στα ενδότερα των ομάδων

= Βρήκαν θέμα να ασχοληθούν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Εν ενεργεία και… απόμαχοι!
= Τους το έδωσε η ψηφοφορία για τις κορυφαίες 11άδες στα 50 χρόνια της Α’ Εθνικής ή Σούπερ Λίγκα, όπως λέγεται στις μέρες μας. Όπως επίσης και η απόφαση της διοργανώτριας να δώσει ειδικές βραβεύσεις σε 4 άτομα, χωρίς να προβλέψει μία τιμητική διάκριση για τον κάτοχο των περισσοτέρων Πρωταθλημάτων, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
= Τα ΜΜΕ έκαναν θόρυβο με το θέμα και δημιουργήθηκαν εντάσεις με βολές για έλλειψη σεβασμού στον πρώην αρχηγό του Ολυμπιακού. Πέρα, όμως, από τον Τζόρτζεβιτς, γκρίνιες υπήρξαν και για άλλους παίκτες που έμειναν από τις κορυφαίες 11άδες κάθε δεκαετίας.
= Φυσικά, οι καλύτεροι βγήκαν με βάση την προτίμηση του κοινού που πήρε μέρος στο δημοψήφισμα. Υπήρξαν, όμως, σχόλια για λανθασμένες υποψηφιότητες, με συνέπεια να βγουν 11άδες χωρίς συνοχή και δίχως συγκεκριμένες θέσεις.
= Η αμυντική γραμμή της τελευταίας 10ετίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την αποτελούν τέσσερις κεντρικοί αμυντικοί, οι Χένριξεν, Άντζας, Νταμπίζας και Καψής.
= Βγήκε, δηλαδή, μία 11άδα χωρίς πλάγιους αμυντικούς. Και, βεβαίως, με παίκτες που έπαιξαν ελάχιστα χρόνια στο Πρωτάθλημα.
= Ο Νίκος Νταμπίζας επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005. Έκανε μία καλή χρονιά με τη Λάρισα, αλλά το ίδιο διάστημα υπήρξαν παίκτες με σαφώς καλύτερη παρουσία και συμμετοχές στην εθνική ομάδα, όπως ο Γιάννης Γκούμας, αλλά και ο Γιώργος Ανατολάκης.
= Πρόκειται για δύο παίκτες με σαφώς περισσότερα χρόνια καριέρας σε πρωταγωνιστικό επίπεδο από τον αρχηγό της Λάρισας, αλλά και τον Καψή, που αγωνίστηκαν στη μισή 10ετία και ειδικά ο τελευταίος έπαιξε μόνο δύο χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Γίνεται αντιληπτή, δηλαδή, η έλλειψη κριτηρίων στις επιλογές.
= «Δεν υπάρχει ποδοσφαιρική λογική στην ανάδειξη των υποψηφιοτήτων» ήταν ένα από τα βασικά σχόλια που έγιναν. Και το κακό ήταν ότι βρήκαν σύμφωνους και αρκετούς από τους πρωταγωνιστές του αθλήματος.
= Κάτι που φαίνεται και από την ανάδειξη του Ντέμη Νικολαΐδη ως παρτενέρ του Ζιοβάνι στη γραμμή κρούσης της τελευταίας 10ετίας. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε έξι χρόνια, αλλά ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ αγωνίστηκε στο ελληνικό Πρωτάθλημα τις σεζόν 2000-2001, 2001-2002 και 2002-2003 έως τον Γενάρη.
= Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ντέμης έπαιξε μόνο δυόμισι σεζόν. Σε αντίθεση με τον Νίκο Λυμπερόπουλο ή ακόμα και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου που είχαν 8 γεμάτα χρόνια με πολλές συμμετοχές και πολλά γκολ.
= Αίσθηση προκάλεσε επίσης η απουσία του Αντώνη Αντωνιάδη. Στη 10ετία του ʼ70 οι φίλαθλοι προτίμησαν τους Μπάγεβιτς, Μαύρο, ενώ στου ʼ60 την εκτίμηση και την ψήφο του κόσμου κέρδισαν οι Σιδέρης και Νεστορίδης.
= Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τα μεγαλύτερα και περισσότερα ερωτήματα δημιουργήθηκαν για τις αμυντικές γραμμές. Πέρα από το παράδειγμα που ανέφερα, έλλειψη ισορροπιών παρουσιάζει και η 11άδα του ʼ80 με δύο αριστερά μπακ, τους Καρούλια – Βαμβακούλα, και δύο λίμπερο, τους αείμνηστους Κυράστα και Μητσιμπόνα.
