Να μην περικοπεί η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής

Έχουμε ξαναγράψει για το θέμα των περικοπών και επιδομάτων των διπλωματών. Και κυρίως για την περικοπή της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής (ΑΥΑ), που όπως φαίνεται έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επανερχόμαστε στο θέμα γιατί κρίνουμε χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
Την αποζημίωση αυτή δεν παίρνουν μόνο οι διπλωματικοί υπάλληλοι αλλά και οι λοιποί διοικητικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΞ και υπάλληλοι των άλλων υπουργείων που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.
Που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες κοινωνικές υποχρεώσεις με τους διπλωμάτες, αλλά έχουν και αυτοί παιδιά που πηγαίνουν σε πανάκριβα σχολεία, πληρώνουν και αυτοί ενοίκια και δικαιούνται και αυτοί να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Η αποζημίωση της Υπηρεσίας Αλλοδαπής δεν αποτελεί μισθό. Έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα και καταβάλλεται προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά έξοδα που αντιμετωπίζουν τοποθετούμενοι στο εξωτερικό.
Τέτοια έξοδα είναι οι υπέρογκες δαπάνες διδάκτρων στα σχολεία, τα υψηλά ενοίκια και γενικά το υψηλό επίπεδο διαβίωσης που συναρτάται με την επιβαλλόμενη ανταπόκριση των διπλωματών μας στις αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις που έχουν. Κοινωνικές υποχρεώσεις που αποτελούν αναγκαίο –και πολλές φορές είναι αλήθεια πληκτικό– εργαλείο της δουλειάς τους.
Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η τελευταία αύξηση που έλαβαν τα μέλη της ήταν το 2002, σε αντίθεση με τους βουλευτές και τους δικαστικούς που πήραν μεγάλες αυξήσεις.
Εξάλλου οι διπλωματικοί ισχυρίζονται ότι η φορολόγηση αποζημίωσης εξωτερικού δεν είναι σύννομη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Προς επίρρωση μάλιστα των σχετικών τους επιχειρημάτων, οι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι αποδοχές που παίρνουν οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους είναι δύο και τρεις φορές υψηλότερες.
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων της εξωτερικής υπηρεσίας δεν μπορούν τις περισσότερες φορές να ασκήσουν το τυχόν επάγγελμά τους στις χώρες όπου υπηρετούν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματός τους.
Συμφωνούμε στην επιβαλλόμενη συνεισφορά όλων των Ελλήνων στην πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία. Μήπως όμως πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει σε βάθος το θέμα; Μήπως θα πρέπει να λάβει υπόψη τα κατώτερα επιδόματα που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στους διπλωμάτες τους και αναλόγως να πράξει;
Είμαστε οι πρώτοι που κατακρίνουμε λάθη και παραλείψεις της διπλωματικής μας υπηρεσίας. Δεν μπορούμε όμως παρά να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί διπλωμάτες μας που δίνουν με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν τη μάχη της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Και μην ξεχνάμε ότι όλοι δεν υπηρετούν σε λαμπερά, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, ή εξωτικά πόστα.
Είναι και αυτοί που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε απομακρυσμένα, δύσκολης διαβίωσης και ευαίσθητα πόστα.
Δεν μας αφήνει, τέλος, αδιάφορους η προχθεσινή δήλωση της ΕΔΥ που αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «πολλούς θα διευκόλυνε η απενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα». Και ο νοών νοείτω…


Σχολιάστε εδώ