Ο ΟΤΕ «στράγγιξε» τις τράπεζες

Την ώρα που κορυφώνονταν οι πιέσεις στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο ΟΤΕ προκάλεσε αρκετούς πονοκεφάλους στους έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι επικρίνουν έντονα σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις τη στάση του Οργανισμού και των γερμανών μετόχων του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλούσιων αποθεμάτων ρευστότητας που διαθέτει. Στα τέλη Νοεμβρίου 2009, η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε στην αποπληρωμή ομολογιακού δανείου που έληγε, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες τράβηξε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις του σε ελληνικές τράπεζες για να αποπληρώσει την εξαγορά ρουμανικής εταιρείας αλλά και του 10% των μετοχών της αλυσίδας «Γερμανός» που δεν είχε ήδη αποκτήσει από το 2006 – στην τιμή ευκαιρίας των 168 εκατ. ευρώ!
Το αποτέλεσμα ήταν να «κάνουν φτερά» από μεγάλες τράπεζες περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, παρότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα μπορούσε, αν δυσκολευόταν να βρει δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες του από την αγορά, να αντλήσει ρευστότητα από την Deutsche Telekom ώστε να αποφευχθούν οι πιέσεις στο εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τραπεζίτες σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι ο Οργανισμός είχε κάθε δικαίωμα να κινηθεί όπως κινήθηκε, όμως με τη στάση του παρέβη ορισμένους άγραφους κανόνες στις σχέσεις του με το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι γερμανοί μέτοχοι του
ΟΤΕ φάνηκε καθαρά ότι αποφεύγουν με κάθε τρόπο να «βάλουν χέρι» στο ταμείο τους για να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. «Με τον ΟΤΕ κρατικό, αυτά δεν θα συνέβαιναν ποτέ», τονίζει τραπεζικό στέλεχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του χρόνου έφυγαν σε τρίτες χώρες καταθέσεις της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, καθώς επικρατούσε ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα της χώρας αλλά και για τα σχέδια Παπακωνσταντίνου για υπαγωγή των καταθέσεων στο «πόθεν έσχες». Η «αιμορραγία» που προκάλεσε ο ΟΤΕ στις τράπεζες αντιστοιχούσε στο 1/4 των συνολικών εκροών, δηλαδή το ποσόν κάθε άλλο παρά ασήμαντο μπορεί να θεωρηθεί για τις τράπεζες της χώρας…


Σχολιάστε εδώ