Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Επικαλείται τα στοιχεία του Πενταγώνου που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη VIP που διαθέτει η χώρα πραγματοποίησαν για το διάστημα από 5 Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, έως και 29 Δεκεμβρίου του 2009 195 ώρες πτήσης, με κόστος που έφτασε στο ποσόν των 1.098.935,68 ευρώ, δηλαδή 5.500 – 6.000 ευρώ για κάθε ώρα πτήσης. Επισημαίνει ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που η κυβέρνηση βλέπει σαν σωσίβιο ακόμη και το τελευταίο επίδομα του δημοσίου υπαλλήλου, η εικόνα των υπουργών που μετακινούνται με τα υπερπολυτελή και κοστοβόρα κυβερνητικά αεροσκάφη προκαλεί στον ελληνικό λαό αισθήματα αγανάκτησης.
>Να ελεγχθούν και να φορολογηθούν τα τυχερά διαδικτυακά παιχνίδια ζητούν 18 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Θόδωρο Καράογλου, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Αναφέρουν ότι ο διαδικτυακός τζόγος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Και ενώ το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης σύμφωνα με τον νόμο έχει η ΟΠΑΠ ΑΕ, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση των ηλεκτρονικών καζίνων που ελέγχονται από εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, όπως στο Γιβραλτάρ ή στα νησιά Κέιμαν, όπου προσφέρονται υψηλότερες αποδόσεις και τα κέρδη δεν υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο, και οι εταιρείες αυτές που δραστηριοποιούνται παρανόμως διαφημίζονται σε ελληνικά κρατικά στάδια.
>Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεξετάσει την ιδιωτικοποίηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που έγινε εν μέσω προεκλογικής περιόδου «με απολύτως αδιαφανείς και χαριστικούς όρους», καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ερωτά τι εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν κατά την πώληση της ΒΦΛ για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα μας και γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το συμβόλαιο πώλησης της Βιομηχανίας στον Όμιλο Λαυρεντιάδη, καθώς και όλα τα επισυναπτόμενα παραρτήματα, ώστε να γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας.
>Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Αναφέρεται στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να παρέχονται πλημμελείς υπηρεσίες και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.
>Να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της ομάδας αίματος στο δίπλωμα και στο δελτίο ταυτότητας των οδηγών, καθώς στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, που σημειώνει ότι είναι πολύτιμος ο χρόνος που χάνεται στην αντιμετώπιση περιστατικών μέχρι να εξακριβωθεί η ομάδα αίματος του θύματος.
>Για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με της Τουρκίας, που είναι υψηλότερη γιατί η γειτονική χώρα προσελκύει επενδύσεις, ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Αναφέρει ότι η Ελλάδα, αντί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ως μέλος της ευρωζώνης, διολισθαίνει συνεχώς και η οικονομία της βαλτώνει, κάτι που αποδεικνύεται και από τα συγκριτικά στοιχεία σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις ξένες επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την παραοικονομία.
>Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για χιλιάδες εργαζομένους και εκπαιδευτές ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σημειώνεται ότι το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με καταστροφικές συνέπειες για τους ωφελούμενους ανέργους – εργαζομένους, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδες θέσεις επιστημονικού προσωπικού στον κλάδο.
>Να εφαρμοστεί αμέσως η ρήτρα της επιστροφής της Αττικής Οδού στο ελληνικό Δημόσιο ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για τα δημοσιονομικά της χώρας, αντί να εισπράττουν τεχνηέντως τεράστια κέρδη οι ιδιώτες επενδυτές. Αναφέρεται σε κόλπο χρονοκαθυστέρησης των διαχειριστών της Αττικής Οδού, με συνέπεια ιδιώτες και τράπεζες να θησαυρίζουν και να παρεμποδίζουν την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο.
>Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος κατά την κτηματογράφηση ερωτά την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Όπως αναφέρει, παρά τα αναμενόμενα, καθώς η Χίος εντάχθηκε πρώτη στις διαδικασίες κτηματογράφησης, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που εμφανίστηκαν. Αντιθέτως έχουν πολλαπλασιασθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Χίου – με αποκορύφωμα τους Δήμους Ιωνίας και Αγίου Μηνά, όπου οι αποκλίσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, αγγίζοντας ακόμα και το 90%!
>Στα προβλήματα που εμφανίζονται στο ΕΚΑΒ και στη διακομιδή ασθενών αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος με αφορμή τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στo ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης για τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό αλλά και για τον πεπαλαιωμένο στόλο των ασθενοφόρων. Επισημαίνει την αδυναμία του ΕΚΑΒ να προσφέρει επαρκώς το πρωτογενές έργο του, που είναι η παροχή άμεσης επί τόπου υγειονομικής βοήθειας και η διακομιδή σε επείγοντα περιστατικά, που οφείλεται σε ελλιπή στελέχωση, ανεπαρκή αριθμό ασθενοφόρων και δευτερογενείς διακομιδές.
>Σχετικά με τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και τις μεθοδεύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών με σκοπό την υπερτιμολόγηση των προϊόντων ερωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Συγκεκριμένα ρωτά ποια είναι η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του
ΑΕΠ στην Ελλάδα τα τελευταία 5 έτη και ποια η αντίστοιχη του μέσου της ΕΕ, ποια είναι η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία 5 έτη για τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική και διοικητική έρευνα σχετικά με τους ιατρούς που αναφέρονται στον κατάλογο των βρετανικών αρχών και κατηγορούνται για χρηματισμό από την DePuy International.


Σχολιάστε εδώ