ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο πρωθυπουργός, που αρχικά ήταν θιασώτης της ήπιας προσαρμογής και μετρούσε το πολιτικό κόστος, λαμβάνοντας αποστάσεις από εκείνους τους υπουργούς που εισηγούνταν σκληρές αποφάσεις, αναγκάστηκε τώρα, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων που ασκούν ξένοι οίκοι, τα αρνητικά δημοσιεύματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, να συνταχθεί στην ουσία πλήρως με όσα έλεγε ο Καραμανλής πριν από τις εκλογές για πάγωμα μισθών, κόψιμο επιδομάτων, αύξηση στα όρια ηλικίας και φόρους παντού για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Αν αναλογιστεί κανείς τι έλεγε ο Παπανδρέου πριν από την 4η Οκτωβρίου και τι αποφάσεις λαμβάνει σήμερα, αντιλαμβάνεται πόσο έντονο είναι το αίσθημα της εξαπάτησης που νιώθουν εκατομμύρια πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που τινάζει στον αέρα τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, η… αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το κόψιμο επιδομάτων, οι φόροι στα καύσιμα, μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα ποτά και τα τσιγάρα, το πάγωμα στις προσλήψεις, ο… «Καλλικράτης», η αλλαγή του εκλογικού νόμου, το νομοσχέδιο για τους μετανάστες αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για τον Παπανδρέου και περιθώρια αποτυχίας δεν υπάρχουν. Όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ασφυξίας στην αγορά, αλλά και χωρίς να διαθέτει συμμάχους. Δεν έχει το κόμμα μαζί του, καθώς το ΠΑΣΟΚ «βράζει» με τα μέτρα, δεν έχει τους πολίτες, που ναι μεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα που διέρχεται η οικονομία μας αλλά θεωρούν ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, δεν έχει αρκετούς υποστηρικτές σε επίπεδο βουλευτών, που εκτός των άλλων διαμαρτύρονται και για το κόψιμο κατά 50% των υπερωριών στους συνεργάτες που έχουν στα πολιτικά τους γραφεία. Ακόμη και οι υπουργοί έχουν χωριστεί στα δύο. Σε εκείνους που θεωρούν αναγκαία τα σκληρά μέτρα και σʼ αυτούς που εκτιμούν πως θα έπρεπε πρώτα να είχαν ολοκληρωθεί τα νομοσχέδια για το νέο φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική και όχι να έρθουν μετά την καταιγίδα της άγριας λιτότητας. Ελάχιστοι ωστόσο είναι αυτοί που τάσσονται με τη δεύτερη άποψη, όπως η Λούκα Κατσέλη, η οποία θεωρεί ότι εκείνο που θα πλήξει περισσότερο τον απλό κόσμο είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, που εξ αρχής έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την πολιτική που ακολουθεί. Από εκεί και πέρα άλλοι υπουργοί, όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο Α. Λοβέρδος (που τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό υπό νέο πρίσμα, με έντονες αντιδράσεις, υπό το βάρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού), ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, φαίνεται ότι έχουν συμπαραταχθεί με την απόφαση του Παπανδρέου. Άλλωστε ο πρωθυπουργός πριν από το διάγγελμα ενημέρωσε μέσω του Χάρη Παμπούκη τους υπουργούς για τα οδυνηρά μέτρα, ενώ δύο ημέρες πριν είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Αντίθετα, δεν είχαν ιδέα οι πρόεδροι των συνδικάτων που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και της ΑΣΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Μάλιστα ο Γιάννης Παναγόπουλος τους διεμήνυσε ότι θα κηρύξει πανελλαδική απεργία και θα στείλει υπομνήματα σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τις εργατικές ενώσεις ώστε το κλίμα αντίδρασης να λάβει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του και δεν διστάζει να μιλήσει για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σε γραπτή ανακοίνωση επισημαίνει: «Εφαρμόζεται η πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974 και μετά και μάλιστα χωρίς να φαίνεται διέξοδος στην κρίση. Δεν φανταζότανε κανένας ότι το «πτωχεύσαμεν» του κ. Καραμανλή θα το πλήρωναν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι άνεργοι. Όταν ο ελληνικός λαός στενάζει και οι τραπεζίτες χαίρονται, λυπάμαι αλλά κάτι δεν πάει καλά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία περισσότερο παρά τις φωνές των συνεργατών του».

Ωστόσο μέσα από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι αντιδράσεις από στελέχη όπως ο Παναγιωτακόπουλος είναι ελεγχόμενες. Και στόχο έχει να μαζέψει από αριστερά τις απώλειες του πρωθυπουργού. Κάτι όμως που ο Παναγιωτακόπουλος το αρνείται, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι εκ του πονηρού.

Την ίδια ώρα σε πολλές κομματικές οργανώσεις υπάρχει αναβρασμός και ήδη κινητοποιούνται έντονα, ώστε να μαζέψουν υπογραφές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε ολόκληρο ωστόσο το πολιτικό σύστημα επικρατεί θολή κατάσταση. Κανείς δεν βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι αποκλείεται η επιβολή και άλλων σκληρότερων μέτρων. Και μάλιστα θεωρούνται σίγουρα.

Μέσα σʼ αυτήν την πνιγηρή ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να επισπευσθούν οι αλλαγές και στο κόμμα, ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που έχει και να βγει από την αδράνεια όπου βρίσκεται. Ήδη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδης, που κατηγορείται από πολλά στελέχη για ανυπαρξία της Ιπποκράτους, έχει καταθέσει στο Μαξίμου μια λίστα με ονόματα, που ύστερα από έγκριση από τον Παπανδρέου θα στελεχώσουν τους τομείς του κόμματος που σήμερα βρίσκονται ακέφαλοι. Μια από τις πολλές σκέψεις που υπάρχουν είναι η στελέχωση των πιο σημαντικών τομέων του ΠΑΣΟΚ, όπως της οικονομίας, του συνδικαλιστικού και του οργανωτικού, να γίνει από στελέχη που δεν βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της κομματικής πυραμίδας, αλλά διαθέτουν επάρκεια επιστημονική, κύρος επαγγελματικό και είναι αναγνωρισμένα στη δουλειά που κάνουν.


Σχολιάστε εδώ