Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Δείγμα γραφής θετικόν!
Έστω προσωρινά…
δ Τελικά η αγορά θέλει δραματικά διαγγέλματα για να βρει βηματισμό; Οι «αδηφάγοι» κερδοσκόποι θέλουν ηχηρά μηνύματα αποφασιστικότητας από τα πλέον επίσημα χείλη για να «μετριάσουν» τις πιέσεις τους;
δ Προφανώς και τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Προφανώς και η ελληνική οικονομία, η ελληνική αγορά, σε τίποτε δεν άλλαξε εν μια νυκτί επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, η Κομισιόν ενέκρινε -έστω με αυστηρούς όρους- ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας κι επειδή μερικοί διεθνείς αναλυτές εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
δ Όμως σίγουρα χρειαζόταν και χρειάζεται η ταλανισμένη αγορά μας μιαν ανάσα στις πιέσεις που δέχεται, μιαν ανάσα που σε πρώτη ανάγνωση της προσφέρει η σκέψη και μόνο πως οι πολιτικοί μας μοιάζουν να έχουν πια συναίσθηση της κατάστασης και έστω ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Επιτυχημένο ή μη δεν έχει σημασία, τουλάχιστον τώρα…
δ Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα, άπαντες εικάζουν ότι επίκεινται ταχύτατες εξελίξεις. Γιατί μόνη αυτή η επιλογή μάς έχει απομείνει υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων μας. Μιλάει η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση. Μένει να τα δούμε στην πράξη, αλλά σε κάθε περίπτωση το άμεσο κέρδος για την αγορά είναι η ψυχολογική ένεση.
δ Επί του πρακτέου, εκείνο που έγινε εμφανές από την επομένη κιόλας της επίσημης έγκρισης του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν η προσεκτική, η επιλεκτική τοποθέτηση εγχώριων και ξένων επενδυτών στα… γνωστά χαρτιά, δηλαδή πρωτίστως στις τράπεζες και δευτερευόντως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με δυο λόγια ούτε τώρα δείχνει να έχει… μέλλον το υπόλοιπο ταμπλό. Κάτι που αποδεικνύεται κι από ένα πραγματικά εντυπωσιακό, όσο και ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα το Αποθετήριο. Συγκεκριμένα, σήμερα η μία στις δύο εισηγμένες στο ΧΑΑ διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 20 εκατομμυρίων ευρώ! Και φυσικά πρόκειται για μετοχές της Περιφέρειας…
δ Ενδεικτικά 105 μετοχές επί συνόλου 283 εισηγμένων διαπραγματεύονται σήμερα με κεφαλαιοποίηση έως 10 εκατομμύρια ευρώ (!) κι άλλες 115 με «αξία» έως και 15 εκατομμύρια. Εν τέλει, δηλαδή, για ποιαν αγορά μιλάμε;
δ Τα λοιπά ας τα
αφήσουμε καλύτερα…

ΥΓ.: Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος αναφορικά με την επικείμενη επιβολή φόρου υπεραξίας επί των μετοχών. Εστιάζει τις αντιρρήσεις του στο γεγονός ότι στην πράξη το… «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι έλληνες επενδυτές κι όχι φυσικά οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές που διαθέτουν το ατού των εντολών μέσω εταιρειών του εξωτερικού. Με δυο λόγια μόνο τους «δικούς» μας θα πιάσει το νέο μέτρο. Κι έρχεται και ο φόρος στα μερίσματα, στα μη επανεπενδεδυμένα κέρδη των επιχειρήσεων…


Σχολιάστε εδώ