Ψάχνουν στο Μαξίμου σενάρια για αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετώνται σχέδιο και εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση παρατεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων, αν και για την ώρα τουλάχιστον οι αντιδράσεις που υπάρχουν στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κινούνται σε σχετικά μετριοπαθείς τόνους και σε «ελεγχόμενο πλαίσιο». Μάλιστα τόσο οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο όσο και μια σειρά ποιοτικών μετρήσεων που εκπονήθηκαν τα τελευταία 24ωρα για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι η κοινωνία αποδέχεται έστω και με δυσφορία αυτά τα μέτρα. Με βάση πάντα τα στοιχεία αυτών των ερευνών, αντίδραση και εξαιρετικά μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει για τον φόρο στα καύσιμα, ενώ παρατηρείται και ένα σημαντικό μούδιασμα του κόσμου στο θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κυρίως, διότι είναι ακόμα θολό το τοπίο και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ώστε ο καθένας να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θα γίνει.
Παρʼ όλα αυτά, στο Μαξίμου σπεύδουν να προετοιμάσουν από τώρα τις «γραμμές άμυνας» έναντι των αντιδράσεων διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και αυτό γιατί:
– Δεν είναι σε θέση ακόμα να εκτιμήσουν αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, κάτι που θα επιβαρύνει το κλίμα.
– Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πλήρες σχέδιο για να «τρέξουν» αναπτυξιακές πολιτικές και να αρχίσει πάλι να κινείται κάτι στην οικονομία.
– Γνωρίζουν πως, αν επιδεινωθεί περισσότερο η ύφεση, θα χάνονται δουλειές και θα ζορίζεται ο κόσμος, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα καθημερινά «μπλόκα» έξω από το Μαξίμου και στους δρόμους της Αθήνας.
– Γνωρίζουν ακόμα πως τώρα θα γίνουν κάποιες κινητοποιήσεις, αλλά θα μπορέσουν να τις «ελέγξουν», ενώ τα πολύ δύσκολα θα αρχίσουν όταν «τα μέτρα θα φτάσουν στην τσέπη του κόσμου» είτε με το πάγωμα των μισθών είτε με τα φορολογικά μέτρα, οπότε η γκρίνια θα γενικευθεί και πιθανόν να πάρουν πιο μαζικές και δυναμικές διαστάσεις οι κινητοποιήσεις.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν το πώς «δεν θα ξοδευτεί άσκοπα το κεφάλαιο Γιώργος Παπανδρέου», καθώς, όπως δείχνουν όλα τα ποιοτικά στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν στη διάθεσή τους, ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν ο μόνος που εμπιστεύεται ο κόσμος ότι μπορεί να κάνει κάτι και γιʼ αυτό ακριβώς πήρε πάνω του ο ίδιος την εξαγγελία των σκληρών μέτρων και δεν άφησε κάποιους υπουργούς να τα ανακοινώσουν ανά τομέα. Ο πρωθυπουργός μπήκε ο ίδιος μπροστά στο καυτό θέμα της οικονομίας λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης και για να δείξει ότι δεν υπολογίζει το κόστος και ο ίδιος ηγείται μιας εθνικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της χώρας».
Εσωκομματικές αντιδράσεις
Οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις για το πακέτο μέτρων έδειξαν μεν ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και επιφυλακτικότητα, ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον είναι υπό έλεγχο. Αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (και λιγότερο ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης).
Πολλά στελέχη τού καταλογίζουν ότι καθυστέρησε τον δανεισμό, με αποτέλεσμα τα spreads να εκτιναχθούν στα ύψη. «Έπρεπε να τρέξει από την πρώτη βδομάδα που αναλάβαμε την κυβέρνηση να δανειστεί όσα χρειάζονταν σε σχετικά φυσιολογικές τιμές και μετά να αρχίσει τα παζάρια με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα ή την πλήρη κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους», υπογραμμίζουν βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη, ενώ άλλοι προσθέτουν «πως ο υπουργός έχασε πολύτιμο χρόνο με διάφορα άλλα πράγματα και δεν ασχολήθηκε με το μείζον θέμα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο δανεισμός και τα επιτόκιά του». Παράλληλα χρεώνουν στο οικονομικό επιτελείο και μια σειρά από διαρροές που –όπως λένε– δημιούργησαν πρόβλημα και επιβάρυναν την εικόνα της οικονομίας, όπως τα περί οικονομικής βοήθειας από την Κίνα, η φορολόγηση των καταθέσεων κ.ά.
«Αναίμακτος» ο ΚΤΕ
Εξάλλου φαίνεται πως δεν υπήρχαν «σοβαρές απώλειες» στο κρίσιμο «κρας τεστ» της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, καθώς σε γενικές γραμμές πέραν του έντονου προβληματισμού δεν ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι της κριτικής.
Η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου άσκησε κριτική για το αναπτυξιακό έλλειμμα των εξαγγελιών. «Όταν είσαι σε έκτακτη ανάγκη, λειτουργείς ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Πέρα από τα δημοσιονομικά, χρειάζεται και η ανάπτυξη.
Πού είναι τα μέτρα για την ανάπτυξη;» διερωτήθηκε. Παράλληλα χαρακτήρισε «ατυχείς» τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, με διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες για τα ομόλογα, τακτική που στοίχισε την άνοδο των spreads. Σημείωσε ακόμη ότι «έχουν καθυστερήσει πολύ και οι αλλαγές στη στελέχωση του εισπρακτικού μηχανισμού», καθώς στις εφορίες παραμένουν «γαλάζιοι προϊστάμενοι».
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ζήτησε να τοποθετηθούν σε διευθυντικές θέσεις «στελέχη με αξιοκρατία, αλλά γρήγορα». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Γιώργος Φλωρίδης. «Έχουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε παραλάβει το κράτος. Ζητάμε αποτελέσματα χωρίς να έχουμε στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά. Σκληρός ήταν επίσης εναντίον των κερδοσκοπούντων: «Την ώρα που πηγαίνουμε σε πόλεμο, κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν απʼ αυτόν. Αυτοί να πάνε φυλακή!».
Ο Μανώλης Όθωνας άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «και η ΚΟ και η κοινωνία στηρίζουν τα μέτρα, γιατί εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και κανέναν άλλον». Και προειδοποίησε ότι «αν το Φορολογικό και το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική δεν αποκαθιστούν το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν είναι συμβατά με τις πολιτικές μας καταβολές, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πολιτική μας στάση».
Για «λάθη και ανωριμότητες της κυβέρνησης» που οδήγησαν «σε κακούς χειρισμούς με τις τράπεζες για την έκδοση του ομολόγου» έκανε λόγο ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ο Χρήστος Μαγκούφης ήταν λάβρος, λέγοντας πως «αυτά τα μέτρα δεν είναι δικά μας, είναι νεοφιλελεύθερης πολιτικής», για να απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου πως «αυτά τα κάνουμε για να μπορούμε να στηρίξουμε τους αδύναμους».
Ο Κώστας Καρτάλης υποστήριξε ότι «η ασφαλιστική δικαιοσύνη δεν είναι να πάμε από τα 65 στα 67, αλλά να μην υπάρχουν συνταξιούχοι 42 και 43 ετών μέσω εθελουσίων εξόδων, δηλαδή εισοδηματίες του Δημοσίου». Ο Κ. Σπηλιόπουλος, τέλος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι διαφορετικές οι πολιτικές του υπουργείου Οικονομικών και του Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».


Σχολιάστε εδώ