«Έσκασε βόμβα» στον Γερουλάνο

Το όνομα του Γ. Γαμπρίτσου, ο οποίος προτείνεται από τον υπουργό Πολιτισμού για νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ και περνάει την ερχόμενη Πέμπτη από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εμπλέκεται στην έρευνα για τη ροή του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της Ζήμενς.

Το κλίμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι βαρύ, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο εκφράζεται έντονος προβληματισμός. Η βόμβα στα χέρια του υπουργού έσκασε μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης της Αριστέας Μπουγάτσου στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε η εταιρεία TelePassport και οι μέτοχοί της. Μεταξύ των άλλων μετόχων εμφανίζεται και ο Γ. Γαμπρίτσος. Η εταιρεία συνδέθηκε άμεσα με τη ροή κονδυλίων από τη Ζήμενς προς πολιτικά πρόσωπα. Η αναφορά, όπως ήταν λογικό, άναψε φωτιές και αναζωπύρωσε την αρχική κόντρα για την επιλογή του Π. Γερουλάνου για την ανώτατη θέση της κρατικής τηλεόρασης. Δεν είναι τυχαίο το ότι ξεκίνησε ένας κύκλος μαζικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, όπου εμπλέκονται και όλα τα άλλα πρόσωπα-επιλογές του υπουργού για τις θέσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ. Η προώθηση του Γ. Γαμπρίτσου για την ΕΡΤ είχε κολλήσει αρχικά στις αντιδράσεις του κυβερνητικού μηχανισμού, που είχε θεωρήσει την επιλογή «άστοχη». Η μέση λύση βρέθηκε με την τοποθέτηση του Θανάση Παπαγεωργίου σε ρόλο «πολιτικού προϊσταμένου». Και ενώ στο υπουργείο θεωρούσαν πως το ζήτημα είχε λυθεί, βρίσκονται μπροστά σε έκρηξη νέων αντιδράσεων. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν και τα άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που περιμένουν εκτεταμένη επίθεση και από κυριακάτικα φύλλα. Υπάρχει και μια οικονομική παράμετρος. Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλάζει τα δεδομένα για τον Γ. Γαμπρίτσο, καθώς το «ταβάνι» (μισθός γενικού γραμματέα με αύξηση έως 20%) φτάνει τα 7.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό φέρεται να είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα χρήματα που λάμβανε από την αγορά ο Γ. Γαμπρίτσος αλλά και σε σχέση με τις συζητήσεις που είχε με τον Π. Γερουλάνο. Το πλαφόν αυτό σημαίνει πως και οι αμοιβές των παρουσιαστών θα μειωθούν αισθητά, ενώ ανάλογη μείωση μπορεί να γίνει και μέσω «εικονικών απολύσεων» σε άλλους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, με βάση την κατηγορηματική αναφορά Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι εκείνο που θα καταβάλλει όλους τους μισθούς σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, συνεπώς ο έλεγχος των οικονομικών της ΕΡΤ μετακινείται απευθείας στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα.

Γαμπρίτσος: «Πούλησα το ’07 τις μετοχές της TelePassport»

«Άρωμα» NetMed στην TelePassport. Στο αρχικό μετοχικό σχήμα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών συμμετείχαν κορυφαία πρώην στελέχη της NetMed, έχοντας πολύ μικρό αριθμό μετοχών. Έτσι, εκτός του Γιώργου Γαμπρίτσου, που είχε το 0,079%, υπάρχουν τα ονόματα του Σωκράτη Λοϊζίδη με 0,210%, του Τάσου Ξυναρή με 0,247% αλλά και του Φοίβου Μορίδη, που είναι ευρύτερα γνωστός από τη διοργάνωση απονομής βραβείων σε προσωπικότητες, με το 0,119% της εταιρείας. Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Γ. Γαμπρίτσος δήλωσε πως το 2004 αγόρασε «20.000 μετοχές της εταιρείας TelePassport για επένδυση», τις οποίες πούλησε «με ζημία» μόλις του δόθηκε «η πρώτη ευκαιρία, το 2007, αμέσως μετά την εξαγορά της TelePassport από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Lannet».

«Η ανάμειξη του ονόματός μου με οτιδήποτε πέραν των παραπάνω ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας», καταλήγει.


Σχολιάστε εδώ