τον Κωνσταντίνο Πυλαρινό, όπως αναφέρει. Εκείνος είχε άλλη άποψη: «(…) Στις δύο συναντήσεις μού ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατη κάθε συνεννόηση διότι ο καταπατητής είναι οριστικά εξωστέος από το Μάρτιο ή το Μάιο του 2004». Εφόσον δε, είναι σωστή η θέση του κ. Πυλαρινού, τότε ανακύπτουν επιπλέον ερωτήματα για την εμμονή της σημερινής εκκλησιαστικής διοίκησης να συναλλαγεί απευθείας και μόνον, με τον φερόμενο ως καταπατητή, αποφεύγοντας έτσι τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού.
Λίστα παρατυπιών
Η επιστολή του Λ.Δ. καταλήγει με… κατάλογο παρατυπιών που, κατά την άποψή του, διαπράχθηκαν στην επίμαχη συμφωνία.
«1. Υπήρχε προσφορά με υψηλότερο ποσό.
2. Ο καταπατητής δεν είχε κανένα δικαίωμα λόγω οριστικής εξώσεως.
3. Μετά από πληροφορίες την Παρασκευή στις 12 το απόγευμα είχαν πάει στην ΕΚΥΟ περίπου 12 άτομα (σ.σ. κατά την υπογραφή των συμβολαίων).
4. Η οικονομική απώλεια ανέρχεται στο ποσό των 6.000.000 ευρώ.
5. Ο καταπατητής έλαβε σαν απόδειξη το ποσό 350.000. Και καταπατητής και κερδισμένος.
Απότελεσμα, μετά από έξι χρόνια κάποιων προσπαθειών που εγώ άνοιξα την ως άνω υπόθεση, εγώ έμεινα έξω. Πιστεύοντας στην απόδοση δικαιοσύνης, θέλω να δικαιωθώ ηθικά και περιμένω να με καλέσετε να σας πω και προσωπικά κάθε λεπτομέρεια».
Για να δούμε, θα τον καλέσει ο κ. Ιερώνυμος;
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση αυτήν διεξάγεται ανάκριση μετά από δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας ύστερα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.