Πρόβα συγκυβέρνησης…

Δεν λείπουν φυσικά και τα σενάρια περί… μυστικής συμφωνίας Γ. Παπανδρέου – Αντ. Σαμαρά, η οποία δεν αφορά μόνο την τρέχουσα συγκυρία, αλλά συνδέεται και με μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται και από τη γενικότερη αντιπολίτευση που ασκεί το τελευταίο διάστημα η ΝΔ, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στα εθνικά ζητήματα. Στο Σκοπιανό, για παράδειγμα, δεν διατυπώνεται καμία ουσιαστική διαφωνία ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ η αντίδραση της Ρηγίλλης για τη «μυστική διπλωματία» με την Άγκυρα… δεν είχε την ένταση που θα έπρεπε.

Στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφονται ήδη αντιδράσεις, με πιο έντονες αυτές στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βουλευτές και στελέχη διατυπώνουν ενστάσεις για τη στήριξη στα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί πεισματικά οποιαδήποτε στήριξη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Συγκυβερνούμε, χωρίς να κυβερνούμε», λένε χαρακτηριστικά, με το σκεπτικό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τη συγκεκριμένη στρατηγική της. «Αν ο κ. Παπανδρέου αποτύχει να σώσει την οικονομία θα μας πάρει μαζί του στον πάτο. Αν πάλι τα καταφέρει θα πάρει μόνος του και εξ ολοκλήρου τη δόξα», επιχειρηματολογούν. Βουλευτές τονίζουν ότι μέχρι τώρα ο Σαμαράς θα έπρεπε να είχε καταγγείλει τον Γ. Παπανδρέου για ανακολουθία και για εμπαιγμό του ελληνικού λαού, καθώς άλλα υποσχόταν προεκλογικά και τα ακριβώς αντίθετα εφαρμόζει ως κυβέρνηση. Οι ίδιοι βουλευτές μάλιστα χαρακτηρίζουν… αντιπαροχή χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα από την πλευρά της κυβέρνησης τις «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται η άμβλυνση της κριτικής που ασκεί πλέον η Ρηγίλλης.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι η χώρα διέρχεται μια σημαντική κρίση και θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της ΝΔ να επιλέξει τον δρόμο της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη. «Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι τα οξυμμένα προβλήματα της οικονομίας απαιτούν επώδυνα μέτρα και δεν θα μας συγχωρούσε αν διαφωνούσαμε και δεν στηρίζαμε την προσπάθεια να βγει ο τόπος από το τούνελ» παρατηρούν. Επιπλέον τονίζουν ότι από τη συναινετική στάση της η ΝΔ έχει μόνο να κερδίσει, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που με την αντιλαϊκή πολιτική του θα έχει «διαρροές ψηφοφόρων» προς τα κόμματα της Αριστεράς.

Πολιτικοί αναλυτές στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την τακτική που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζουν ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτήν την περίοδο «δίνει εξετάσεις» τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τις αγορές (εντός και εκτός Ελλάδας). Αν δεν στήριζε και αντίθετα «τορπίλιζε» την προσπάθεια της κυβέρνησης, αμφότερες οι πλευρές δεν θα του το συγχωρούσαν, ενώ ο ίδιος θα τις «έβρισκε μπροστά» στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την εξουσία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι σε «ανοιχτή επικοινωνία» με τις Βρυξέλλες και συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο αλλά και με άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους. Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά βάθος ο κ. Σαμαράς ενδεχομένως να εύχεται ο Γ. Παπανδρέου να τα καταφέρει στην οικονομία για να μην πέσει στα χέρια του η καυτή πατάτα! Αν ωστόσο αποτύχει, στην καλύτερη περίπτωση η ΝΔ θα «συρθεί» σε μια… κανονική κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που στο μεταξύ θα έχει διευρυνθεί και οξυνθεί. Και στη χειρότερη θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να… παραλάβει ερείπια όταν το ΠΑΣΟΚ αποχωρήσει από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι μεταμορφώσεις
του Καρατζαφέρη

Αντικείμενο μελέτης πρέπει να αποτελέσει η «περίπτωση Καρατζαφέρη». Ενώ όλοι περίμεναν ότι θα επωφελούνταν από τη συναινετική τακτική της Νέας Δημοκρατίας για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο της Δεξιάς, εκείνος όχι μόνο στηρίζει τις επώδυνες για την κοινωνία αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά εγκαλεί κιόλας τον κ. Παπανδρέου γιατί δεν παίρνει ακόμη πιο επαχθή μέτρα. Πόσω μάλλον που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες παρότρυνε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μέχρι τώρα ο κ. Καρατζαφέρης αντιμετωπιζόταν από τα Μέσα Ενημέρωσης και τους οικονομικούς παράγοντες ως «ταραχοποιό στοιχείο» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που συχνά πυκνά υπέκυπτε στον πειρασμό του άκρατου λαϊκισμού για μικροκομματικά οφέλη. Η οικονομική κρίση αποτελεί για εκείνον τη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να «νομιμοποιηθεί», να εμφανίσει ένα πρόσωπο σοβαρό και υπεύθυνο ώστε να καταστεί «άξιος συνομιλητής» των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενδεχομένως ο κ. Καρατζαφέρης να διαβλέπει ότι αργά η γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπου θα κληθεί κι ο ίδιος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι πλέον καχύποπτοι αποδίδουν τη στάση αυτή του προέδρου του ΛΑΟΣ σε… «πιέσεις τρίτων»!


Σχολιάστε εδώ