«Πύρρειος νίκη» του Τσίπρα
Στην πλήρη κυριαρχία του Α. Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΝ και σε αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα οδηγεί η έγκριση της πρότασής του για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Μαΐου από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η τέταρτη προσπάθεια του Α. Τσίπρα να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο καρποφόρησε, αλλά διέσπασε οριζόντια όλες τις εσωκομματικές τάσεις αφού επιφανή στελέχη του Αριστερού Ρεύματος όσο και της Ανανεωτικής Πτέρυγας ακολούθησαν διαφορετικές πορείες.
Μπορεί η έγκριση της πρότασης για το έκτακτο συνέδριο να προκάλεσε ανακούφιση στην ηγετική -περί τον πρόεδρο- ομάδα, ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και το ίδιο το οικοδόμημα του ΣΥΝ. Ήδη στη διασπασμένη πλέον Ανανεωτική Πτέρυγα κυοφορούνται -ακραία ακόμα- σενάρια για αποχή από το συνέδριο, κάτι που εάν συμβεί θα δρομολογήσει μια πορεία επίσημης διάσπασης του κόμματος. Όλα πάντως τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας εκτιμούν ότι η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο θα «πελεκήσει» την επιρροή τους αφού -όπως λένε- με ευθύνη της ηγεσίας έχει διαμορφωθεί στη βάση ένα κλίμα εξόχως εχθρικό για τους Ανανεωτικούς. Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τα εσωτερικά του χώρου, θα συρρικνώσει αρκετά την επιρροή της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο μετασυνεδριακό τοπίο και έτσι σε διάφορα στελέχη της έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και δεύτερες σκέψεις οι οποίες δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και το πιο ακραίο, που είναι η αποχώρησή τους από τον ΣΥΝ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος αν και εξέχον στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας διαφοροποιήθηκε από τη θέση κατά της διεξαγωγής τού έκτακτου συνεδρίου και τάχθηκε με τη θέση του Α. Τσίπρα. Κατά τα φαινόμενα, ο Δ. Παπαδημούλης ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πολιτική πορεία, πάντα μέσα στον ΣΥΝ, θυμίζοντας τον αείμνηστο Μ. Παπαγιαννάκη ο οποίος, παρά τις διαφορές που είχε με την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, δήλωνε ότι θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει από το κόμμα.
Το ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το κυρίαρχο Αριστερό Ρεύμα, αφού και σε αυτό επήλθε διάσπαση. Κορυφαία στελέχη του (Λαφαζάνης, Λεουτσάκος, Στρατούλης και Σ. Παπαδόγιαννη) δεν ψήφισαν την πρόταση του Α. Τσίρπα για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, ενώ προανήγγειλαν και την κατάθεση προτάσεων για καταστατικές αλλαγές που θα ακουμπάνε ακόμα και τον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος. Το υπενόησε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο Π. Λαφαζάνης λέγοντας ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εκλογής του προέδρου του κόμματος από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και όχι από το συνέδριο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος θα είναι ανα πάσα στιγμή υπό τον έλεγχο του κεντρικού πολιτικού οργάνου και δεν θα είναι «πολιτικά ανεξέλεγκτος», επικαλούμενος την εκλογή του από το συνέδριο.
Μεγάλη όμως μερίδα στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, με πρώτο τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, όσο και στελέχη της λεγόμενης «νέας γενιάς» συντάσσονται με τον Α. Τσίπρα στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο προσδοκώντας ότι μετά θα προκύψει μια νέα ηγετική πλειοψηφία στην οποία θα έχουν κυρίαρχο ρόλο.
Όπως είναι φυσικό, όλες αυτές οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο οι ζυμώσεις συνεχίζονται με την ενεργό συμμετοχή του Α. Αλαβάνου, ο οποίος μετέχει στις διεργασίες ως -κατά δήλωσή του- απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Διάφορες συνιστώσες πραγματοποιούν συνελεύσεις και εκδηλώσεις για να προωθηθεί η οργανωτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα αυτά γίνονται ερήμην του ΣΥΝ, αφού στην παρούσα φάση ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος έχουν προτεραιότητα να βάλουν τάξη στα του οίκου τους και μετά να ασχοληθούν με τις -διαταραγμένες ήδη- σχέσεις τους με τους συμμάχους τους στον ΣΥΡΙΖΑ.