Συνδικάτα: Όλοι εναντίον των μέτρων!

Αντιμέτωπη, πολιτικά και συνδικαλιστικά, με τους εργαζομένους του δημόσιου (ΑΔΕΔΥ) και του ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ), που διαπαραταξιακά και μαζικά απορρίπτουν τα μέτρα που εξήγγειλε την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, βρίσκεται η κυβέρνηση, που δείχνει αμήχανη και απροετοίμαστη για τις κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες ξεσπούν με την προειδοποίηση ότι θα κοπάσουν μόνο «όταν ανακληθούν τα άδικα και αναποτελεσματικά νεοφιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και ύφεση». Εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ) που αντιτίθενται στο σύνολο των μέτρων και της ΝΔ που υποστηρίζει επιλεκτικά τις κυβερνητικές επιλογές, κρίση ξέσπασε εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς το ιστορικό στέλεχος Γ. Παναγιωτακόπουλος επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των εξαγγελιών Παπανδρέου και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Παντ. Οικονόμου ζητά άμεση σύγκληση του σώματος για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση.
Με το πολιτικό σκηνικό έτσι διαμορφωμένο:
• Την Τετάρτη παραλύει ο δημόσιος τομέας (υπουργεία, εφορίες, τελωνεία, δήμοι, νομαρχίες, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια νοσοκομεία, σχολεία κάθε βαθμίδας κ.λπ.) μετά την ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ/ΔΤ – Αυτόνομη Παρέμβαση – ΠΑΜΕ) να κηρύξει προειδοποιητική εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση του εισοδήματος, την κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών κ.ά.
Παράλληλα με την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ:
• Δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εντυπωσιακός αριθμός σωματείων του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούν την ίδια μέρα εικοσιτετράωρη απεργία. Το έναυσμα για την κήρυξη της απεργίας έδωσε το ΠΑΜΕ στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, όμως σχετική απόφαση πήραν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση και σε αρκετές περιπτώσεις συμμετείχε και η ΠΑΣΚΕ για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία.
Προβλήματα θα παρουσιαστούν και στον ΟΣΕ, όπου κηρύχθηκαν οκτάωρες στάσεις εργασία σε κάθε βάρδια.
Η απεργία της Τετάρτης προσλαμβάνει αντικυβερνητικό χαρακτήρα, καθώς αποδέκτης των αιτημάτων είναι η κυβέρνηση, της οποίας οι τελικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης καταγγέλλονται με τον πιο οξύ και κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της συνδικαλιστικής ηγεσίας της χώρας.
• Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί.
Η σύμπτωση των απόψεων των παρατάξεων για τις εξαγγελίες Παπανδρέου είναι εντυπωσιακή και παραπέμπει σε εποχές Σπράου και Γιαννίτση, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ / ΔΤ ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος.


Σχολιάστε εδώ