ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Τα μέτρα Παπανδρέου, που κινούνται ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά στον αντίποδα των προεκλογικών κατευθύνσεων και εξαγγελιών, εκτιμώνται ως επικράτηση των «νεοφιλελεύθερων» του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κυριαρχούσαν και επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη.
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χωρίς δισταγμό επισημαίνει ότι από το πρωθυπουργικό διάγγελμα απουσίαζε κάθε αναφορά στα τραπεζικά υπερκέρδη, στην παραοικονομία, στους εφοπλιστές, στα υπερκέρδη των εισηγμένων εταιρειών κ.λπ. Ενδεικτική είναι και η επισήμανση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου (επικεφαλής ΠΑΣΚΕ) που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, στην οποία τονίζει ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «σκληρά και επώδυνα μέτρα για τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντες» – δηλαδή για τους ανθρώπους της εργασίας, τους μισθωτούς.
Σκληρή και η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ), ο οποίος αφού αναφέρει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της ΑΔΕΔΥ για γενικευμένη επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου μισθωτών και συνταξιούχων, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης.
«Ο λόγος ανήκει τώρα στους εργαζόμενους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρος. Μεγάλη η αναταραχή στην ΠΑΣΚΕ, η οποία μέχρι τώρα εμφανιζόταν να προσδοκά άλλα μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την ΠΑΣΚ/ΔΥ που εμφανιζόταν με λιγότερες αυταπάτες και πιο συγκρατημένη σε αναμονή των μέτρων. Τώρα στην ΠΑΣΚΕ ομάδα των συνδικαλιστικών στελεχών τάσσεται υπέρ της άμεσης, αγωνιστικής αντίδρασης της ΓΣΕΕ με κήρυξη απεργίας στις 10 Φεβρουαρίου – ημέρα 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Πιο «ψύχραιμα» στελέχη, όπως για παράδειγμα ο κ. Παναγόπουλος, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τη σύμπτωση με την ΑΔΕΔΥ για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από μια γενική απεργία.
Η αναφορά του κ. Παπανδρέου σε «συντεχνίες» αλλά και η επισήμανση ότι «δεν είναι εποχή για μπλόκα και απεργίες» έχουν πυροδοτήσει οξύτατες αντιδράσεις, καθώς στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν αποκλείουν ότι θα χρησιμοποιηθούν «μηχανισμοί» για να αποδυναμώσουν τυχόν δυναμικές αντιδράσεις, με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης «της πρωτοφανούς κρίσης».
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΚΕ σχεδόν στο σύνολό της είχε στηρίξει με φανατισμό την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και τώρα η αίσθηση των «προδομένων προσδοκιών» είναι καταλυτική για τη μελλοντική στάση της παράταξης έναντι του κυβερνώντος κόμματος.
Ήδη πολλά συνδικαλιστικά στελέχη δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι τα πρόσφατα μέτρα είναι μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σκληρότερα.
Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις πρέπει να είναι άμεσες και αποφασιστικές.


Σχολιάστε εδώ