= Το θέμα της παράλειψης απονομής βραβείου στον Τζόρτζεβιτς αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου. Και εδώ που τα λέμε, μόνο άδικο δεν έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται από τέτοια εκδήλωση να απουσιάζει ο πολυνίκης ποδοσφαιριστής όταν στην ίδια εκδήλωση βραβεύεται ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της κατηγορίας με επιχείρημα τους περισσότερους αγώνες και τις περισσότερες νίκες.
= Το βραβείο του Μπάγεβιτς, πάντως, δεν φαίνεται ότι μπορεί να του φέρει γούρι. Μπορεί να γλίτωσε την προηγούμενη εβδομάδα με την ισοπαλία που πήρε η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά οι μέτοχοι και οι παράγοντες μόνο ικανοποιημένοι δεν έμειναν με την εικόνα των «κιτρινόμαυρων».
= Αποδίδουν συγκεκριμένα λάθη στον Μπάγεβιτς. Με σημαντικότερο την επιμονή του στη χρησιμοποίηση του Γιάχιτς σε ρόλο αμυντικού μέσου, αν και είχε προβληματίσει με την απόδοσή του στην ίδια θέση κόντρα στον Ολυμπιακό.
= Προφανώς εκείνη η νίκη είχε καλύψει τις αδυναμίες των «κιτρινόμαυρων» που φάνηκαν ξεκάθαρα απέναντι στον Παναθηναϊκό, παρά το θετικό του αποτελέσματος. Οι μέτοχοι, όμως, διαπίστωσαν ότι ο Βόσνιος, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Μπάγεβιτς, δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας, παρά το μεγάλο ποσό που δόθηκε για την απόκτησή του.
= «Με τεχνητές αναπνοές τον κρατάμε στη ζωή», φέρεται να είπε άνθρωπος που κινείται γύρω από την ΑΕΚ και στηρίζει τον Μπάγεβιτς. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των μετόχων για τον προπονητή της ομάδας, ο οποίος εξακολουθεί και κάνει υπομονή με την ελπίδα εισόδου του Δημήτρη Μελισσανίδη στα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ.
= Με τον Αδαμίδη στην προεδρία, ωστόσο, η επάνοδος του «τίγρη» μοιάζει ανέφικτη. Κυρίως επειδή ο νεαρός δικηγόρος έχει φτιάξει συγκεκριμένο πλάνο για την εξυγίανση της ΠΑΕ και για την επιστροφή της ΑΕΚ σε ανταγωνιστικό επίπεδο με στόχο να διεκδικήσει τον τίτλο της επόμενης περιόδου.
= «Αρκεί να μας το επιτρέψουν οι διαιτητές», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΑΕΚ. Απόλυτα δικαιολογημένα τα παράπονα των «κιτρινόμαυρων», που έχουν χάσει φέτος γύρω στους 10-12 πόντους από τραγικά διαιτητικά λάθη.
= Γενικά, πάντως, οι φωνές για τη διαιτησία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αν, μάλιστα, μειωθεί εκ νέου η διαφορά ανάμεσα στους πρωτοπόρους, τότε θα φουντώσει η φωτιά και οι φωνές για τις επιλογές της ΚΕΔ και τα σφυρίγματα των ρέφερι θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως έχει συμβεί με την Ελένη Μενεγάκη.
= Ειδικά στον Ολυμπιακό έχουν αποφασίσει να θέσουν το θέμα της διαιτησίας. Θέλουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για την κατάκτηση του τίτλου και γιʼ αυτό θα ρίξουν βάρος στον συγκεκριμένο τομέα επειδή θεωρούν ότι εκεί αλωνίζει ο Παναθηναϊκός.
= Την ίδια τακτική με τους «ερυθρόλευκους» θα ακολουθήσουν και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Τόσο επειδή ενοχλήθηκαν για τον ορισμό του Ηλία Σπάθα στο ντέρμπι με τον Ηρακλή, όσο και διότι θέλουν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους μετά τη βαριά ήττα στα Γιάννινα και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο.
= Στην ουρά φωνάζει μόνο ο ΠΑΣ. Αλλά σταδιακά θα αυξηθούν οι φωνές και από άλλες ομάδες διότι από δω και πέρα κάθε λανθασμένο σφύριγμα μπορεί να κοστίζει ολόκληρη την κατηγορία.
= Όπως, άλλωστε, έχει διαμορφωθεί ο βαθμολογικός πίνακας, το πρόβλημα του υποβιβασμού απασχολεί τις μισές ομάδες της λίγκας. Μόνο οι πρώτοι πέντε αισθάνονται σιγουριά, κυρίως λόγω ονόματος και, βεβαίως, ο Πανθρακικός, ο οποίος αποχαιρέτισε εδώ και καιρό την κατηγορία.


Σχολιάστε εδώ