υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Περιμέναμε να μάθουμε τι παραπάνω συνέβη, πέραν της προσωπικής γνωριμίας με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η οποία εάν θυμάστε σνομπάρισε την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Τελικώς ακούσαμε ότι ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά για τις ελληνικές θέσεις… Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.
• Σε ξέφραγο αμπέλι έχει μετατραπεί η Θράκη από τη δράση των διαφόρων κύκλων του τουρκικού προξενείου. Απλώς δεν καταλάβαμε πώς κοτζάμ κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, η TRT, έστησε ολόκληρη φιέστα στη Θράκη στην προσπάθεια να προβληθούν τα γεγονότα του 1989 και του 1990 ως «εθνική εορτή αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Εάν υπάρχει ακόμη κράτος, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε ποιον ενημέρωσαν και από ποιον πήραν άδεια για το στήσιμο τέτοιας φιέστας; Ή περιφερειάρχης έχει αναλάβει τα καθήκοντά της και ασχολήθηκε με την υπόθεση; Η εκλαμβάνουν την πρόκληση αυτή ως δείγμα πολυπολιτισμικότητας;
• Με την ευκαιρία, φάνηκε ποσό σοβαρά παίρνει ο κ. Ερντογάν τα όσα ο κ. Δρούτσας του… διεμήνυσε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των πολιτών της. Έτσι οργάνωσαν, με προφανή σκοπό, επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Τουρκία που περιλάμβανε συνομιλίες με τον πρόεδρο Γκιουλ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους. Από πού κι ως πού όμως έλληνες πολίτες (που δυστυχώς θεωρητικά εκπροσωπούν και τους δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) να προσκυνούν και να καταθέτουν στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ;
• Πάντως ένα ακόμη μικρό σχίσμα διαφαίνεται στη Θράκη καθώς οι κ. Μάντατζη και Χατζηοσμάν, ευρισκόμενοι τώρα κοντά στην εξουσία και μάλιστα με την κυβέρνηση που στηρίζουν να επιδιώκει όλο και πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία και να τείνει ευήκοα ώτα στα αιτήματα της Αγκύρας για τη Θράκη, όλο και αποστασιοποιούνται από τα άλλα ακραία στοιχειά της μειονότητας. Έτσι ό,τι κινήσεις υπάρξουν το επόμενο διάστημα στη Θράκη, θα εμφανισθούν ότι έγιναν «κατόπιν ενεργειών» των δύο βουλευτών, διατηρώντας την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ στη μειονότητα και συγχρόνως θα προσφέρονται διαπιστευτήρια στον κ. Ερντογάν.
• Πλήρες μπάχαλο επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα πετσοκομμένα, λόγω οικονομικής κρίσης, κονδύλια δημοσίων σχέσεων που στέλνονται στις πρεσβείες. Αυτά που πηγαίνουν για τις δεξιώσεις στις εθνικές εορτές και για δεκάδες άλλες υποχρεώσεις που είναι αναγκαίες για τη στοιχειώδη κοινωνική παρουσία των ελλήνων πρέσβεων και προξένων στη χώρα και πόλη διαπίστευσής τους.
• Για πρώτη φορά φέτος αντί να ανακοινώνεται όλο το ποσό που διατίθεται στη διπλωματική Αρχή για όλο το έτος, στέλνονται χρήματα έναντι, χωρίς έτσι να γνωρίζει ο αποδέκτης εάν αυτό θα είναι το ποσό με το οποίο πρέπει να τα φέρει βόλτα όλο το 2010 ή αν θα υπάρξει και νέα δόση…
• Ακούσαμε για Γενικό Προξενείο όπου από 6. 500 ευρώ, στάλθηκαν 1.400 έναντι, και σε πρεσβεία σε μεγάλη σύμμαχο χωρά μόλις 1.600 ευρώ. Το καταπληκτικό είναι ότι στη μεν Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ στην Βιέννη, η κ. Μ. Μαρινάκη λόγω και προσβάσεων στο νεοκλασικό και στους εγκρίνοντες τα κονδύλια, ζήτησε περίπου 100.000 ευρώ και πηρέ 40.000, παρά το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία έχει τελειώσει, ενώ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, με πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις, πήρε μόλις 50.000 ευρώ και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ το… υπέρογκο ποσό των 25.000 ευρώ.
