Σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το όνομα θέλουν να μας πάνε οι Σκοπιανοί

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιχειρεί αφενός μεν να «δραπετεύσει» από το πλαίσιο του ΟΗΕ ώστε εμμέσως πλην σαφώς να δώσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφετέρου προσπαθεί να λειάνει το έδαφος εν όψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη για την έκθεση προόδου των Σκοπίων που έχει υποβάλει η Κομισιόν, για την οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις και από τους έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός κινήθηκε αιφνιδιαστικά και πονηρά προκειμένου να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για να καταστήσει διμερή τη διαφορά του ονόματος. Επικοινώνησε τηλεφωνικά (στην αρχή της βδομάδας ) με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας του απευθείας συνάντηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων και την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος. Η πονηρή αυτή κίνηση του Γκρούεφσκι, που μοιάζει πολύ με την ανάλογη του Ερντογάν, δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα καθώς φαίνεται να την «εγκλωβίζει». Κι αυτό γιατί δύσκολα μπορεί η ελληνική πλευρά να απορρίψει μια πρόταση από μια όμορη χώρα για συζήτηση, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα.
Από την άλλη, το να πάει σε μια διμερή συνάντηση όπου θα τεθεί ευθέως το θέμα της ονομασίας και όλα τα παρελκόμενά του, δημιουργεί βάση για να γίνει η διαφορά διμερής.
Επισήμως η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί διμερή διαβούλευση για το θέμα της ονομασίας. Ωστόσο θέλει να διατηρεί ανοικτές διόδους επικοινωνίας με την πλευρά των Σκοπίων, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το όνομα.
Βέβαια ο Γκρούεφσκι με αυτήν του την κίνηση δείχνει να εκμεταλλεύεται κάποιες κινήσεις «καλής θέλησης» που έκανε ο Γ. Παπανδρέου λίγο μετά την εκλογή του, όπως π.χ. την πρόσκληση για συνάντηση που είχε απευθύνει στον κ. Γκρούεφσκι στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο έλληνας πρωθυπουργός προσφάτως τόσο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας όσο και στον πρωθυπουργό των Σκοπίων για συνάντηση στις Πρέσπες επισήμως για περιβαλλοντικά θέματα. Ωστόσο στην κατʼ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Γκρούεφσκι (όπως και στις Βρυξέλλες) αντάλλαξαν απόψεις και για το θέμα του ονόματος.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ευχαρίστησε μεν τον σκοπιανό ομόλογό του, ωστόσο υπήρξε εξαιρετικά επιφυλακτικός για την απευθείας συνάντηση – διαπραγμάτευση, θέτοντας μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, παραπέμποντας έτσι ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον και επιμένοντας στη ρύθμιση μέσω της διπλωματικής οδού.
Πάντως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία εξετάσθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και γιʼ άλλα θέματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα.
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρεται ακόμη ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων και της ώθησης της διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Η τηλεφωνική συνομιλία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε μετά την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπανδρέου, στην οποία περιέχεται πρόσκληση για συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στην ΠΓΔΜ ή σε άλλο μέρος το οποίο θα μπορούσε προσδιοριστεί από κοινού, στο πλαίσιο της προώθησης των διμερών σχέσεων και των προσπαθειών για την επίλυση του μοναδικού ανοιχτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών.


Σχολιάστε εδώ