ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ!

Κι αν αυτή η εκτίμηση –κατά πολλούς βεβαιότητα– επαληθευθεί, τότε τα «συνήθη υποζύγια» που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της κρίσης χωρίς να ευθύνονται, επειδή αυτούς πλήττουν τα άγρια μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και θα οδηγηθούν στη φτώχεια, με απρόβλεπτες αυτήν τη στιγμή συνέπειες. Μάλιστα δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

• Αναπόφευκτα θα υπάρξει σφοδρή κοινωνική αντίδραση και αντίσταση. Επειδή δε τόσο οι πολιτικές όσο και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– είναι παντελώς αναξιόπιστες και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν αυτές τις αντιδράσεις, θα λάβουν μορφή ανεξέλεγκτη. Αυτό που ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι ο χρόνος εκδήλωσης αυτής της λαϊκής αντίστασης, ακριβώς λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής αναξιοπιστίας… Οι εκτιμήσεις για το αναπόφευκτο νέων, πιο σκληρών, «άγριων» μέτρων, που θα πλήξουν ξανά τους μη έχοντες, απορρέουν απʼ τη βεβαιότητα ότι και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

• Ανακοινώθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η οποία είχε ως συνέπεια την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

• Δεν προβλέπεται να έχουν την αναμενόμενη απόδοση, αφού οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί παραμένουν επί της ουσίας ανενεργοί και ανέτοιμοι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

• Ορισμένα απʼ αυτά (π.χ. η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα) εμπεριέχονταν στο «σχέδιο Β». Και αυτό δίνει το σήμα ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση πίστευε ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος. Συνεπώς στέλνει στις αγορές το λάθος μήνυμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

• Απʼ τα μέτρα απουσιάζει το –σημαντικότατο– στοιχείο της ανάπτυξης.

• Το παραπάνω όμως, σε συνδυασμό με το έλλειμμα αναξιοπιστίας, θα οδηγήσει σε ασφυξία στην αγορά, ύφεση, στασιμοπληθωρισμό, συνεπώς μείωση του εύρους της φορολογικής βάσης και ως εκ τούτου και της φορολογητέας ύλης.

• Γεύση για νέο πακέτο μέτρων, ακόμα πιο σκληρό, έδωσαν –και είναι αυτό χαρακτηριστικό– τόσο ο Αλμούνια, όσο και ο Τρισέ και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των αγορών. Ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ σε χρόνο καίριο… ευχήθηκε «κουράγιο στους Έλληνες για τα επόμενα χρόνια»…

Το νέο… σκληρότερο
«κοστούμι»!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις, αλλά και τις δεσμεύσεις που όλα δείχνουν πως έχουν αναληφθεί, το νέο ακόμα σκληρότερο πακέτο μέτρων που θα θίγει κυρίως τους μη έχοντες θα περιλαμβάνει:

• Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, ενώ σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο δεν αποκλείονται και οι δύο μονάδες.

• Σοβαρή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Μείωση επί της ουσίας των περισσότερων συντάξεων.

• Δραματική αύξηση απολύσεων, αφού μεταξύ των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί είναι και η ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Αυτό σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων θα οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.

• Ακόμα και περικοπή του 13ου μισθού ή –σύμφωνα με ένα πιο «ήπιο» σενάριο– του επιδόματος αδείας (σχετικό ρεπορτάζ δίπλα). Στην αρχή θα το παρουσιάσουν ότι θα ισχύσει για έναν χρόνο, αλλά στη συνέχεια θα… μονιμοποιηθεί!

• Και βέβαια το «κοστούμι» θα σηματοδοτηθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Με «καρότο» ορισμένες σχεδόν ανεπαίσθητες μειώσεις φόρων για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που θα αφορούν ελάχιστους, θα επέλθει μαστίγιο άγριας φοροεπιδρομής με θύματα τα μεσαία εισοδήματα (επίσης σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Παράλληλα θα εξελιχθεί μια επικοινωνιακή εκστρατεία «καρότου», ώστε να μειωθεί το εύρος των αντιδράσεων. Ήδη, για παράδειγμα, έχουν δοθεί σε κάποια ΜΜΕ τα ονόματα ορισμένων φοροφυγάδων, που θα ριχθούν στην «αρένα» της άγρας εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού…

Παρασκήνιο και αντιδράσεις…

Όλες οι πληροφορίες για την οβιδιακή μεταμόρφωση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος απʼ τις επικοινωνιακές τρακατρούκες περί… κοινωνικής δικαιοσύνης προσχώρησε σε ένα ανάλγητο πρόσωπο, συγκλίνουν στα εξής:

1. Ο πρωθυπουργός είχε λάβει το μήνυμα ότι αν δεν εξαγγείλει ορισμένα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, τότε δεν θα γινόταν αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οπότε «συνεμορφώθη»…

2. Όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, επέστρεψε απʼ το Νταβός με απόψεις εντελώς διαφορετικές απʼ αυτές που τουλάχιστον δημόσια εξέφραζε, ύστερα από ορισμένες συναντήσεις που είχε εκεί…

Έστειλε μάλιστα και αυστηρό μήνυμα προς διαφωνούντες, να μην τολμήσουν δημόσια διαφοροποίηση απειλώντας με τη λήψη μέτρων.

Και πράγματι ορισμένοι «ύποπτοι» υπουργοί «συνεμορφώθησαν». Η Λούκα Κατσέλη περιορίστηκε σε διαρροές κάποιων ήπιων αντιδράσεων, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε… βασιλικότερος του βασιλιά, τονίζοντας ότι… με όλες τις δυνάμεις του στηρίζει τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αν και τουλάχιστον η εξαγγελία για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τον άδειαζε!

Έπειτα και απʼ αυτά ο Γ. Παπανδρέου… έφυγε απʼ τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, περιοδεύοντας σε μέρη εξωτικά, όπως οι Ινδίες, ή σε μέρη που προσδοκά ότι θα τονώσουν το προφίλ του, όπως το Παρίσι ή η Μόσχα!

Ωστόσο τις εντός του ΠΑΣΟΚ αντιδράσεις δεν τις απέφυγε. Μάλιστα οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για έντασή τους το επόμενο διάστημα.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος με μια σκληρή δήλωσή του υπογράμμισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου συνιστούν την πιο άγρια και νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μεταπολίτευσης, ενώ ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύγκληση του ΕΣ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ζήτησε κι ο βουλευτής Π. Οικονόμου, ενώ έντονα αντέδρασαν οι πρώην βουλευτές Στ. Τζουμάκας, Γ. Παρασκευάς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας, τις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν δημόσιες αντιδράσεις και άλλων στελεχών.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και άλλοι, πρόεδροι ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και δευτεροβάθμιων σωματείων.

Αν αντιδράσουν σκληρά θα υποστούν κομματικές κυρώσεις. Αν αντιδράσουν για τα μάτια του κόσμου, θα υπερκεραστούν απʼ το ΠΑΜΕ.

Πάντως σε συνδικαλιστικό επίπεδο οι αντιδράσεις θα είναι σημαντικές, αφού θίγονται βασικά εργασιακά δικαιώματα, ενώ μειώνεται αισθητά το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό που διαπιστώνεται είναι η συναινετική διάθεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα). Αντίθετα τα κόμματα της Αριστεράς θα αντιδράσουν με οξύτητα.


Σχολιάστε εδώ