• Την περίοδο αυτή ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Δρούτσας, μην έχοντας τίποτα άλλο να πουν, διαφημίζουν την… πρωτότυπη πρωτοβουλία της Ατζέντας 2014 σύμφωνα με την οποία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν μέλη της ΕΕ έως το 2014…
• Μια πρωτοβουλία που φυσικά δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, καθώς τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία από τους 27 και είναι προφανές ότι χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και το Μαυροβούνιο θα αναζητήσουν αλλού στηρίγματα, σε πιο αξιόπιστες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες… Όσο για τα Σκόπια, μάλλον είναι αστείο να τη συμπεριλαμβάνουν στην Ατζέντα 2014 όταν το βασικό εμπόδιο αυτήν τη στιγμή (και πολύ σωστά) είναι η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα. Τα παλιά συνθήματα περί «ατμομηχανής των Βαλκανίων» έχουν ξεθωριάσει πια, απλώς δεν το έχουν καταλάβει στο υπουργείο Εξωτερικών… Ή απλώς δεν έχουν τίποτα άλλο να σκεφθούν και να πουν. Έτσι εξηγείται ίσως και η πλήρης αναξιοπιστία και ανυποληψία της εξωτερικής πολιτικής μας…
• Το πιο αστείο είναι ότι η Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, που υποτίθεται αποτελεί προτεραιότητα, παραμένει ακέφαλη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Λουίζας Μαρινάκη που τελεί χρέη επικεφαλής, μια και ο πρέσβης κ. Παΐζης παρέμεινε εκεί για ένα μήνα πριν αντικαταστήσει στη Διεύθυνση Προσωπικού τον Μ. Καμπάνη, που 20 Φεβρουαρίου φεύγει για Ρώμη… Ο κ. Παΐζης έχει πολλή δουλειά να κάνει και να μπαλώσει πολλές τρύπες και να αποκαταστήσει πολλές ισορροπίες που είχαν διαταραχθεί τα τελευταία δυο χρόνια στην Υπηρεσία.
• Ακόμη μία επιτυχία για την Τουρκία: η γειτονική χώρα προεδρεύει για τα επόμενα δύο χρόνια στην πολύ σημαντική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μπροστά στη ραστώνη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η Άγκυρα δεν αφήνει καμιά ευκαιρία αναξιοποίητη… Την επιτροπή αυτή θα τη βρούμε και ως Ελλάδα μπροστά μας, καθώς ήδη αποτελεί βήμα για διάφορες οργανώσεις «μακεδονικής ή τουρκικής μειονότητας», που πια θα έχουν και τη στήριξη της προεδρεύουσας Τουρκίας…
***
• Δεν είναι αθώα η επιχείρηση υπονόμευσης της παρουσίας της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, καθώς είναι γνωστό ότι διαχρονικά βρίσκεται στο στόχαστρο των ακραίων στοιχειών της μειονότητας. Η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης δεν έχει βεβαίως αρμοδιότητες άσκησης πολιτικής, αλλά έχει επιφορτισθεί με τον συντονισμό των υπηρεσιών για θέματα που αφορούν τη μειονότητα, αλλά και με τον έλεγχο ώστε οι δράσεις που αναλαμβάνονται στην περιοχή να είναι εντός του πλαισίου της Συνθήκης της Λωζάννης. Θα αποτελεί πραγματικά «μνημείο» της εξωτερικής πολιτικής να οδηγηθεί σε κλείσιμο κατόπιν «υποδείξεων» η υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και να μείνει ανενόχλητο να αλωνίζει το τουρκικό προξενείο…
***
• Η επίσκεψη του Παπανδρέου στη Μόσχα θα γίνει και ήδη ο πρέσβης Μ. Σπινέλης έχει κάνει σημαντική προεργασία. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τη «θέρμη» που είχε έναντι της Ελλάδας. Έτσι κι αλλιώς το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης έχει μικρή σημασία πια για τη Ρωσία (πέρασαν εξάλλου καμιά 18αριά χρόνια από τη στιγμή που εμπνεύστηκαν το έργο και ακόμη είναι στα χαρτιά), ενώ ο South Stream, που ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά, δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα του κ. Παπανδρέου. Συγχρόνως οι σχέσεις τής Ρωσίας με την Τουρκία έχουν διευρυνθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και είναι γνωστό ότι ο κ. Πούτιν δεν διακρίνεται για τον… συναισθηματισμό του, με ό,τι σημαίνει αυτό.